fbpx
 
Autostrada Iași-Târgu Mureș stă în vârful pixului lui Iohannis. Primarii și politicenii îi cer sprijinul. Doi sunt de la PSD.

Autostrada Iași-Târgu Mureș stă în vârful pixului lui Iohannis. Primarii și politicenii îi cer sprijinul. Doi sunt de la PSD.


Deputatul PMP de Iaşi, Petru Movilă, iniţiatorul legii privind Autostrada Unirii a declarat că luni va avea o înâtlnire cu parlamentarii de Iaşi dar şi din alte judeţe pentru a susţine finanțarea autostrăzii. Ultima soluţie, preşedintele Klaus Iohannis. „Voi sugera preşedintelui ca bugetul de stat să nu fie promulgat dacă nu respectă legea. Legea Autostrăzii Unirii. Să nu promulge bugetul de stat pănă cînd autostrada nu are filă distinctă. Preşedintele are multe mecanisme. Poate să intoarcă proiectul de buget la Parlament, poate ataca la Curtea Constituţională „. Petru Movilă  susţine că autostrada trebuie să aibă filă distinctă de buget, nu cifre ascunse în bugetul unui minister:  “ PSD,ALDE. Au promis, au votat, au spus că acest proiect este o prioritate pentru ei. Legea iniţiată privind autostrada are o prevedere clară. La 30 de zile de la publicare, Guvernul României trebuie să o respecte “

Doi susținători și de la PSD

Doi parlamentari PSD de Iaşi au declarat că nu vor vota proiectul bugetului dacă proiectele mari ale Iaşului nu vor primi finanţare. Senatorul PSD de Iasi, Vasile Toma susţine că bugetul pentru acest an trebuie să asigure realizarea mai multor obiective de dezvoltare pentru judeţul Iaşi, respectiv autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, şoseaua de centură a municipiului, spitalul regional şi sala polivalentă.
 
”Pentru autostradă este necesară suma estimată de CNAIR la 37 milioane lei (credite bugetare şi credite de angajament) pentru completarea studiilor de fezabilitate (Târgu Neamţ-Târgu Mureş). De asemenea, sunt necesare credite de angajament care să se transforme, pe parcursul anului, în funcţie de etapele parcurse, în credite bugetare, pentru finalizarea documentaţiilor, şi respectiv începerea lucrărilor, în anul 2019, la tronsonul Iaşi-Paşcani-Târgu Neamţ, dar şi pentru realizarea studiului de fezabilitate şi proiectul tehnic la secţiunea Ungheni-Iaşi şi la podul de la Ungheni”, precizează senatorul PSD Vasile Toma. Si deputatul PSD de Iaşi Silviu Macovei a anunţat că va vota proiectul de buget doar dacă va fi asigurată finanţarea pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş. El a afirmat că va susţine în Parlament orice amendament care prevede alocarea de fonduri pentru acest proiect.

Primarii din Moldova se ridică

Primarii celor şapte municipii fondatoare ale Asociaţiei „Moldova se dezvoltă” cer Guvernului şi Parlamentului să manifeste responsabilitate şi respect faţă de regiunea de nord-est şi să includă alocările financiare necesare în legea bugetului. Prin intermediul unui comunicat de presă primarii susţin că “  în actuala sa formă, Legea bugetului de stat este de natură să genereze subdezvoltare economică și inechități sociale la nivel național și să adâncească și mai mult decalajele economice dintre Regiunea Nord - Est și celelalte regiuni ale țării”. Mai mult chiar edilii celor şapte oraşe îşi exprimă revolta “ față de faptul că proiectul Legii bugetului nu prevede nicio alocare financiară pentru cel mai important proiect al regiunii, Autostrada „Unirii” A8 Ungheni - Iași - Târgu Mureș, în condițiile în care acest obiectiv a fost nu doar promis de liderii coaliției de guvernare, ci asumat printr-o lege votată în Parlament și promulgată de Președintele României”. Asociaţia „Moldova se dezvoltă” atrage atenția că fără finanțare sunt și alte proiecte majore de infrastructură cu importanță regională și națională, precum Autostrada A 7 / drumul expres Nord – Sud, care să lege Moldova de București, construirea șoselelor de centură ale orașelor asociate, interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, sau modernizarea transportului feroviar, precum și extinderea rețelelor de utilități în regiune.
Dincolo de proiectele majore, primarii din Asociația „Moldova se dezvoltă” arată că, în ciuda creșterii economice clamate de actualul Guvern și de promisiunile făcute de Ministrul Finanțelor membrilor Asociației Municipiilor din România, alocările financiare prevăzute în proiectul Legii bugetului sunt de natură să sărăcească în continuare bugetele autorităților locale, care se vor vedea inevitabil în situația de a nu mai putea susține investiții atât de necesare și cerute de comunitățile locale. În aceste condiții, Asociația „Moldova se dezvoltă” face apel la ceilalți primari de orașe și comune, la președinții de consilii județene și, mai ales, la parlamentarii din regiune să pună presiune pe Guvern și să amendeze proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 astfel încât Regiunea Nord - Est să fie susținută concret, prin alocări bugetare, nu doar la nivel declarativ.

Mai multe puteți citi pe rfi.ro


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30