fbpx
 
Șmenul Asimionesei-Bârliba la Spitalul „Sf. Spiridon”, ca în țările bananiere: mână moartă, anunț în BZI, chirie – 5 euro/mp

Șmenul Asimionesei-Bârliba la Spitalul „Sf. Spiridon”, ca în țările bananiere: mână moartă, anunț în BZI, chirie – 5 euro/mp


Șir incredibil de abuzuri prin care patronul de presă condamnat pentru șantaj a pus mâna pe un bun public. Trucarea licitației pentru concesionarea terenului de la Policlinica Mare de către clanul Asimionesei a fost premeditată. Anunțul lapidar a fost publicat o singură dată, înainte de Crăciun, taman în gazeta lui Asimionesei. Ca să câștige din prima, acesta a apelat la un șmen preferat: ambele firme participante aparțineau unor interpuși de-ai lui. Lipsa de transparență a procedurii a făcut ca prețul obținut de organizatorul licitației, Spitalul „Sf. Spiridon”, să fie revoltător de mic: 25 de lei/mp/lună.

Spitalul „Sf. Spiridon” a semnat un document în alb pentru terenul din fața Ambulatoriului, cu un preț mic de închiriere și fără a fi precizată o durată a contractului! Procedura a fost anunțată o singură dată în presa locală, pe 21 decembrie 2017, chiar în Bună Ziua Iași (BZI), publicația condusă de Ghiocel Asimionesei, viitorul câștigător. Acesta a avut grijă ca anunțul, oricum sărac în informații, să fie înghesuit prin pagina 11, pentru a nu fi vizibil. Toate indiciile arată foarte clar că acest teren foarte valoros al municipalității, dat în folosință spitalului, a fost destinat să ajungă la Asimionesei. 

„Pierdut” între locurile de muncă

Firma XYZ Stream, care aparține lui Răzvan Șalaru, un tânăr de 20 de ani care colaborează cu postul de televiziune online al BZI, a câștigat, în luna februarie 2018, o licitație pentru închirierea a 160 mp de teren în stânga și în dreapta scărilor de la Ambulatoriul Spitalului “Sf. Spiridon” (Policlinica Mare). Pe acest teren vor fi amplasate magazine. Licitația, spun reprezentanții spitalului, ”a fost anunțată”. Doar că nu în canale de maximă audiență, Monitorul Oficial sau portalul de achiziții publice, ci la avizierul unității medicale și în presă. Dar nu orice presă. „Anunțurile de licitație au fost publicate în Cotidianul Bună Ziua Iași în data de 21.12.2017, în Ziarul România Liberă în data de 21.12.2017 și a fost afișat și la avizierul unității”, au precizat reprezentanții spitalului. Acoperirea legală este perfectă. În realitate, a apărut un anunț minuscul, chiar în ziarul celui care urma să prindă potul, și asta fix înainte de Sărbătorile de iarnă, deși licitația urma să aibă loc în februarie 2018. În plus, anunțul a fost așezat între ofertele de locuri de muncă, „vecini” de pagină fiind un manipulant tâmplărie PVC și un agent de securitate la Hârlău!

Prin comparație, în 2013, un anunț pentru concesionarea unui teren în spatele Policlinicii, adjudecat de clinica oncologică a medicului Constantin Volovăț, a apărut inclusiv în Monitorul Oficial.

Așa susține Asimionesei, în BZI, că va transforma Ambulatoriul

S-a înscris doar „cine trebuia”

Țelul a fost atins: la licitația de pe 9 februarie s-au prezentat doar două firme, în condițiile în care ar trebuit să fie „bătaie” pe loturile de teren cu vad uriaș. Pe ambele firme scrie mare „FAMILIA ASIMIONESEI”. Prima, cea care a câștigat, este XYZ Stream SRL a lui Răzvan Șalaru, cu sediul pe Calea Chișinăului 22, loc unde este redacția BZI. Cea de-a doua, SC Boom Home SRL Iași, îi aparține lui Petru Voicu, un tinerel ca Șalaru care, pe contul de Facebook, dă like doar la blocul construit de clan pe strada Sărărie. Conform site-ului Boom Home, frmă care vinde online mobilă, adresa este tot pe Calea Chișinăului nr. 22, tot la BZI. Pe site, se mai scrie că boomhome.ro este operat de SC Grafic Beta Trust SRL, taman firma care editează BZI! Boom Home vinde și prin intermediul Emag, iar la datele trecute aici este scris numărul de telefon mobil al lui Alin Cervatiuc, personaj din siajul lui Asimionesei.

