fbpx
 
Grav abuz al primarului. Faceți ca Unchiul Vasile: ridicați casă fără autorizație, vă acoperă Chirica

Grav abuz al primarului. Faceți ca Unchiul Vasile: ridicați casă fără autorizație, vă acoperă Chirica


Mihai Chirica inventează legi pentru familia sa: și-a autorizat unchiul la doi ani după ce-a terminat casa. Nu-i nicio diferență față de blocurile lui Plugaru, care erau autorizate tot de Primăria lui Chirica după ce erau gata construite. Zeci de ieșeni suportă rigorile legii în construcții, sunt amendați de Poliția Locală și trimiși în judecată. Pentru primar există legi separate. Acest fals reprezintă abuz în serviciu.

Autodenunț. Astfel ar putea fi caracterizată ultima mutare a lui Vasile Chirica și a nepotului său, Mihai Chirica, primarul Iașului.

Pe lista din decembrie cu autorizațiile de construire emise de Primărie figurează și „consolidare, amenajare pod și schimbare de destinație din magazie în locuință” a unui imobil deținut de Maria și Vasile Chirica.

E sfidare pe față, clădirea a fost reamenajată deja, ba chiar și închiriată unor școli de muzică încă din primăvara anului trecut. REPORTER DE IAȘI a scris despre casa de pe Elena Doamna 37 în septembrie 2018. Era gata, cu mansardă, suprafața dublată, balcon, geamuri în acoperiș, termosistem și termopane.

Acum, unchiul primarului încearcă să se acopere cu acte. „Autorizația e pentru compartimentare interioară”, a încercat s-o scalde, șmecherește, Vasile Chirica.

Cazul în sine e revoltător prin modul în care se încearcă acoperirea unei ilegalități inițiale. Ieșeni care construiesc fără autorizație suportă represalii dure din partea Primăriei, a Poliției Locale și sunt trimiși în judecată cu cereri de demolare. Când e vorba de familia sa, primarul Chirica încalcă toate regulile.

Casa lui Vasile Chirica, pozată miercuri, 16 ianuarie: are mansardă, balcon, 140 mp construiți (față de 69 mp inițial), totul fără autorizație. Și nu e magazie: e o locuință în centrul Iașului, cu 10 euro/mp

Casa e terminată de cel puțin doi ani

Pe 17 decembrie 2018, Primăria Iași condusă de Mihai Chirica a emis autorizația pe numele unchiului său. Potrivit documentului, clădirea va avea parter și mansardă, în total patru apartamente, fiecare cu câte o cameră. Dar clădirea este deja finalizată. O chiriașă a lui Chirica a afirmat că imobilul are trei camere mari și una mai mică, în fapt un spațiu de depozitare. Și în septembrie 2018 și pe 16 ianuarie 2019, profesoara de muzică a declarat pentru jurnaliștii REPORTER DE IAȘI că a închiriat un spațiu în respectivul imobil încă din luna martie a anului trecut.
Declarațiile lui Vasile Chirica despre acest imobil sunt un șir întreg de trunchieri, manipulări și omisiuni. În discuția cu jurnaliștii REPORTER DE IAȘI a spus ba că a luat casa așa cum arată acum, ba că i-a schimbat doar acoperișul și geamurile, ba că va face de-acum amenajarea interioară.

Despre autorizația care a fost publicată acum câteva zile are o explicație de-a dreptul hilară. „Probabil că a fost ținută la sertar, de cineva pe-acolo. Bănuiesc că în Primărie se întârzie actele chiar dacă unii s-ar părea că au niște relații”, a spus Vasile Chirica. Bravând, acesta a afirmat chiar că în curând va depune actele pentru un P+2.

Aceeași casă, pozată în septembrie 2018: neschimbată, tot fără autorizație. Vecinii spun că magazia inițială a fost transformată radical prin 2015-2016 

A primit un spațiu de la nepotul primar

Scurt istoric. Unchiul Vasile, cu certificat de revoluționar, a obținut în decembrie 2012, de la Primăria condusă de nepotul său, viceprimar pe-atunci, o magazie în chirie, pe Elena Doamna. În 2013, a cerut Primăriei cumpărarea spațiului, iar în decembrie 2014 a achiziționat magazia în schimbul căreia Vasile Chirica a plătit 22.000 de lei, adică sub 5.000 de euro.

