fbpx
Print this page
Cum a ajuns Hăvârneanu să conducă USR Iași la 24 de ani. Culisele partidului despre care nu s-a scris niciodată nimic: Cosette consumă tot aerul, Lungu și Postolache – reduși la tăcere

Cum a ajuns Hăvârneanu să conducă USR Iași la 24 de ani. Culisele partidului despre care nu s-a scris niciodată nimic: Cosette consumă tot aerul, Lungu și Postolache – reduși la tăcere


USR nu există în dezbaterea locală, totul e bine cu Popa și Chirica. Chichirău și-a pus fostul asistent președinte la Municipiu. Dan Lungu candidează peste tot, dar pierde cu regularitate. USR n-are o strategie anunțată pentru Iași, nu participă la marile dezbateri regionale și pare preocupat doar de ierarhiile interne.

Anul de miere s-a sfârșit la USR Iași. Alegerile de la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lui februarie pentru stabilirea conducerilor la municipiu și județ au stricat atmosfera. Desfășurate într-un cvasi-anonimat, scrutinele interne au adus câteva suprize notabile. Astfel, la filiala municipală președinte a fost ales tânărul Filip Hăvârneanu, 24 de ani, considerat un apropiat al președintei județene, Cosette Chichirău. Nume cu notorietate ca Dan Lungu (senator), Andrei Postolache (consilier local) sau Mihai Lupu (avocat) n-au prins loc la vârful USR Iași. De fapt, Cosette Chichirău este acuzată de două lucruri: de comportament despotic și de faptul că vrea să-i mătrășească pe cei care provin din fostul partid local „Pentru Iași”.

Fără cvorum
La sfârșitul lunii ianuarie 2019, Filip Hăvârneanu a fost ales în funcția de președinte al USR, municipiul Iași. Alegerile, cu cântec. O sursă din interior a povestit pentru REPORTER DE IAȘI: „La prima strigare, nu s-a întrunit cvorumul necesar ca alegerile să aibă loc. Au fost prezenți doar 75% din minim. Au fost reprogramate foarte repede, la doar trei zile distanță. Nici a doua oară nu s-a strâns numărul, au fost aproape 90% din minim, însă regulamentul a permis organizarea lor”.

Cosette Chichirău umple tot spațiul și mulți se plâng în șoaptă, la USR, că suportă o adevarată tiranie

Șovăiala lui Gurlui
Apoi, lista candidaților, dar și gesturile confuzionante ale unor protagoniști au stârnit rumoare. Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea „Cuza” și președintele în funcție la organizația municipală, a anunțat inițial că va candida. Ba chiar și-a depus și candidatura. Pe care, cu puțin timp înaintea scrutinului, și-a retras-o. Apoi, a spus că va intra în alegeri pentru un loc în Biroul Local, candidatură la care ulterior a renunțat. „M-am retras de la cursa pentru președinte deoarece mi-am dat seama că efortul pentru a îndeplini această funcție este foarte mare”, a declarat Gurlui care a sugerat că ar fi fost complicat s-o facă pe-a președintele la USR și să-și îndeplinească și obligațiile de cadru didactic la universitate.

Filip Hăvârneanu a protestat în mod original împotriva dictatorului Dragnea

Președinte angajat la președinte
În cursa pentru postul de președinte al filialei municipale au intrat, în cele din urmă, tânărul Filip Hăvârneanu și Dan Lungu, senator USR și scriitor cu notorietate. Rezultatul a fost uimitor pentru cei nefamiliarizați cu „bucătăria” internă a USR. Filip Hăvârneanu a strâns aproximativ 65% dintre voturi, Dan Lungu fiind preferat de 35% dintre votanți. „Sentimentul majorității a fost că alegerile au fost puse cu mâna. Tot ce a ținut de organizare, a fost în favoarea lui Hăvârneanu. Cu câteva zile înainte de alegeri a fost vânturată o listă a celor «preferați». Și, ca un ultim amănunt, pentru cei care nu știu, Filip Hăvârneanu este angajat la cabinetul parlamentar al Cosettei Chichirău”, a spus membrul USR ce dorește să rămână anonim. Deși acest lucru nu a reprezentat o încălcare a regulilor interne, totuși au fost membri care au spus că este, cel puțin, o incompatibilitate de ordin moral.

