fbpx
 
6 luni pierdute cu un act banal: Dorel, consilier la Răducăneni

6 luni pierdute cu un act banal: Dorel, consilier la Răducăneni


Un funcționar de la o primărie rurală a greșit toate datele de identificare ale unui bătrân. Ca-n Caragiale sau, după cum se va vedea, ca-n Pădure: pe un bătrân îl cheamă Ioan Codrianu, și nu Ion Codreanu, cum a scris un consilier pe certificatul de proprietate original. Cu buletinul în mână, același funcționar nu a fost în stare să copieze corect o adresă: l-a mutat pe bătrân un sat mai încolo. De jumătate de an, Primăria Răducăneni nu este în stare să elibereze un document corect întocmit unui om care vrea să moară împăcat.

Statul român și instituțiile sale se joacă și cu viața, dar și cu moartea oamenilor care le cotizează lunar la buget. În pragul morții, un bătrân din comuna ieșeană Răducăneni nu poate să-și împartă averea strânsă în timpul vieții copiilor, așa cum a visat. Greșelile în lanț ale unui funcționar au dus la o întârziere de jumătate de an în eliberarea unui certificat de proprietate corect. Pentru un om în situația lui, bolnav și la 84 de ani, o așteptare de o lună este mult. Una de 6 luni este deja bătaie de joc.

Codrianu Ioan, nu Codreanu Ion

Pe certificatul de proprietate emis de Primăria Răducăneni după anul 2000, Ioan Codrianu apare ca Ion Codreanu. Greșeala ar fi rămas neobservată dacă Ioan Codrianu nu ar fi avut, toată viața, un vis: să împartă celor trei copii, cu mâna lui, în timpul vieții, ce a strâns. A simțit că se apropie momentul și s-a lovit de acest detaliu: numele din certificat și din buletin nu sunt identice. Așa că și-a trimis copiii să ceară rectificarea. La Primărie, unde documentația a ajuns pe mâna inspectorului Ilie Pădure. „Consilierul Pădure a studiat documentul și, în fața noastră, cu buletinul bunicului în mână, l-a trecut ca fiind din satul Isaia, în loc de satul Bohotin, cum este de fapt. S-a uitat cu un rând mai sus în registrul în care completa, a scris altceva. Asta s-a întâmplat în luna iunie. Și rectificarea cerută de noi trebuia să dureze 30 de zile la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași. Hai, 40 de zile, dacă sunt foarte aglomerați. Suntem în decembrie și nu s-a întâmplat nimic, doar alte greșeli în serie”, ne-a spus Diana Atodiresei, nepoata bătrânului Ioan Codrianu din Bohotin.

Primarul Viorel Ilie îl apără pe funcționarul distrat

Cadastrul a mai cerut un document, consilierul nu l-a trimis

Greșelile consilierului Pădure nu s-au oprit la nume, prenume sau adresă. Ci s-au extins și la comunicarea cu Oficiul de Cadastru Iași. Ca un funcționar veritabil, a decis să nu mai trimită o hârtie pentru care cei de la Cadastru insistau. „De la Cadastru ni s-a spus că s-a ajuns la redactarea titlului corect, cu numele Ioan Codrianu și adresa bună. Dar că a mai fost cerut un document de la Fond Funciar, de la Răducăneni, iar funcționarul nu a mai trimis acel act. În acest fel au trecut șase luni, când, de fapt, emiterea actului era stabilită la 30 de zile”, a mai explicat Diana Atodiresei.

Aceasta spune că, acum, consilierul de la Răducăneni refuză pur și simplu orice comunicare. „Voiam doar să recunoască o greșeală și, dacă nu este prea mult, să încerce să o repare. Bunicul meu moare și este dreptul lui să dea averea cui vrea el, în timpul vieții”, mai spune Atodiresei.

 

Din acest buletin, al lui Codrianu, trebuia copiat cu grijă: grea misiune, după cum s-a dovedit

Impozit în plus pentru o greșeală veche

„Consilierul de la fond funciar Ilie Pădure este cel din cauza căruia bunicul meu a plătit impozit ani de zile pentru o suprafață de teren pe care nu o mai deține demult. Același funcționar a uitat s-o scadă din dreptul lui Ioan Codrianu și acesta a plătit disciplinat impozitul. Iar acum, Primăria refuză să recunoască această greșeală”, mai explică nepoata bătrânului din Răducăneni cum stau lucrurile la acestă primărie din mediul rural.

Culmea este că primarul comunei, Viorel Ilie, îi ia apărarea, cu toată convingerea, subordonatului său. „Știu despre ce este vorba, cunosc cazul și știu cine a făcut dosarul pentru Cadastru. Este întocmit bine, este la avizare la Iași. Dacă este vreo greșeală de nume, prenume, parcelă, tarla, se poate corecta fără probleme”, susține primarul Ilie. Acesta nu spune însă în cât timp.

Lefuri bunicele la Primăria Răducăneni, mai greu cu competența

Salariu brut de 4.000 de lei

Conform Hotărârii numărul 5 din 2018 a Consiliului Local Răducăneni, prin care au fost majorate salariile din administrație, funcția lui Ilie Pădure corespunde unui salariu de bază lunar brut de 4.000 de lei. Primarul comunei nu a explicat cât ia efectiv lunar consilierul Pădure, dar suma este de aproximativ 2.200 de lei lunar, conform declarației de avere din 2018.

Pădure locuiește la Moșna, unde deține și jumătate de hectar de teren agricol, luat în 1991. În plus, mai are un apartament de 60 mp la Răducăneni, o Dacia Logan din 2005, un Opel Zafira din 2002, tractor și accesorii (semănătoare, plug, grapă etc).


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: