fbpx
Portokal
Asimionesei comandă, Chirica execută: bloc cu 8 etaje și terasă în Piața Unirii

Asimionesei comandă, Chirica execută: bloc cu 8 etaje și terasă în Piața Unirii


„Clanul BZI” are pe țeavă un PUZ care sfidează toate regulile urbanistice. Primarul Chirica îl lasă pe Asimionesei să ridice o clădire cu șapte etaje pe doar 379 de metri pătrați, lângă Spitalul de Recuperare. În decembrie 2016, tot la cererea patronului BZI, viceprimarul Harabagiu i-a aprobat concesionarea a 451 de metri pătrați lângă Cinema Republica. Cele două proiecte fac parte dintr-o serie de beneficii din patrimoniul public închinate de șefii din Primărie lui Asimionesei.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un bloc de apartamente aparținând familiei lui Ghiocel Asimionesei intră în dezbatere, fiind postat pe site-ul Primăriei. Proiectul șochează: investitorul Ghiocel Asimionesei anunță că va ridica un imobil cu subsol, parter, șase etaje și etaj tehnic, totul pe o palmă de pământ – 379 mp, din care 265,3 vor fi ocupați de clădire. Adică un procent de ocupare a terenului aberant, de 70%.

Pe de altă parte, cu semnătura viceprimarului Gabriel Harabagiu, Asimionesei ar putea primi și terasa de 450 mp a punctului termic nr. 2 din Piața Unirii, situată la câțiva metri de cinematograful Republica. Acest proiect e aprobat, dar stă în așteptarea unor vremuri mai bune.

Minciună că nu se mai aprobă construcții pe terenuri mici

În vara acestui an, Claudiu Asimionesei, fiul patronului  Bună Ziua Iași (BZI), a postat un anunț pe site-ul OLX: vindea un teren de 379 mp în zona Purcica. Asimionesei Junior spunea în text că se poate construi ditamai blocul cu 8 niveluri. Contactat de reporteri sub acoperire, a menționat că anunțul nu mai este valabil, pentru că între timp a rezolvat problema acelui teren. Și acum este clar de ce. Pentru acel mini-teren, în Consiliul Local este pe cale să ajungă o propunere de PUZ pentru un imobil cu subsol, parter, 6 etaje și etaj tehnic – în total, 9 niveluri.

Conform documentației care stă la baza PUZ-ului propus, POT (procentul de ocupare a terenului) este de 70% - 265,30 mp. Conform acelorași documente, CUT (coeficientul de utilizare a terenului) ar fi de 4. Doar că înmulțind numărul de niveluri – 8, fără etajul tehnic, cu suprafața construită, CUT este, de fapt, 5,5 și se califică drept una dintre cele mai îngrămădite clădiri din tot orașul, judecând după numărul de etaje raportat la suprafața terenului. PUZ-ul contravine afirmațiilor primarului Mihai Chirica, cel care ceruse Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local să nu mai aprobe blocuri pe terenuri mai mici de 500 mp.

Asimionesei a pus ochii pe vadul oferit de această terasă din spatele Cinema Republica

Șmenul consacrat: „Unități de cazare și locuințe”

Terenul de pe strada Hatman Șendrea nr. 46-48 a ajuns în posesia familiei Asimionesei după ce falimentara Remat l-a pierdut prin licitație publică, în urma executării silite. Cu o deschidere la stradă de 18 metri, parcela în suprafață de 379 metri pătrați avea pe ea un un garaj și o platformă betonată. În 2017, pe 4 iulie, Grafic Beta Trust, firmă controlată de familia Asimionesei, a primit un certificat de urbanism emis de Primărie pentru „întocmire PUZ – construire unități de cazare și locuințe colective pe teren proprietare”. Și în PUZ este trecută această utilizare a clădirii – unități de cazare și locuințe. Locurile de parcare există pe hârtie în subsolul blocului, dar formularea lasă loc interpretărilor. Ar fi vorba despre  “platforme multiparking” – sisteme hidraulice care pun două “etaje” de mașini pe același nivel din subsol. Un sistem costisitor, nu există nici o garanție că Asimionesei chiar îl va face.

Sintagma ”unități de cazare” a fost utilizată de Asimionesei și la clădirea pe care o ridică în Sărărie, pe un teren al Consiliului Local. De fapt, în anunțurile imobiliare, patronul BZI vinde acolo apartamente. 

Întocmit de controversatul arhitect Jan Chirița, proiectul de la Recuperare ridică și problema înălțimii, majoritatea clădirilor din jur fiind doar cu parter sau un etaj

Tun în pregătire

Rezolvarea PUZ-ului din Hatman Șendrea nu este singurul cadou către Asimionesei al duetului primar Mihai Chirica-viceprimar Gabriel Harabagiu. Ultimul a semnat cu mâna lui, la o ședință a Comisiei de analiză  a solicitărilor de concesiune, în decembrie 2016, că aprobă o cerere a Fundației Uniunea Națională a Presei Locale. Cu sediul pe strada Neculau 16, Fundația cerea concesionarea terasei de 451 mp a Punctului Termic nr. 2 din Piața Unirii 2. Punctul termic este situat în spatele Cinematografului Republica, sub nivelul solului, iar terasa este la o înălțime de aproximativ 2 metri. În documentație apare că există două cereri pentru aceeași terasă: cea a fundației și a SC Enviro Consulting Group. Societatea este controlată tot de familia Asimionesei și, la fel ca fundația, a avut sediul în apartamentul personal al lui Claudiu Asimionesei de pe strada Neculau 16.

În scriptele oficiale, președinte al fundației este Rareș Neamțu, fost apropiat al lui Asimionesei, iar membri sunt Mărioara Apetrei, altă apropiată a clanului. Prin acestă fundație, BZI a strâns ani la rând sponsorizări pentru a ajuta de Crăciun persoane în dificultate.

Afacerea aceasta este în stand-by, așteptându-se să fie votată de Consiliul Local. Va urma apoi licitația.

 

Clădirea de pe strada Zmeu a intrat în vizorul patronului de la BZI

Proiectele lui Asimionesei, via Primăria Iași

Asociere în Sărărie: Consiliul Local a dat un teren, patronul  BZI ridică o clădire de apartamente și plătește o redevență modică;

PUZ aprobat în curtea Spitalului „Sf. Maria”, un altul pe care să fie adoptat, la Neuro;

Fast-food ridicat ilegal în Tudor: Poliția Locală a cerut demolarea, dar a pierdut procesul pentru că a întocmit greșit acțiunea;

Clădire și teren al municipalității lângă fostul sediu al Universității „Petre Andrei”: Asimionesei a plătit doar 2.500 de euro într-o licitație la o frmă falmentară a Primăriei și dorește să primească imobilele de sute de mii de euro. Există un proces pe rol;

Și-a ridicat vila din Bucium fără autorizație. Primăria a pierdut procesul de demolare pentru că acțiunea a fost depusă în afara termenului legal;

Două terenuri ale municipalității concesionate printr-un interpus și o licitație trucată. Terenurile se află în fața Ambulatoriului de la Spitalul ”Sf. Spiridon”, ținta fiind amenajarea unor magazine;

A cerut Primăriei să-i aprobe documentația pentru ridicarea unui bloc pe strada Titu Maiorescu, în Copou, deși nu are cale de acces la teren. Vecinii se opun, există un proces.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top