Dan Lungu a pierdut surprinzător și categoric alegerile de la Organizația Municipală în fața unui consilier parlamentar de 24 de ani

Familia Lungu nu e în conducere
La județ, alegerile au avut loc pe 9 februarie, cu doi candidați: Cosette Chichirău, deputat USR și președinte în funcție, și George Țăranu, membru în Biroul Național. Aici, nicio surpriză, Chichirău a primit peste 80% din voturi. Totuși, în Biroul Județean și-a făcut loc, printre cei 9 aleși, profesorul Silviu Gurlui, cel care renunțase la candidatura de la municipiu. Ba chiar a ajuns unul dintre cei trei vicepreședinți. „Eu n-am remarcat nicio problemă la aceste alegeri, nici la municipiu și nici la județ. S-au desfășurat transparent”, a precizat Gurlui. Totuși, deși fusese chiar vicepreședinte la județ, Dana Lungu, soția senatorului USR, a rămas simplu membru, nefiind nici măcar în Biroul Județean. Deci, fiecare dintre cei doi președinți, la municipiu și județ, conduc împreună cu cei 9 membri (între care sunt și vicepreședinții) cât are fiecare structură, adică Biroul Local, respectiv Biroul Județean. „Majoritatea lor sunt oamenii lui Chichirău”, a spus sursa din interior.

„În calitate de preşedinte al filialei municipale USR Iaşi, prioritatea mea eşti tu! Vreau să trăieşti demn în societatea pe care o meriţi. Vreau să poţi respira liber: fără corupţie, fără legi în interes propriu, fără birocraţie inutilă. Vreau să-ţi arăt că există o altfel de politică (...). Ne vom mobiliza în continuare toate eforturile şi resursele pentru a deveni forţa care va aduce schimbarea în vieţile românilor”. Filip Havârneanu, pe propria pagină de Facebook, pe 28 ianuarie

45 de secunde de celebritate
Noul președinte de la municipiu, Filip Hăvârneanu, a studiat franceză-engleză la Universitatea „Cuza” și a fost masterand cu o bursă Erasmus la Sorbona, în Paris. S-a implicat activ odată cu protestele de stradă de la începutul anului 2017. Ulterior, revenit în țară, s-a înscris în USR și a participat la campania de strângere de semnături „fără penali în funcții publice”. O oarecare notorietate a căpătat după ce filmul al cărui protagonist a fost s-a viralizat. În cele 45 de secunde, Hăvârneanu bagă într-o mașină de spălat un tricou cu poza lui Liviu Dragnea, adaugă un detergent “rezist cu aromă de Fără Penali”, iar după terminarea ciclului de spălare, tricolul devinde alb imaculat, fără imaginea liderului social-democraţilor. „Este un băiat isteț, nimic de spus. Însă, la 24 de ani, nu are suficientă maturitate politică pentru a conduce filiala municipală. E o pălărie mult prea mare. Este clar că alegerea sa pe această poziție a fost influențată de Cosette Chichirău pentru ca ea să aibă totul sub control”, a afirmat omul din interiorul USR.

Andrei Postolache a făcut politică doar 8 luni înainte de alegerile locale din 2016. A intrat în USR, dar nu e lăsat să respire de șefa Cosette Chichirău

Consultantul a plecat
Președintele Hăvârneanu este și angajat la cabinetul parlamentar al lui Cosette Chichirău. La același cabinet a fost angajat, anterior, și consultantul Mihai Vacariu. „Eu am lucrat din ianuarie 2018 și până în august același an, cu o pauză de vreo trei luni cât am fost implicat la Chișinău în campania lui Andrei Năstase”, a declarat Vacariu. Acesta a refuzat să comenteze tensiunile din filiala USR Iași. „Eu am fost angajat la cabinetul deputatei Cosette Chichirău și nu-mi vorbesc clientul nici de bine, nici de rău”, a spus acesta.
Surse din partid au sugerat că la despărțirea din punct de vedere profesional a deputatei Chichirău de consultantul Vacariu un aport a avut Hăvârneanu.

