Nicușot Constantinescu – 4 ani de închisoare cu executare în dosarul achiziției elicopterului SMURD prăbușit la Siutghiol

Nicușot Constantinescu – 4 ani de închisoare cu executare în dosarul achiziției elicopterului SMURD prăbușit la Siutghiol


Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul referitor la achiziţia elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol. Decizia instanței nu este definitivă, transmite Mediafax.

Procurorii au precizat că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin el, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria.

Conform anchetatorilor, la data de 29 martie 2013, Constantinescu a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv. La data de 01 iulie 2013, Constantinescu ar fi pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

Procurorii mai arată că inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

Elicopterul SMURD a fost preluat de la Consiliul Județean Constanța în noiembrie 2014.

El efectuase 600 de ore de zbor şi a fost achiziționat printr-un program transfrontalier Bulgaria și România.

La data de 15.12.2014 ora 16.07 elicopterul SMURD 348 a decolat de la Constanța, unde oprise pentru alimentare, spre Tuzla urmând procedurile de management a traficului aerian.

La bordul elicopterului se aflau patru persoane, doi piloți și doi paramedici.

La doar câteva minute după decolare, elicopterul s-a prăbușit în lacul Siutghiol din Mamaia la aproximativ 500 m de mal.

O singură persoană – o doctoriţă – a fost dusă pe mal, inconștientă.

În scurt timp, a făcut stop cardiac și a fost resuscitată timp de 45 de minute, după asta a fost dusă la spital.

Celelalte trei persoane din elicopter nu au avut nici o şansă.

Consiliul Județean Constanța a fost acuzat că a irosit cinci milioane de euro pentru cumpărarea unui elicopter medical care nu fusese folosit la nicio intervenție de urgență.

Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. De asemenea, în luna februarie a acestui an el a primit o a doua condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa.

 

Sursa: Hotnews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top