fbpx
 
CCR respinge sesizarea USR și PNL privind legea lui Rădulescu: Liber la infracțiuni de corupție prin interpuși

CCR respinge sesizarea USR și PNL privind legea lui Rădulescu: Liber la infracțiuni de corupție prin interpuși


Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea depusă de USR şi PNL, la începutul lunii mai, privind Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, act normativ promovat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu care urmărea, potrivit Opoziţiei, să „dea liber la infracţiuni de corupţie prin interpuşi".

Nu demult, Parlamentul adoptase proiectul lui Rădulescu care prevedea că anumite fapte de corupţie se pedepsesc doar dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii „pentru sine", nu şi pentru altul, cum prevede acum legea, şi doar dacă bunurile şi foloasele sunt exclusiv „materiale".

„Se dă liber la mai multe infracţiuni de corupţie prin interpuşi. Este o dezincriminare parţială a infracţiunilor de corupţie. Dacă spre exemplu se efectuează o operaţiune financiară incompatibilă cu funcţia de către un demnitar în viitor în scopul obţinerii unui folos pentru o rudă sau pentru soţie, angajare sau obţinerea unei autorizaţii, nu va mai fi infracţiune", avertiza la vremea respectivă deputatul Stelian Ion.

Surse din cadrul CCR au dezvăluit pentru G4media.ro că votul a fost unul „la mustaţă". Judecător raportor a fost Livia Stanciu, care a recomandat respingerea modificării legislative. Alături de ea au votat judecătorii Maya Teodoroiu, Ştefan Minea şi Marian Enache. În schimb, s-au pronunţat pentru dezincriminarea faptelor de corupţie dacă foloasele sunt obţinute pentru altcineva judecătorii Daniel Morar, Mona Pivniceru, Petre Lăzăroiu, Valer Dorneanu şi Attila Varga.

În sesizarea depusă la CCR cu privire la modificarea art. 12 din Legea nr. 78/2000, PNL şi USR consideră că încalcă Legea fundamentală prevederile prin care sunt dezincriminate faptele prevăzute în cuprinsul lit. a) şi b) ale art. 12 în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale.

Semnatarii sesizării consideră că modificarea adusă art. 12 din Legea 78/2000 încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţia României. Concret, în cadrul procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei CCR nr. 584/2018, Parlamentul României a ignorat considerente cu caracter general din decizia precizată, fapt care afectează, din perspectivă constituţională, conţinutul articolului unic în forma adoptată după reexaminare.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30