Probleme vechi
O situație aparte o reprezintă cei care au intrat în USR pe filiera „Pentru Iași”. „În principal este vorba despre Andrei Postolache, consilier local, și Mihai Lupu, avocat. Dar situația era mai veche, încă imediat după alegerile din 2016. Înțelegerea a fost simplă: Postolache a zis că nu candidează la parlamentare, că vrea să se concentreze la Primărie. Și-atunci, în urma colaborării cu USR, partidul local «Pentru Iași» i-a propus pe Chichirău și Dan Lungu. Învoiala a fost ca ulterior, după alegeri, aceștia să revină în partidul local”, a spus omul din USR. Ceea ce nu s-a mai întâmplat. USR a devenit relevant la nivel național, iar „Pentru Iași” a ajuns în ultima fază să însemne efectiv o mână de oameni. „În acest context și ca o minimă măsură reparatorie, Postolache și Lupu au fost primiți în USR. Dar fără entuziasm și fără a-i implica cu adevărat în viața filialei”, a explicat sursa din interior.
Pe scurt, omul din USR susține că deputata Cosette Chichirău vrea să conducă filiala cu mână de fier, ținta acesteia fiind chiar o candidatură la nivel național.

„Acum mă amuz când îmi amintesc de fugărelile din stradă în campania #FărăPenali, prigonit fiind de oameni care se împotriveau agresiv ideilor noastre, sau de primarii comunelor unde depuneam semnăturile. Mă amuz chiar și când îmi amintesc de bătaia bună luată la 10 August de la jandarmii din Piața Victoriei. Sunt momente care m-au motivat să muncesc în continuare pentru visul nostru, al românilor cinstiți”, Filip Havârneanu (sursa: pagina sa de Facebook)

Întrebări cu relevanță publică
REPORTER DE IAȘI a adresat întrebări, oficial, mai multor membri ai filialei ieșene: Cosette Chichirău, Dan Lungu, Filip Hăvârneanu, Andrei Postolache. Senatorul Dan Lungu a fost solicitat să se exprime în legătură cu alegerile și a modului în care le-a interpretat din perspectivă personală, dar să se pronunțe și asupra stilului de conducere imprimat de Chichirău. Noului președinte Hăvârneanu, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI i-au cerut o scurtă autocaracterizare. Și să precizeze totodată de când lucrează la cabinetul parlamentar și pe ce funcție, dar și în ce măsură această poziție ar fi influențat votul. Lui Andrei Postolache, consilier local, reporterii i-au cerut să confirme sau să infirme informația potrivit căreia ar urma să iasă din viața publică la finalul actualului mandat pe fondul neînțelegerilor cu conducerea. Totodată, atât el cât și deputata Chichirău au fost rugați să comenteze afirmațiile diverșilor analiști politici care susțin că USR nu face cu adevărat opoziție la nivel municipal și județean.

Răspuns colectiv
Pe email, răspunsul a fost unul singur și a venit din partea echipei USR Iași. Iată câteva pasaje din răspunsul comun:
- „Alegerile pentru filiala USR Iași au fost organizate în mod democratic și transparent”

- „Potrivit Statutului și regulamentelor interne USR, calitatea de angajat la un cabinet parlamentar nu reprezintă un motiv de incompatibilitate cu o funcție de conducere în partid la nivel local. Această incompatibilitate există doar pentru funcțiile de conducere la nivel național”

- „USR Iași s-a consolidat în ultimul an, a crescut ca număr de membri și a atras numeroși oameni de valoare. Noul Birou Local și noul Birou Județean vor confirma această consolidare inclusiv printr-o activitate de opoziție consistentă, cu critici raționale și soluții realiste la problemele locale”
- „USR este un partid democratic, în care confruntările de idei, competiția deschisă și dezbaterile vii sunt atuuri și nu dezavantaje. Orice membru este liber să aspire în mod legitim la orice funcție și se poate înscrie în orice cursă electorală internă. Atât cei care ocupă funcții de conducere, cât și cei care au candidat sau care intenționează pe viitor să candideze sunt oameni de calitate, cu merite și contribuții pe care colegii le recunosc și le apreciază”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare