fbpx
 
Rodica Miron (stânga) și Evie, partenera din Belgia au creat un veritabil pod de adopții, cu peste 1.300 de câini trimiși până acum. Transportul e 90 de euro/câine, iar „taxa” de adopție e 125 de euro Rodica Miron (stânga) și Evie, partenera din Belgia au creat un veritabil pod de adopții, cu peste 1.300 de câini trimiși până acum. Transportul e 90 de euro/câine, iar „taxa” de adopție e 125 de euro

CORUPȚIA DIN PADOC: „Cruella” lua donații și steriliza câinii tot din bani publici. Profit la buzunar


Padocul din Târgu Mureș exportă sute de câini anul prin relația directă cu două fundații din Germania. Nemții dau la schimb hrană pentru câini și vaccinuri. La Iași nu se poate, e corupție.

Rodica Miron, „Cruella” din Moara de Vânt, avea acces nelimitat la Padocul Tomești. Împreună cu fundațiile din Belgia cerea bani cetățenilor din această țară pentru sterilizarea câinilor comunitari din România. Aceștia urmau să fie dați spre adopție în Belgia și Olanda.

Mesajul trimis pe pagina G Dogs Rescue din Belgia, de către Livioara Rotariu. Aceasta s-a enervat când a văzut că belgienii au donat mii de euro pentru sterilizarea câinilor, iar întreaga campanie a fost plătită de fapt din bugetul Iașului

Numai că a ieșit scandal. Rodica Miron a băgat banii în buzunar, iar sterilizările au fost plătite de la bugetul Iașului, fiind făcute chiar în interiorul Padocului. Proprietara cabinetului veterinar, Livioara Rotariu, a dat totul în vileag pe pagina de Facebook a fundației belgiene.
Este prima demonstrație a relațiilor comerciale dintre Padoc, finanțat din bani publici, și interesele private ale Rodicăi Miron, care a preluat în jur de 1.000 de câini de la ecarisaj și i-a vândut apoi în țări europene.
La Târgu Mureș, Padocul municipal face sute de livrări de câini spre adopție în Germania, fiind în contact direct cu două fundații din această țară. Lipsește intermediarul, ca la Iași, și scurgerea de bani. Fundațiile din Germania trimit către Padocul Primăriei din Târgu Mureș saci cu mâncare pentru câini și vaccinuri. E ca un barter. La Iași nu se poate. E corupție.

Imagine neverosimilă pentru români: zeci de belgieni așteaptă într-o parcare să vină mașina din România cu câinii pe care i-au adoptat. Export asigurat de Rodica Miron

Donații făcute în aprilie

În luna aprilie, paginile de Facebook ale fundației belgiene controlate de Evy Vanderhaeghen, o belgiancă implicată în salvarea câinilor maidanezi din România și apropiată a Rodicăi Miron, lansa o campanie de strângere de fonduri.
Paginile Your New Best Friend și G-Dogs Rescue & Suport au anunțat că strâng bani pentru sterilizarea a 52 de câini din România. Suma necesară era de 1.300 de euro, costul unei sterilizări fiind estimat la 25 de euro.
Spre sfârșitul lunii, reprezentanții fundației controlate de Evy au venit în România.
Nu au luat însă câini de pe stradă să-i ducă la cabinete veterinare independente, ci s-au dus țintă la Padocul Tomești, unde le-a făcut intrarea Rodica Miron.

Sute de poze cu stăpâni fericiți. Problema este că afacerea e girată, „la negru”, de Rodica Miron, iar Padocul Tomești suportă toate cheltuielile


Belgienii au fotografiat operații de sterilizare realizate în mod curent pe cheltuiala Salubris, de cabinetul veterinar ce are contract cu firma Consiliului Local.
Apoi au postat imaginile ca fiind campania lor de sterilizare. Totul cu complicitatea conducerii Padocului, fără ca angajații cabinetului veterinar ce deține spațiul la Tomești să știe despre ce este vorba.
O altă campanie pe banii padocului este în desfășurare. În prezent, în Belgia, oamenii sunt chemați pe paginile fundației controlate de Evy Vanderhaeghen să doneze „pentru partea a doua a campaniei de sterilizare din România”.

Mașina „Live Animals” de la Iași livrează câinii în Belgia

Donațiile – la buzunar, sterilizările – din bani publici

Toată operațiunea a constat în postarea câtorva imagini ale unor câini ce erau sterilizați, sursa, Pieter Heijsteeg scriind că nu toate imaginile pot fi arătate.
După ce și-au făcut numărul, Rodica Miron și belgienii au plecat de la padoc.
Ulterior, proprietara cabinetului veterinar care are contract cu Salubris, Livioara Rotariu, a aflat despre campania de strângere de fonduri și despre faptul că belgienii și Rodica Miron au fost la Padoc. „Când am accesat postările am înghețat”, spune șefa Izavet.
Imaginile erau din cabinetul său de la Tomești, unde facturile le plătește Salubris, nicidecum Rodica Miron.
A compus un răspuns pe pagina lui Pieter Heijsteeg, în care a explicat că prezentarea faptelor este falsă.

Sterilizarea unui câine a fost evaluată la 25 de euro. S-au adunat din donații 1.300 de euro în aprilie și încă pe-atâta luna aceasta


„Bună tuturor. Această postare este o mare minciună. Fotografiile sunt din clinica mea veterinară Izavet – spațiul meu privat unde plătesc chirie Padocului Public Tomești. Sunt managerul clinicii și doctorul care apare în filmări și fotografii – Olimpia Jalba, cea care operează sterilizările, este unul dintre angajații mei.
Fiecare operație de sterilizare din adăpost este plătită de autoritățile locale, care au contract pentru acest serviciu cu Izavet. Din această postare se înțelege că animalele arătate în fotografii au fost sterilizate folosind banii donați.
Este fals, este o minciună și îi voi da în judecată pe cei implicați în această manipulare dacă aceste acțiuni nu sunt contestate”, a scris Livioara Rotariu pe paginile belgienilor. Postarea sa a fost imediat ștearsă și apoi de mai multe ori, când încerca să o urce din nou pe pagina de Facebook.

Rodica Miron face o nouă chetă printre belgieni. Suma anterioară n-a fost cheltuită, sterilizările fiind plătite din bugetul Iașului!

Salubris refuză să dea explicații ieșenilor

De la declanșarea scandalului legat de adopțiile internaționale de la padocul public din Iași, prin intermediarul Rodica Miron, REPORTER DE IAȘI a încercat contactarea directorului societății de peste 20 de ori. Nicio discuție nu a fost posibilă, Cătălin Neculau nu a răspuns la telefon sau mesaje.
Mai nou, nu mai răspunde la telefon nici șefa Padocului Tomești, Anca Tărăboanță. Purtătoarea de cuvând de la Salubris șomează, pentru că preia întrebările REPORTER și nu i se furnizează răspunsurile pentru a ni le transmite.
Cătălin Neculau trebuie să explice de ce nu își realizează instituția propriul contact cu o fundație din afara țării care să se implice în adoptarea mai multor câini de la padoc. În acest fel, ar fi salvate mai multe animale dintre cele aproximativ 2.300 care sunt eutanasiate anual. Conducerea Padocului a declarat că nu și-au pus problema și că nu au cadrul legal.
Totuși, există localități din țară care au parteneriate directe cu fundațiile din Vestul Europei, iar padocurile publice își acoperă astfel o parte din cheltuieli. Sunt orașe în care adopatarea de către același stăpân a mai mult de 6 câini este interzisă. Se dă o alarmă în sistem și se fac verificări.
La Iași, Rodica Miron a făcut în numele ei în jur de 1.000 de adopții de la Padoc apoi a dat câinii pe bani în Belgia. Câștigul din ultimii 4 ani – 150.000 de euro.

Rodica Miron are permanent în curte și în casă 50-60 de câini pe care îi ia de la Padoc și îi trimite în Belgia

Padocul Târgu Mureș, parteneriat cu o fundație din Germania

Padocul Primăriei Târgu Mureș are o relație directă cu o fundație din Germania care caută stăpâni pentru animalele din România. Datorită acestei relații, eutanasieri se fac acum doar la animale bătrâne sau foarte bolnave și la câini extrem de agresivi. “La noi, câinii sunt ținuți până li se găsește stăpân în țară sau străinătate”, spune Emilia Nagy, directorul Adăpostului pentru Câini Fără Stăpân Târgu Mureș.
La ei, 300 de câini pleacă anual către Germania, pe o relație directă a instituției cu o fundație de acolo.
“Noi nu avem cunoștință că germanii ar plăti ceva pentru acele animale. Primim mereu fotografii cu ele din mediul în care ajung, toți câinii sunt în regulă. Padocul nu are beneficii materiale din această relație. Totuși, primim donații din Germania: hrană pentru căței și materiale pentru operațiile de sterilizare”, mai explică Emilia Nagy.
Când aude despre intermediarul de la Padocul Tomești și de faptul că, la destinație, oamenii plătesc pentru câini, se blochează. Apoi spune că la Târgu Mureș nu a fost niciodată ceva asemănător și nici nu are cum. „Avem un control foarte strict pe toate adopțiile, știm soarta animalului, stăpân, tot. Dacă ar veni cineva la noi să adopte, să zicem, mai mult de 6 câini, se dă alarma. Este ceva dubios acolo, se fac verificări”, mai spune Emilia Nagy.

Article image
* Vecinii spun că în curtea unei case din zonă sunt între 100 și 170 de câini în permanență * Câinii ar fi,de fapt, marfă pentru export, adusă inclusiv de mașinile hingherilor de la Salubris * Câinii sunt duși în țări din UE, cu o frecvență de un transport pe lună * Povestea are și o latură horror: animalele ar fi îngropate în curtea casei, care a devenit în timp un osuar de câini * Proprietara casei, Rodica Miron, este...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Iunie 2019

Article image
Rodica Miron figurează cu peste 1.000 de adopții de la Padoc, fiind de fapt un intermediar care a câștigat 150.000 de euro din afacere. Salubris lasă să-i scape toți banii, deși alte orașe din țară se ocupă direct de adopțiile internaționale. Pe străzile din Iași se plimbă lingouri de aur. Rodica Miron a înțeles perfect rețeta și a făcut o adevărată afacere din câini, dezvoltată ca o căpușă a Padocului Municipal de la Tome...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 24 Iunie 2019

Article image
Alți 24 de câini erau prin curte. Imaginea cuștilor din imobil a fost de coșmar. Exportul clandestin de maidanezi a durat ani de zile, sub coordonarea șefei Padocului Tomești.
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 29 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: