fbpx
 
Marius Cardași, interpusul lui Harabagiu în Partidul Pro Iași. Nu i-a convenit să fie „băgat la înaintare”, dar Harabagiu îi salvase postul în 2017 (foto dreapta) Marius Cardași, interpusul lui Harabagiu în Partidul Pro Iași. Nu i-a convenit să fie „băgat la înaintare”, dar Harabagiu îi salvase postul în 2017 (foto dreapta)

Partidul lui Chirica: fondatorul Cardași are dosar penal de trafic de persoane și contracte gârlă cu Primăria


Unul dintre fondatorii Pro Iași a fost acuzat într-un dosar de trafic de persoane. Firma la care lucrează este principalul furnizor de transport și cazări pentru Primărie. Cum un alt fondator a fost angajat la Salubris în timp ce tatăl îi era șef în aceeași Primărie, se poate spune că Pro Iași este corupt înainte de a fi înființat.

Cel mai greu de găsit

REPORTER DE IAȘI a scris săptămâna trecută despre faptul că primarul Mihai Chirica pregătește, pe ascuns, înființarea unui partid. La acel moment, aflaserăm date despre doi dintre fondatori: Oana Ancuța Macovei, fiica lui Vasile Tiron,  om de încredere al lui Chirica în Primărie, și Adrian Costică Mititelu, patronul unei săli de jocuri online din centrul orașului.

Al treilea creator al partidului pare a fi „contribuția” viceprimarului Gabriel Harabagiu, cumătrul lui Chirica și unul dintre pilonii acestuia în controlul Primăriei.

Acest fondator se numește Marius Cardași și este agent de turism la Totem (brand care funcționează pe numele firmei SC Iasair Express SRL). Societatea este principalul furnizor de servicii de transport și cazare, prin încredințări directe, la Primăria Iași.

Sursele REPORTER DE IAȘI spun că Marius Cardași nu și-ar fi dorit implicarea în Pro Iași, dar n-a avut încotro. Îi era dator viceprimarului.

Cardași a fost implicat, acum mai mult de 10 ani, într-un dosar de trafic de persoane, fiind acuzat de fals în acte. Fapta s-a prescris între timp, nu a mai fost condamnat. Atenție: judecătorii nu au mai analizat dacă ieșeanul este vinovat sau nu – pur și simplu au constatat că nu mai poate fi tras la răspundere pentru că a trecut prea mult timp de la comiterea faptei, iar legea spune că, în astfel de cazuri, inculpatul este achitat. Dosarul este acum în apel la Curtea de Apel Târgu Mureș.  

Parte a unei rețele de trafic de persoane între 2003 și 2006

În martie 2010, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin DIICOT, a trimis în judecată o rețea de trafic de persoane pe relația România – Cipru, funcțională între 2003 și 2006. Era formată din 5 membri: Gabriel Huideș, Raluca Ehor, Elena Răzmeriță, Alexandra Grigore și Marius Cardași. Ultimul, agent de turism la o mare agenție din Iași. În dosar apare și numele SC Iasair Express SRL.

În acea perioadă, țepele cu locurile de muncă în afară erau frecvente; românii plecau având o descriere sumară a postului, dar, la destinație, realitatea era apropiată de sclavie.

Rolul lui Cardași în rețea a fost minor, dar agentul de turism a fost încadrat la fals în înscrisuri. Pe scurt, a falsificat, în septembrie 2006, opt adeverințe prin care se atesta, nereal, că titularii documentelor sunt profesori universitari cu normă întreagă la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”..

Adeverințele falsificate au fost utilizate de către Cardași la obținerea unor carduri ITIC (International Teacher Identity Card) și folosirea acestor carduri la obținerea de bilete de avion pe relația București – Larnaca. Printre facilitățile acordate de cardul ITIC era și aceea că posesorul poate beneficia de bilet de avion dus – întors, perioada de întoarcere fiind de până la douăsprezece luni, cu posibilitatea de a schimba data de întoarcere gratuit.

Astfel, opt oameni trimiși de rețea la muncă în Cipru figurau drept profesori cu normă întreagă la universitate, la Iași. Cei care au primit cardurile au declarat că nu le-ar fi utilizat.