Tot în 2014, Primăria i-a dat drept de superficie pe terenul de sub construcție (69 mp), la prețul de 80 de euro/lună. După un an, în 2015 și apoi după alți doi, în noiembrie 2017, Vasile și Maria Chirica, unchiul și mătușa, au obținut pentru respectiva adresă un certificat de urbanism pentru consolidare, amenajare pod, schimbare destinație din magazie în locuință. În septembrie 2018, când REPORTER DE IAȘI a scris pentru prima dată despre modernizarea fără autorizație a magaziei, Vasile Chirica a avut două versiuni în aceeași zi. Întâi că autorizația există, trebuie doar să o găsim. Și-apoi că, de fapt, nu-i trebuia nicio autorizație pentru că doar a reamenajat podul.

Vasile Chirica, unchiul primarului dă din colț în colț cu autorizația. El spune că a cumpărat coșmelia de la Primărie, în 2014, exact cum apare acum, modernizată complet. Se pierde în minciuni

O coșmelie transformată în afara legii

Imaginile capturate de satelit și disponibile pe Google Earth arată că în 2014 acolo era o magazie albă, în fapt o coșmelie doar cu parter, fără pod sau mansardă. „Lucrările de modernizare și mansardare a clădirii au început acum vreo trei ani și au durat destul de mult, luni în șir”, a declarat un vecin sub protecția anonimatului.

Acestea ar fi fost finalizate în 2017. Însă, în intervalul 2014-2018, nu sunt evidențe că Primăria ar fi emis vreo autorizație de construire în acest sens. Nici declarația lui Ioan Sasu, arhitectul tocmit de familia Chirica să execute proiectul de „consolidare, amenajare pod și schimbare de destinație din magazie în locuință” nu a reușit să facă lumină în această speță.

Autorizația afișată pe 17 ianuarie de Primărie. Au făcut o prostie, autorizația este anonimizată, dar numele lui Vasile Chirica este menționat în descriere. Autorizația prevede că se va anunța momentul în care se încep lucrările, dar construcția e ridicată din 2017!

Arhitectul a afirmat că, potrivit pozelor pe care le deține din toamna anului 2017, clădirea arăta ca acum. „Nu i-am umblat la niciun finisaj la exterior, că nu era treaba mea. Căsuța exista. Intervenția mea este numai la funcțiuni interioare, a amenajat acolo puțin, a amenajat o scară să urce în mansardă și au ieșit niște apartamente. Asta este. Patru camere. La fațadă nu s-a umblat, la acoperiș, la finisaje deloc, pentru că existau”, a afirmat Sasu.

Despre faptul că inclusiv aceste amenajări interioare s-au făcut fără autorizație, care a venit abia în decembrie 2018, Sasu a fost la fel de vag: „Nu știu ce-a făcut în interior, probabil că a mai dat cu var”.

Important: între 2014, anul achiziției, și 2018, când REPORTER a pozat locul, imobilul și-a dublat suprafața: de la 69 mp la 140 mp construiți. Fără autorizație.

Coșmelia cu var alb și acoperiș de tablă, luată de Vasile Chirica de la Primărie în 2014. Avea încadrarea de magazie, așa figureaza oficial și-acum, deși e o casă mansardată de 140 mp construiți

Arhitectul unchiului a primit contracte de la Primărie
Ca o coincidență, anul trecut, firma Proganex 2005 a lui Ioan Sasu a încheiat două contracte cu Primăria Iași. Astfel, în aprilie 2018, SRL-ul lui Sasu a prins un contract pentru servicii de asistență tehnică necesare proiectului de reabilitare a Mănăstirii Frumoasa. Valoarea înțelegerii Primărie-Proganex 2005 a fost de 210.000 de lei, societatea arhitectului Sasu fiind unic ofertant la această procedură.

La o distanță de câteva luni, în noiembrie 2018, Primăria a atribuit un alt contract, tot către Proganex 2005, în valoare de 134.000 de lei, pentru expertizarea tehnică a Monumentului Eroilor din Galata. Deci, însumat, cele două contracte ale Proganex 2005 cu municipalitatea au însumat, anul trecut, peste 340.000 de lei. Un alt amănunt relevant: în 2017, cifra de afaceri a Proganex 2005 a fost de doar 300.926 lei, cu un profit de puțin peste 2.200 de lei.


Poliția Locală tace
Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au adresat mai multe întrebări în scris către Poliția Locală, așa cum a solicitat directorul acesteia, Liviu Zanfirescu. Până la ora publicării acestui articol, reprezentanții Poliției Locale nu au precizat un punct de vedere referitor la construcția de pe Elena Doamna 37.

În cazuri similare, Poliția Locală s-a autosesizat din presă și a întreprins anchete împotriva construcțiilor ilegale în primele 24 de ore. REPORTER DE IAȘI a scris despre casa fără autorizație a unchiului primarului pe 12 septembrie 2018. Nicio reacție. Poliția Locală este subordonată primarului.

Autorizația eliberată acum pentru Vasile Chirica era anonimizată pe site-ul Primăriei, o altă interpretare subiectivă a legii de către primarul Mihai Chirica. Autorizația este un act cinic: se vorbește de lucrări care ar urma să se desfășoare, deși au trecut 2 ani de când au fost făcute, și de schimbarea destinației clădirii din magazie în spațiu de locuit. Dar și acest lucru s-a întâmplat de mult, acolo funcționează o școală de muzică, iar pianul nu stă în șopron. În autorizație se menționează chiar că beneficiarul va anunța data începerii lucrărilor. Or acestea sunt finalizate de doi ani. Deformarea realității.Detalii relevante ale relației Vasile Chirica (unchi) – primar Mihai Chirica (nepot)

În 2006 și 2008, unchiul Vasile i-ar fi împrumutat lui Mihai Chirica câteva zeci de mii de lei și de euro. Informațiile apar în declarațiile de avere ale actualului primar

În 2011, unchiul Vasile i-a donat primarului Mihai Chirica (pe-atunci doar director tehnic al Primăriei) suma de 170.000 de lei. Cu acești bani, Mihai Chirica și-a plătit vila din Tudor Neculai, acolo unde a locuit cu cea de-a doua soție și cu cele două fetițe ale lor

La un an și jumătate de la donație, unchiul a primit de la Primăria unde nepotul era viceprimar o magazie în chirie, cumpărată ulterior și acum, iată, modernizată

În 2016, același unchi Vasile l-a împrumutat pe nepotul său, Mihai Chirica, cu 50.000 de lei, bani destinați probabil campaniei electorale

Citește și Cazul „Mătușa Tamara” de la Iași: Unchiul Vasile și primarul Chirica s-au îmbogățit unul pe altul

Situații concrete în care autoritățile locale au fost intransigente

În primăvara anului 2018, Mihai Chirica a notificat PSD pentru evacuarea spațiului ocupat pe motiv că a fost modificat un perete

Poliția Locală a cerut instanței, în 2016, să dispună ca o ieșeancă, Anica Bîrcău, să desființeze construcțiile realizate nelegal: „Constând în fundație și pereți parțial construiți din zidărie BCA pe spațiul unui imobil ce s-a autodemolat”. De fapt, Anica Bîrcău a început construcția fără autorizație și a fost amendată. A depus acte pentru intrarea în legalitate, încă n-a fost autorizată, dar Poliția a chemat-o în judecată și a primit câștig de cauză, instanța obligând-o pe femeie să dărâme ce construise

Primăria a respins o cerere pentru intrare în legalitate construire locuință pe teren proprietate, întrucât necesită întocmirea unei documentații de urbanism de tip PUZ (aceasta nu se poate iniția pentru intrarea în legalitate) – strada Strugurilor

Altă solicitare respinsă: lucrările sunt deja executate, conform prevederilor legii (...) nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire – strada Sf. Sava


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30