CEDO : Condamnat degeaba pentru că a protestat cu un penis de lemn, înalt de doi metri

CEDO : Condamnat degeaba pentru că a protestat cu un penis de lemn, înalt de doi metri


Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat, marți, câștig de cauză unui cetățean moldovean, care a fost condamnat la doi ani cu suspendare după ce a protestat cu un penis de lemn înalt de doi metri împotriva unui politician și a unor procurori în urmă cu șase ani. CEDO a stabilit că statul moldovean i-a încălcat un drept fundamental, libertatea de exprimare (articolul 10 din Convenție), prin aplicarea unei măsuri disproporționate.

Potrivit deciziei CEDO, Anatol Mătăsaru este un cetățean moldovean născut în 1970. El a demonstrat în 2013 expunând un penis de lemn de doi metri și o fotografie cu o vulvă alăturate imaginilor unui politician și unor procurori șefi. După o oră, poliția i-a luat sculpturile și l-a dus pe Mătăsaru la secția de poliție. În 2015, el a fost găsit vinovat de huliganism și condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Momentul în care polițiștii moldoveni încercau să urce sculptura în dubă.Sursa en.crimemoldova.com

CEDO reține în decizie că instanțele moldovenești au decis că sculpturile sunt obscene și că alăturarea imaginii oficialilor publici de organele genitale a depășit nivelul acceptabil de critică. Instanțele au luat în calcul amenzile precedente primite de Mătăsaru pentru acțiuni similare. El a făcut apel, argumentând că sculpturile sunt o formă de expresie artistică și că sancțiunea a fost excesivă. Toate apelurile au fost respinse, inclusiv de Curtea Supremă de Justiție în 2016. Bazându-se pe articolul 10 din Convenția pentru Drepturile Omului (libertatea de exprimare), Mătăsaru a susținut că sentința instanței care l-a găsit vinovat de comiterea unei infracțiuni în loc de o sancțiune administrativă a avut scopul de a-l descuraja de la viitoare proteste.

Mai multe amănunte pe G4Media.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top