fbpx
 
Cacealma pentru cei care au fugit din Iași în „Oaza Rediu”: primarul Haidău acceptă blocuri la 2 metri de case

Cacealma pentru cei care au fugit din Iași în „Oaza Rediu”: primarul Haidău acceptă blocuri la 2 metri de case


Muncitorii de la balcon agață găleata în crengile copacului din curtea vecină. Limita noului bloc e la mai puțin de 1 metru de gard. Primarul dă din umeri: „Vecinii și-au dat acordul”. În realitate, bătrânul care semnase a vândut, între timp, o parte din teren către fiica sa, astfel că aceasta a devenit un nou proprietar, căruia nu i s-a cerut acordul. Primăria impusese femeii să nu-și facă geamuri spre terenul vecin, în timp ce investitorilor de la bloc li s-au acceptat geamuri și balcoane. Aberația e și mai mare: în autorizație sunt parcări la subsolul blocului, dar acestea nu există în realitate.

Marasmul blocurilor în care dai mâna cu vecinul de la casă continuă. La Rediu, balcoanele unei construcții noi cad practic peste gardul unei femei care își blesteamă zilele. „Știți ce sacrificii am făcut ca să plec din Iași și să scap de blocuri? Apoi mă trezesc cu un al bloc în cap”, spune aceasta.

Primarul Haidău ridică din umeri, invocând acordul vecinilor, dat cu ani în urmă. Verificările din teren îl contrazic. Nimănui nu-i pasă.

Lăcrămioara Isac s-a trezit cu un bloc lângă casă. Balcoanele îi invadează curtea

Blocuri printre case

Investitorii Petronel și Jana Mistireanu au făcut primul bloc la stradă, în comuna Rediu, zona de la capăt Păcurari, unde s-a intrat masiv cu locuințe colective, care au stricat aspectul de suburbie. Cei doi soți au obținut autorizație pentru trei blocuri, construindu-l inițial doar pe primul, cu deschidere la Șoseaua Rediu.

Datele arată că au obținut acordul vecinului pentru acest prim bloc după cinci luni de la emiterea autorizației.

Apoi se apucă să construiască și al doilea bloc, în planul doi, lipit de o casă și fără să mai existe acordul noului vecin. Lăcrămioara Isac, proprietara casei, ajunge imediat la disperare. „Când mi-am făcut casa, eu am fost obligată să nu am geamuri către terenul pe care acum se construiește un bloc. Am respectat acest lucru, dar acum a apărut un bloc la mai puțin de 2 metri de casa mea, care are geamuri și balcoane care dau spre proprietatea mea. Pentru ei nu a existat această interdicție”, spune femeia.

Distanța dintre proprietăți este foarte mică. Șocul: în golul lăsat, în mijlocul imaginii, va mai apărea un bloc!

Autorizație cu erori grave

Femeia a cumpărat terenul de la tatăl său, Mihai Vrabie, în 2008. Terenului de 300 mp i-a adăugat, recent, încă 300 mp. „Plătesc 25.000 de lei pentru bucata nouă, am 600 mp în total acum”, spune Lăcrămioara Isac. Parcela sa are ieșire la Strada Soarelui, în timp ce terenul tatălui său, dă către Șoseaua Rediu.

În 2017, Mihai Vrabie, tatăl, a semnat pentru ridicarea unui bloc în proximitatea casei sale. Dezvoltatorul urma să ajungă cu cele trei blocuri până în dreptul casei Lăcrămioarei Isac, dar nu i-a cerut și acesteia acordul.

Nici Primăria Rediu nu a fost interesată de subiect, deși femeia obținuse, în 2009, autorizație de construire pentru casa sa. „Cele trei blocuri sunt în linie, al treilea va fi în dreptul acoperișului meu, la sub un metru distanță între gard și balcoane. Nu m-a întrebat nimeni nimic. Iar pe schița pe care mi-au arătat-o la Primărie, în baza căreia a fost emisă autorizația, scrie că este teren neconstruit”, spune Lăcrămioara Isac. Un mic fals, o mică eroare, o viață călcată în picioare.

Primarul din Rediu, Vasile Haidău transformă ușor-ușor suburbia într-un ghetou cu sute de blocuri amestecate printre case

Casă autorizată cu 8 ani înainte

În urmă cu 10 ani, când și-a construit casa, Lăcrămioarei Isac i-au fost impuse condiții de către Primăria Rediu: să nu aibă ferestre spre parcela vecină și să obțină acordul vecinului de-atunci, cel care, mai târziu, avea să vândă terenul către soții Mistireanu.

„Am respectat autorizația la virgulă, am făcut zid spre gard ca să nu deranjez”, spune proprietara casei.

În schimb, cei care s-au apucat de făcut blocuri n-au mai avut de respectat nicio condiție din partea Primăriei. Balcoanele aproape că dărâmă gardul vecinei. Lăcrămioara Isac spune și cum a fost acordul dat de tatăl ei, înainte de a-i vinde terenul: „Dacă știa că vor construi în spate, nu ar fi acceptat. El a semnat doar pentru primul bloc, cel de la stradă. Au dus de nas un bătrân de 78 de ani”.

Găleata este agațată de muncitorii de la bloc. Copacul este al proprietății vecine. Zero distanță

Primarul apără imobiliarul

Proprietara casei lângă care apar blocuri a făcut plângere la Primărie, rămasă fără răspuns. A încercat și la Inspectoratul de Stat în Construcții, dar acolo nu i-au primit cererea, fiind de competența Controlului Urbanism din Primăria Rediu.

„Nu s-a rezolvat nimic. La Primărie mi-au spus că o să-i dea amendă, că o să vadă el ce pățește. Și nu s-a întâmplat nimic. Vreau să stau în curte și primesc gunoi de peste gard. La fel va fi când se vor muta oameni aici. O să iasă pe balcon și-o să-mi arunce chiștoacele în curte”, spune Lăcrămioara Isac.

Primarul din Rediu, Vasile Haidău, cunoaște bine cazul, dar apără dezvolatorul imobiliar. „Acolo și-a dat acordul pentru blocuri Mihai Vrabie, tatăl ei. A semnat înainte de a face ea casă, de aceea nici nu este necesar acordul ei”, spune Vasile Haidău.

Există totuși o problemă. Lăcrămioara Isac a făcut contract de vânzare-cumpărare cu terenul ei în 2009, când a obținut și autorizația de construcție a casei, ea devenind practic și oficial un alt proprietar. Tatăl Mihai Vrabie și-a dat acordul pentru blocuri abia în 2017, când nu mai era proprietar pe tot terenul. Primarul Vasile Haidău nu vrea să dea explicații pentru aceste vicii legale.

Balcoanele sunt chiar peste gard. Dar șocul abia urmează: pe terenul liber va mai apărea un bloc!

Un mizilic: în proiect este parcare subterană, în teren nu

Conform proiectului aprobat și a autorizației de construire, cele trei blocuri trebuie să aibă parcare subterană. Pe schițe figurează câte două locuri la fiecare bloc.

În realitate, acestea nu există, subsolurile sunt betonate de jur împrejur. Nu există nici locurile de parcare situate spre gardul Lăcrămioarei Isac. Pe schiță erau trecute trei locuri, iar în autorizație figurează că între gard și bloc există o distanță de 3,1 metri. În realitate, e mai puțin de 1 metru iar pe-acolo e conducta de gaz.

„Nici mașina de pompieri nu are pe unde intra”, spune Lăcrămioara Isac.

Până la închiderea ediției, dezvoltatorii Mistireanu nu au răspuns la numărul de telefon afișat în anunțul de vânzare al apartamentelor.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30