„Poate sunt... Poate s-a și închis”

REPORTER DE IAȘI l-a căutat pe Marius Cardași și, printre alte întrebări legate de partidul – rampă al lui Mihai Chirica, a fost a întrebat și de dosar. A ezitat:

„Nu știu despre el. Poate sunt... Trebuia să vină ceva acasă. Poate s-a și închis. Habar n-am despre ce este vorba. Bilete de avion dau la toată lumea”, a explicat Cardași, întrebat despre dosar.

Există, însă, o dovadă indubitabilă: Marius Cardași din dosarul penal are aceeași data de naștere și este tot din municipiul Iași, iar în anchetă apare numele angajatorului său, Iasair Express SRL.

Relație strânsă cu Harabagiu

Viceprimarul Gabriel Harabagiu și Marius Cardași se știu de mai bine de 10 ani.

„Ne știm demult, jucăm fotbal împreună”, spune Marius Cardași atunci când vine vorba despre relația cu Harabagiu. Agentul de turism de la Totem susține, însă, că nu s-ar vizita cu viceprimarul acasă.

Cardași este și furnizorul oficial de vacanțe al lui Harabagiu. Acesta își cumpără bilete de avion sau pachete prin intermediul lui. „Nu ia numai de la mine, personal, nu este agenția mea, eu sunt angajat aici”, spune Cardași.

Chitanța care a dus la plata datoriei care era să îl înfunde pe Cardași. Noroc de Harabagiu, via Rotariu

I-a salvat postul

Relația dintre Cardași și Harabagiu este suficient de strânsă pentru ca viceprimarul Iașului s-o facă pe-a recuperatorul pentru Cardași și Totem.

În 2017, Amo Press Grup, firmă de distribuție a presei în Iași, avea datorii către Totem (SC Iasair Express SRL). Harabagiu a plătit din buzunar datoriile Amo Press și astfel i-a salvat locul de muncă al prietenului Cardași. A făcut acest lucru prin intermediul lui Mircea Nicolae Rotariu, un apropiat al său.

Ulterior, Harabagiu l-a strâns cu ușa pe Onofrei să-și recupereze banii plătiți la Totem pentru Amo. Ceea ce s-a și întâmplat. Iar Marius Cardași a trimis un mail de mulțumire – el fusese cel ce girase contractul cu Amro Press, iar patroana îl amenințase că îl dă afară dacă nu se rezolvă situația. Iată conținutul mailul-ui:

„Bună ziua. Mulțumesc prietenilor care m-au ajutat pentru achitarea facturilor restante (cu scadența depășită de cel puțin 6 luni, unele mai mari și de 1 an) ale Amo Press GrupSRL și în special mulțumesc dlui viceprimar Gabriel Harabagiu care a discutat cu managerul agenției unde lucrez pentru a nu-mi desface contractul de muncă”.

Din aceeași perioadă în care apare mail-ul de mulțumire al lui Cardași, datează și facturile de plată ale Amo Press Grup către Marius Cardași.

Iasair Express, preferata Primăriei

Firma de turism aparține Cristinei Burlui. Primul contract cu Primăria Iași apare în 2018, în februarie, la un an și jumătate după ce Harabagiu a devenit viceprimar. A urmat o lungă serie de achiziții directe oferite de municipalitate societății SC Iasair Express SRL.

Mai mult, de la finalul lunii martie 2018 până pe 20 iulie 2019, lista achizițiilor directe primite de Iasair Express de la o instituție publică are un singur nume: Primăria Municipiului Iași. Înainte, pe listă mai apărea Academia Română Iași, Institutul de Chimie sau Colegiul ”Costache Negruzzi”.

Câteva dintre cele mai recente contracte dintre firma lui Cardași și Primăria Iași

Cardași: „Eu trimit ofertele”

De la Totem, Primăria a cumpărat bilete de avion, transport rutier, până și bilete de tren, dar și servicii de cazare.

Lista cuprinde 23 de contracte în 2018 (februarie – decembrie), în valoare totală de 79.212 lei. În 2019, între 1 ianuarie și 19 iulie, sunt alte 28 de contracte, cu valoarea de 38.510 lei.

