fbpx
Print this page
O PERNĂ PENTRU TRÂNTORUL ȘARAMET! Veșnicul abonat la funcții publice nu vine cu săptămânile la serviciu. Combinatorul cafengiu se scuză: „Fac teren”

O PERNĂ PENTRU TRÂNTORUL ȘARAMET! Veșnicul abonat la funcții publice nu vine cu săptămânile la serviciu. Combinatorul cafengiu se scuză: „Fac teren”


Angajat pe post de analist financiar la FNGCIMM - Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Îndreprinderi Mici și Mijlocii, fostul subprefect al Iașului ajunge rar la birou. „Fac muncă de teren, în această perioadă fac un feld e marketing pentru soluțiile noastre adresate UAT-urilor”, spune Șaramet. Ca un făcut, după ce nu a fost văzut mai multe zile la serviciu, după telefonul de la REPORTER DE IAȘI a apărut la birou. „Face multă muncă de teren”, susține și directorul filialei ieșene a FNGCIMM, Daniel Isachi.

Fostul subprefect Bogdan Șaramet este analist financiar la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Îndreprinderi Mici și Mijlocii, dar ajunge extrem de rar la biroul de la etajul 1 al Agenției CFR din Piața Unirii. REPORTER DE IAȘI l-a căutat câteva zile în timpul orelor de program. Nu era. Colegii l-au avertizat, după încă un telefon de luni a venit la sediu. Spune că este mai mult plecat pe teren, de aceea nu este la sediu.

Trei încercări

REPORTER DE IAȘI l-a căutat pe Bogdan Șaramet pentru prima dată săptămâna trecută, joi. În birourile de la etajul 1 al Agenției CFR era un singur angajat care a spus că Bogdan Șaramet nu poate fi găsit la sediu, ci doar la telefon. A precizat că ajunge rar la biroul unde este angajat.

A doua încercare s-a făcut vineri, la ora 13.40. De această dată, sediul era încuiat. Nu era nimeni la serviciu.

„Vinerea este program scurt, până la 14. De aceea nu era nimeni”, a explicat, ulterior, Șaramet.

A treia încercarer a fost luni dimineață. Nici acum nu era la birou, iar o colegă a insistat extrem de mult să afle cine îl caută.

„Dacă aveți nevoie de el, îl găsiți la telefon, nu aici”, a explicat colega fostului subprefect.

Alarmat de colegi că îl caută presa la serviciu, Șaramet s-a deranjat să treacă pe la birou

Telefoanele și întâlnirea

După prima vizită de luni,  cel mai probabil colega de birou l-a sunat și l-a avertizat că este căutat insistent la serviciu de cineva. Drept urmare, la telefonul care a urmat, sub pretextul explicațiilor că este necesară consultanța lui pentru dotarea unui atelier cu un CNC, a spus că este la serviciu și poate fi găsit oricând.

Fostul subprefect era, de această dată, sosit la birou. Același birou ocupat zilele trecute de către o altă persoană.

„Fac multă muncă de teren. De aceea sunt zile în care nu vin aici”, a explicat Șaramet.

Angajat din 2001 cu pauză de subprefect

Bogdan Șaramet este angajat pe post de analist financiar la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Îndreprinderi Mici și Mijlocii, Sucursala Iași.

„Din 2001 sunt angajat aici, cu pauza de 2 ani și jumătate cât am fost subprefect”, spune Șaramet.

Instituția lucrează în principal cu băncile. În momentul în care un IMM solicită un credit pentru dezvoltarea afacerii, documentația este trimisă și aici, în cazul în care coșul garanției nu este acoperit cu ce depune solicitantul.

„Nu analizăm noi cererile de scrisori de garanție din Iași. Noi le primim, le depunem eletcronic într-un program iar centrala le distribuie pentru analizare la sucursale din alte orașe. Pentru a nu exista suspiciuni că Șaramet a contribuit la garantarea unei anumite afaceri”, explică fostul subprefect.

Salariul ar fi undeva la sub 4.000 de lei net lunar. „Nu suntem funcționari publici, suntem angajații unei societăți la care acționarul majoritar este Ministerul Finanțelor. Pe piață există și alte firme care oferă astfel de scrisori de garantare, drept urmare alergăm după contracte, nu vine ele la noi”.

„Un fel de marketing pe lângă UAT-uri”

Ce face, concret, Șaramet acum? „În prezent avem niște operațiuni în derulare pentru Unități Administrativ Teritoriale. Concret, fac un fel de marketing pentru noi. Rolul meu este să găsesc clienți care sunt căutați în acest timp și de alți agenți. Și rezultatele filialei Iași sunt foarte bune”, spune Bogdan Șaramet.

„Nu știu concret situația din ultimele zile, pentru că am părinții cu probleme grave de sănătate și sunt în concediu. Dar, ceea ce știu din perioada anterioară plecării este că merge mult pe teren. De altfel, are bune contacte cu reprezentanții UAT-urilor, din perioada în care a fost subprefect și cu asta se ocupă acum”, ne-a spus Daniel Isachi, directorul sucursalei Iași a FNGCIMM.

Nepotul șefului

Bogdan Șaramet este nepotul fostului șef, până în 2013, al FNGCIMM. Aurel Șaramet, unchiul său, a condus instituția financiară până când a intrat în conflict cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, acționarul majoritar.

Șaramet a supraviețuit în funcție inclusiv scandalului din 2012 al bancherilor care fraudaseră 85 de milioane de euro comise. Mai multe firme au obținut ilegal credite de această valoare, de la BRD, garantate de FNGCIMM. Instituția a gestionat inclusiv programul Prima Casă, la începuturile acestuia.

ANI a descoperit ulterior destituirii lui Aurel Șaramet că acesta nu poate justifica un milion de euro din conturi.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 4.868.494 Lei (aprox. 1.058.828,62 Euro), între averea dobândită și veniturile realizate de către Șaramet Aurel în perioada exercitării funcției publice”.

Fost subprefect

Adrian Bogdan Saramet în martie 2010 subprefect al județului Iași, cu caracter temporar. Conform CV-ului, este absolvent de Știinte Economice și, până la funcția publică, fusese manager la echipa de rugby Poli Agro CSS Unirea Iași, ofițer de stare civilă la Primăria Dumești și analist financiar bancar la FNGCIMM Iași. Prefect era, la acea vreme, Dragomir Tomașeschi. În mai 2012, a fost schimbat din funcție.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare