fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI. Iașul în fantezia lui Chirica: locul în care se visează și nu se face nimic

Editorial Gabriel GACHI. Iașul în fantezia lui Chirica: locul în care se visează și nu se face nimic


Mihai Chirica a lansat iar consultarea publică pentru bugetul pe anul următor. Iar spectacol, urne prin oraş, întâlniri la Primărie, filmări, hârtie consumată, bannere, luni de zile de propagandă obositoare, totul pentru o iluzie a bunelor practici.

Chirica îşi transformă toată viaţa lui într-un circ perpetuu. Are un aparat de imagine faraonic, televiziunea lui, alte tv-uri locale la picioare, ziare, grupuri pe FB de sute de mii de membri, plăteşte cu sute de mii de lei cameramani, transmisii, departamente de comunicare, anul trecut i-am numărat vreo 14 oameni care îi lucrează la imagine, consumă cel mai mare buget din ţară, după Bucureşti, pentru lustruirea realităţii.

Consultările de anul trecut n-au valorat nimic. E dublu limbaj, dublă personalitate. Un om care a luat de bună şedinţa cu cetăţenii l-a spurcat apoi jumătate de an pe Chirica pentru că nu i-a asfaltat o stradă din Bucium, aşa cum promisese în consultări. Cetăţeanul îl căuta în disperare pe primar la birou, că aşa îi spusese – „uşa mea e deschisă tot timpul" - până când l-au blocat la intrare, Chirica devenise chiar agresiv, a fost sfârşitul brutal al unei farse suprarealiste. Îmi imaginez scena în care primarul se scutură – „Ia labele de pe mine că s-a terminat filmarea!".

Mă simt ca în comunism. Amintirea copilăriei mele e întunecată de mesajele care te încercuiau: afişe la şcoală, „Nu, înarmării!”, tablouri, panouri prin oraş, cuvântări la televizor, Ceauşescu ţi se punea pe ochi ca vălul pe mort. Acelaşi lucru îl simt acum, discursuri ipocrite, grija faţă de om, supraexpunere, diferenţa uriaşă între ce se spune şi ce se vede, ton afectat, parodia promisiunilor, sute de plachete, celebrări săptămânale, cheltuieli cu imaginea în loc ca aceasta să se construiască de la sine, sobru, succint, discret, practic.

Chirica, fă-ţi un masterplan de primar al unui oraş mare. Fă o şosea pe şesul Bahluiului, că e 400.000 de euro kilometrul şi cu 3 milioane de euro ai terminat într-un an, că stau miile de maşini câte juma de oră la intrare şi dezvoltarea e blocată pe toată partea de vest. Fă drum prin spatele CUG-ului, că a construit Tolea 3.000 de apartamente, un oraş întreg, şi faci o oră de la Ciurea până în Podu Ros. Fă 1.000 de parcări supraterane în Nicolina, că în 7 ani ţi-ai amortizat investiţia şi apoi ai profit încă 80 de ani. Fă pasaje subterane prin marile intersecţii, câte unul pe an, că ai buget de 200 milioane de euro şi redu risipa cu frecătorii de mentă şi cu achiziţiile clientelare. Fă pasarelă la Drumul Hoţilor, deblochează trecerile supraterane din Podu Roș şi Podul de Piatră, dacă eşti un lider adevărat, vinde spaţiile comerciale la preţul pieţei şi fă infrastructură mare din banii strânşi. Fă autogara pe care o tot promiteţi de 10 ani, fă 5 milioane de euro/an din parcări, termină cu blocurile printre case, dacă vrei să fii un adevărat primar al ieşenilor, impune maxim 3 etaje în Oancea, că e dreptul tău să trasezi limitele, nu mai nenoroci zonele deja aglomerate pentru mafia din jurul tău. Şi mişcă-te, nu mai sta 4 ani pentru negocieri la drumul Iași-Voinești, doi ani să asfaltezi 2 km la Bârnova şi cinci ani să cumperi nişte automate de taxat parcările. Vorbești cu nemiluita, dar ai terminat fiecare an cu 15 milioane de euro excedent la investiții. Nu faci anul acesta nici 50% din plan.

Nu te mai da nepotul Doinei Cornea, că eşti fix ca Dragnea cu amnistia, de un an te păzim să nu faci schimbul cu Zămosteanu, ne-am săturat să stăm cu ochii pe tine ca pe o bombă cu ceas.

Dacă nu, continuă aşa, vorbeşte singur 20-30 de ore pe săptămână, cât îţi mai merge, adoratule.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31