„Sunt achiziții pe SEAP (portalul de achizții n.r.), sunt solicitări din partea Primăriei, este o procedură care se face. Eu trimit ofertele, de restul se ocupă altcineva, nu mă ocup eu de SEAP, e un întreg circuit. Fiecare angajat are treaba lui”, ne-a spus Marius Cardași.

SC Iasair Express SRL, firmă ce aparține Cristinei Burlui, a avut, pe 2018, o cifră de afaceri de 7,2 milioane de lei, cu un număr mediu de 7 angajați.

REPORTER DE IAȘI a contactat-o pe Cristina Burlui pentru a o întreba dacă mai existau aceste contracte cu Primăria fără Cardași, dar aceasta nu a răspuns.

Nu comentează nimic despre partid

Când vine vorba despre Pro Iași, unde este al treilea membru fondator, discuția se „gripează”.

„Nu comentez nimic acum”, a spus Marius Cardași. Total atipic, a refuzat să ofere numărul de telefon și nu a comunicat niciun fel de informație. Aceasta în condițiile în care partidele au nevoie de multă reclama pentru a se face cunoscute.

Partidul este în formare, existând termen pe 23 iulie, la Tribunalul București, pentru a i se acorda recunoaștere juridică.

Lista membrilor fondatori este compusă din oameni care par să nu aibă legătură între ei din trecut. Au fost aleși cu grijă, cât mai anonimi, posibil pentru a preîntâmpina eventuale contestații care pot întârzia admiterea acțiunii.

Au pățit-o cei de la „Pentru Iași” acum trei ani: vectorii publici ai formațiuni și-au asumat acțiunea de la Tribunalul București, iar PNL Iași – ale cărui voturi erau „furate” de „Pentru Iași” - a pus un interpus să conteste legalitatea înființării acestei formațiuni. Au reușit: instanța a tot amânat procesul, alegerile au trecut, iar „Pentru Iași” nu a putut avea listă de candidați. Dacă avea, obținea 4-5 consilieri locali, așa – a avut doar unul, primit de liderul formațiunii ca independent.

De un asemenea scenariu le este frică, cel mai probabil, lui Chirica și Harabagiu (foto sus), cu 11 luni înainte de alegerile locale de anul viitor. Aceasta în condițiile în care se pare că Mihai Chirica, care este independent în acest moment după ce a fost exclus din PSD, nu are variante de a fi susținut de alte partide. 

Axa interpușilor dubioși

Chirica are, însă, atuurile lui, după cum o arată și lista celor trei fondatori-marionete. O parte din ”think-tank-ul” din jurul lui se devoalează, pe de o parte, prin regrupări de forțe/trădări, precum și nepotismul/corupția din Primăria pe care o conduce:

  1. Fondatorul 1 Oana Ancuța Macovei (foto jos): fiica lui Vasile Tiron, director executiv în Primăria Iași. Lucrează ca șef de serviciu la Salubris, societate subordonată Primăriei, iar nașul ei de cununie este Florin Boca, dezvoltator imobiliar din anturajul lui Chirica. Boca este consilier local PSD, partid care, la Iași, este adesea critic la adresa lui Chirica. Boca, însă, joacă dublu;

  1. Fondatorul 2 Adrian Costică Mititelu (foto jos) este proprietarul unei săli de jocuri din Târgu Cucu, Voodoo. În trecut, a fost agent imobiliar apropiat de același Florin Boca;

  1. Fondatorul 3 Marius Cardași (foto jos), agentul de vacanțe și partenerul de fotbal al lui Gabriel Harabagiu.

Alte motive pentru care își dorește Chirica un partid, citiți în articolul de săptămâna trecută care dezvăluia înființarea Pro Iași: BEBELUȘUL 2. Chirica și-a făcut partid pe ascuns: Pro Iași, inventat de fiica lui Tiron, de la Primărie.

Harabagiu și Chirica nu au avut vreo reacție după această dezvăluire.    

 

Article image
Planul secret al primarului Mihai Chirica pentru alegerile locale din 2020: un partid propriu. Pe 10 iunie, la Tribunalul București, interpuși ai lui Chirica au depus cerere de înregistrare a acestei formațiuni. Printre cei trei fondatori se află fiica unui om de încredere din Primărie, angajată la Salubris.
Autor Cezar Moraru Anchete 19 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30