Procedura tip „mână moartă” este o preferată a lui Asimionesei. În 2015, a pus mâna pe un teren curtea Spitalului „Sf. Maria” după ce singurele participante au fost Grafic Beta Trust și Enviro Consulting Group, firma unui interpus de-al său. Prețul cu care a câștigat a fost foarte mic: sub 1.000 de lei pe lună. Ulterior, aici s-a ridicat o farmacie, iar Asimionesei ia chirie pentru teren, mult mai mult decât plătește spitalului.    

Așa arată anunțul de licitație camuflat în aceeași gazetă. În aceste condiții, cine să-l mai creadă?

Contract fără limită în timp?!

Regulă de aur: atunci când o instituție închiriază un teren care îi aparține sau nu, în contractul de închiriere este trecută perioada. În cazul contractului dintre Spitalul „Sf. Spiridon” și XYZ Stream nu există o limită de timp pentru valabilitatea înțelegerii. Data este lăsată în alb, urmând a fi notată ulterior. Conducerea spitalului vine cu explicația. “Contractul nu prevede doar închirierea de către noi a terenului, ci și obligația firmei care a luat terenul de a repara fațada clădirii și intrarea. În funcție de suma ce va fi investită, pentru care dorim astfel o garanție, va fi fixată și limita de timp a contractului. Eu am insistat la Primărie pentru acest detaliu”, a spus Ioan Bârliba, directorul spitalului.

Acesta afirmă că înțelegerea e mai amplă și presupune, pe lângă plata de către XYZ Stream a unei sume de 25 lei/mp/lună, o investiție de 2,8 milioane de lei din fonduri proprii a acestei societăți. Nu este clară sursa de finanțare a acestui proiect de vreme ce patronul este un tânăr absolvent de Arte care filmează la nunți, iar XYZ Stream a fost înființată anul trecut. Un indiciu este un articol publicat de BZI a doua zi după ce REPORTER DE IAȘI a prezentat, în numărul trecut, manevra de la Spiridon. Într-un articol bombastic, BZI a scris că investitorul va finanța cu 600.000 de euro lucrări la spațiul verde și la fațada spitalului. Foarte greu de crezut având în vedere cazierul de afaceri al lui Asimionesei.

Citește și Chirica îi dă Iașul lui Asimionesei bucată cu bucată: magazine pe spațiul verde la Policlinica Mare

Un preț ridicol

Este relevantă reacția medicului Constantin Volovăț, care, atunci când a auzit prețul pe care îl plătește XYZ Stream pentru un metru pătrat, a explodat: “Incredibil ce preț. Nu pot spune cât am eu în contract, în nici un caz atât.” El a închiriat, în 2014, tot de la Spiridon, dar în spatele Policlinicii, 500 mp.

Cunoscătorii din piață nu ezită: este o bagatelă de 4.000 de lei pe lună, acolo orice afacere merge de la sine. Chiar cu o ipotetică investiție de 2,8 milioane de lei în funcție de care se stabilește și durata contractului, suma este ridicolă. “Prețul la închirierea terenului în zona respectivă poate fi calculat în funcție de durata contractului, dar 25 de lei/mp/lună este foarte puțin pentru acea zonă. Realist este 40-50 de lei”, a declarat un agent imobiliar.

Evaluări comandate de Primărie pentru terenuri în zonă, în vederea unor vânzări sau schimburi, arată că metrul pătrat în zonă este 1.900 de lei.

 

Asimionesei a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj de presă

Fără interes pentru banii europeni

Conducerea spitalului a preferat să inventeze un motiv prin care să-i dea teren ieftin lui Asimionesei, camuflând totul într-o renovarea a fațadei Ambulatoriului, decât să acceseze fonduri europene pentru acest lucru. Sumele există, finanțările sunt uriașe: 717 milioane de euro la nivel național.

Un expert în obținerea de fonduri europene a precizat că una dintre prioritățile stabilite este tocmai „reabilitarea/modernizarea/dotarea/extinderea infrastructurii ambulatoriilor. Este aceeași axă prin care se acordă sprijinul financiar pentru cele trei spitale regionale de urgențe – Iași, Craiova, Cluj”, a explicat expertul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30