fbpx
 
Pharma SA, așchia desprinsă din Antibiotice, a crescut cât un copac

Pharma SA, așchia desprinsă din Antibiotice, a crescut cât un copac


Divizia externalizată de Antibiotice SA a devenit, pe cont propriu, un jucător național important. Distribuitorul de medicamente Pharma SA a achiziționat recent un teren și o hală la Mogoșoaia-Ilfov, cu 720.000 de euro, intenționând amenajarea unui depozit pentru zona Bucureștiului. Directorul Marius Solomia afirmă că planurile firmei sunt mari: extindere în străinătate și rețea națională de farmacii.

Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața farmaceutică din Iași, SC Pharma SA, a achiziționat recent un teren și o clădire de peste 700.000 euro în Mogoșoaia, unde va avea unul dintre cele mai mari depozite ale societății. Pe lângă acest depozit, ce va fi operațional din vara anului viitor, Pharma SA mai deține alte patru depozite în țară, iar la Constanța are unul închiriat.

Șase depozite în țară

Acționarii firmei ieșene Pharma SA au decis recent să renunțe la depozitul închiriat la Filipeștii de Pădure-Prahova și să cumpere un teren de 2.363 mp și o hală cu birouri P plus 1, în construcție, la Mogoșoaia-Ilfov. Imobilul, destinat în special depozitării de medicamente, va avea o suprafață construită de 1.464 metri pătrați. Totul a costat 718.940 euro.

„Aveam închiriat un depozit la Filipeștii de Pădure, de unde deserveam zona Bucureștiului și județele din zonă. Pentru eficientizare am zis că e mai bine să avem depozitul nostru. Vom fi mai aproape de București pentru că mare parte din mărfuri le cumpăram din Capitală, le duceam la acel depozit închiriat, după care care le distribuiam tot în zona Bucureștiului“, explică Marius Solomia, directorul general Pharma SA. Noul depozit ar trebui să fie gata, conform celor spuse de Solomia în vara anului viitor.

Firma ieșeană are acoperire la nivel național prin intermediul a șase depozite din marile orașe ale țării. Pe lângă Iași, Pharma SA mai are depozite la Cluj, Timișoara și Craiova și are închiriat unul la Constanța.

Sediul central al Pharma SA se află în Bucium

18 acționari persoane fizice

Pharma SA a fost înființată în anul 2000, prin externalizarea diviziei de distribuție a medicamentelor fabricate de Antibiotice, la care au fost transferați angajații companiei care se ocupau de această activitate în cadrul producătorului.

Antibiotice Iași deținea la vremea respectivă 30% din acțiunile Pharma, iar restul era împărțit între foștii angajați ai producătorului. Ulterior, Antibiotice Iași s-a retras din acționariat. „A pornit ca o firmă mică, dar s-a dezvoltat foarte bine de la an la an. Acționarii nu și-au luat niciodată dividende. Banii au fost reinvestiți în proiecte de dezvoltare. S-a pornit cu un spațiu mic, la parterul unui bloc la Piața Păcurari, și s-a ajuns acum la patru depozite mari în țară și alte două închiriate. În plus, s-a investit în oameni și în flota de mașini“, spune Solomia.

În prezent, acționariatul firmei este format din 18 persoane, cele mai mari procente fiind deținute de directorul general Marius Solomia (24%), Claudia Păduraru (18%) și Constantin Nicuță (15%), cei trei făcând parte din Consiliul de Administrație.

Distribuitorul de produse farmaceutice are în prezent aproximativ 150 de angajați, dintre care 80 sunt implicați direct în vânzări.

Anul trecut, firma ieșeană a avut o cifră de afaceri de 118,84 milioane lei și un profit de peste 1,93 milioane lei.

Concurență acerbă

Directorul general al firmei ieșene consideră că societatea pe care o reprezintă este unul dintre jucătorii medii de pe piața farmaceutică din România, dar, chiar și așa, reușește să se mențină la un nivel performant.

„Este o concurență foarte mare pe această piață. Noi ne considerăm un distribuitor mediu. Principalii competitori de pe această piață sunt A&D Pharma, dar lumea îi știe ca Mediplus, care au lanțul de farmacii Sensiblu și Punkt, Farmexim, care au lanțul de farmacii HelpNet, Farmexpert sau Fildas, care au lanțul de farmacii Catena“, precizează Solomia.

În ciuda acestei concurențe „la baionetă“, cum o cataloghează reprezentantul Pharma SA, firma ieșeană reușește să se dezvolte pe această piață bazându-se pe mai multe atuuri. „Avem o rețea foarte bună, licităm în toate spitalele și livrăm medicamentele acolo unde marii jucători nu ajung. Suntem foarte prompți, la noi neexistând o structură foarte stufoasă de conducere“, afirmă Marius Solomia.

Trei farmacii, mai vin și altele

Prin intermediul altei firme, Pharma Pro Express, acționarii de la Pharma SA dețin trei farmacii în Iași, dar Solomia susține că se dorește o creștere a acestui număr și o reprezentare în toată țara. „Am avut trei farmacii pe Pharma SA, dar o modificare legislativă prevedea ca farmaciile să nu mai fie pe aceeași firmă cu cea de distribuție. Atunci am făcut făcut Pharma Pro Express“, menționează Solomia, care vorbește despre dezvoltarea lanțului de farmacii în anii următori: „Din planul nostru de dezvoltare face parte și extinderea lanțului de farmacii. Ne dorim să avem câteva în fiecare dintre orașele unde avem depozite, dar ținta noastră va fi, în principal, dezvoltarea în orașele medii și mici și chiar în zona rurală.“

Dezvoltarea firmei în viitor se va baza, potrivit lui Marius Solomia, pe „atragerea de noi portofolii de produse“.

Tot la capitolul dezvoltare, cei de la Pharma SA iau în calcul o extindere pe piața de distribuție externă. „Studiem foarte mult piețele din Republica Moldova, Ucraina și Serbia. E greu de pătruns acolo pentru că există deja niște rețele, dar luăm în calcul aceste extinderi“, declară directorul general al Pharma SA.

Directorul Solomia are planuri îndrăznețe pentru viitorul societății pe care o conduce

Parteneriate cu peste 80 de companii

Pharma SA are relații de parteneriat cu peste 80 de companii locale și internaționale ale căror produse se regăsesc permanent în oferta firmei ieșene. „Printre principalii noștri colaboratori se numără Alfasigma Italia, Sermedic, reprezentanta Laboratoarelor Servier Franța, Chimiportexport, reprezentanta Merck KGAA, Glaxo Consumer Healthcare Anglia, Stada Hemofarm Serbia. Sunt multe firme mari cu care lucrăm. Pentru viitor ne dorim să atragem producători medii, care nu au pătruns pe piața românească“, explică directorul de la Pharma SA.

O piață în plină dezvoltare

Conform CEGEDIM (companie de analiză și studii de piață specializată în industria farmaceutică), valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți în România s-a ridicat la 3,78 miliarde lei în primul trimestru din 2018, în crestere cu 17,3% față de trimestrul I din 2017.

În perioada aprilie 2017-martie 2018, valoarea totală a pieței a fost de 14,68 miliarde lei, în creștere cu 11,8% față de aprilie 2016 - martie 2017.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30