fbpx
 
Cine este Dana Gîrbovan, noua propunere PSD pentru fotoliul de la Justiție: preferata propagandei Kremlinului și colaboratoarea lui Iordache la masacrarea Legilor Justiției

Cine este Dana Gîrbovan, noua propunere PSD pentru fotoliul de la Justiție: preferata propagandei Kremlinului și colaboratoarea lui Iordache la masacrarea Legilor Justiției


Judecătorul Dana Gîrbovan, propus de PSD ca ministru al Justiţiei, s-a remarcat în ultima perioadă prin susţinerea unor iniţiative legislative promovate de coaliţia PSD- ALDE, printre care şi înfiinţarea SS, fiind de asemenea şi un acerb critic al activităţii DNA, arată ziare.com.

Judecătorul este lăudat intensiv, în ultimii doi ani, de Sputnik, agenţia de presă rusească.

Dacă şi Klaus Iohannis este de acord, Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, urmează să ocupe fotoliul de ministru al Justiţiei, după ce conducerea PSD a decis remanierea Anei Birchall din această funcţie.

Dana Gîrbovan (41 de ani) este din 2008 judecător la Curtea de Apel Cluj, Secţia Civilă. Ea şi-a început cariera în urmă cu 19 ani, în 2001, şi a activat în cadrul judecătoriilor Zalău şi Oradea, Tribunalului Bihor şi la Curtea de Apel Oradea.

A candidat fără succes, în 2010, pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii.

Ea a ajuns cunoscută în mass-media în urma intervenţiilor pe care le-a avut în calitate de preşedinte al fantomaticei Uniuni Naţionale a Judecătorilor din România. Asociaţia este contestată în acest moment de mai mulţi magistraţi.

Câţi membri mai are UNJR? Nimeni nu ştie, inclusiv Dana Gîrbovan a refuzat să dezvăluie acest lucru.

UNJR s-a remarcat însă prin faptul că a răspuns solicitărilor comisiei conduse de Florin Iordache (PSD) şi a trimis mai multe propuneri de modificare a legislaţiei din justiţie.

De altfel, Dana Gîrbovan şi asociaţia pe care o conduce au fost printre puţinele asociaţii de magistraţi care au particpat la întâlniri cu Iordache şi în februarie 2017, imediat după instalarea politicianului în funcţia de ministru.

De asemenea, Dana Gîrbovan a participat personal la discuţiile din cadrul comisiei parlamentare care analiza modificările la Legile Justiţiei.

Este o adeptă a înființării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), cunoscută ca Secţia Specială (SS) . Recent a luat poziţie împotriva membrilor CSM care blochează, prin neprezenţa la şedinţa de plen, numirea şefului SS, secţie contestată de GRECO şi Comisia de la Veneţia.

Gîrbovan susţine că este inadmisibil „ca un raport GRECO să fie folosit în acest mod, pentru a bloca pur şi simplu aplicarea unei legi în vigoare, ale cărei prevederi au trecut în mod repetat de filtrul CCR".

De altfel, Gîrbovan a criticat modul în care sunt întocmite evaluările GRECO: „Rapoartele GRECO pe România confirmă, încă o dată, că aceste evaluări sunt nu doar vădit subiective, ci conţin şi erori grosiere."

În declaraţiile publice, Gîrbovan s-a remarcat ca un critic al activităţii DNA şi împotriva protocoalelor semnate de SRI cu instituţiile judiciare.

Într-o altă chestiune importantă, privind modificarea infracţiunii de abuz în serviciu, Dana Gîrbovan pleda pentru instituirea unui prag valoric pentru incriminarea acestei infracţiuni.

Gîrbovan şi UNJR au fost împotriva referendumului pe Justiţie, poziţie pe care judecătorul a prezentat-o după întâlnirea pe care Klaus Iohannis a avut-o cu asociaţiile de magistraţi.

„În ceea ce priveşte tema referendumului, Justiţia ca atare nu poate face subiectul unui referendum. Prin definiţie, referendum înseamnă că poporul este chemat să aleagă între două variante pe o chestiune de interes naţional. Or, tot ce ţine de independenţa Justiţiei şi stat de drept nu este negociabil şi nu poate face obiectul unui referendum," explica UNJR.

Lăudată de propaganda rusă

Nu în ultimul rând, Dana Girbovan este apreciată de site-ul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik.md.

„Nimeni nu se aştepta la un asemenea curaj din partea PSD - şi nici din partea premierului Viorica Dancila! Mai mulţi profesionişti în Guvern!", scrie vineri Sputnik.

Sputnik a avut mai multe articole elogioase de-a lungul timpului la adresa ei. Câteva titluri din ultimile două luni: „Judecătoarea Dana Gîrbovan intervine ferm şi clar în cazul boicotului din Justiţie", „Judecătoarea Dana Gîrbovan, declaraţii excepţionale şi curaj maxim - e atacată murdar!", „Judecătoarea Gîrbovan îl face praf pe Iohannis: Pericol grav, pur şi simplu demagogie", "Judecătoarea Dana Gîrbovan intervine tranşant în cazul Sorinei - clar, fără dubii!"

 

Sursa: ziare.com


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30