Foto: Facebook Foto: Facebook

Laura Codruța Kovesi, votată pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul UE


Laura Codruța Kovesi a câștigat votul pentru poziția de procuror șef european în Consiliul UE, după ce ambasadorii statelor membre UE au validat cu 17 voturi „pentru” din 22 posibile candidatura fostei șefe DNA.

Acesta era ultimul pas pe care Laura Codruța Kovesi trebuia să-l parcurgă în această procedură. Fosta șefă DNA avea susținerea Parlamentului European, inclusiv a noului legislativ. Totul depindea de votul ambasadorilor statelor membre, reuniți în COREPER.

Dacă de dimineață se bucura de o largă majoritate, existau și temeri că nu va fi susținută de toată lumea, după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat că reprezentantul României nu va vota pentru ea.

Laura Codruța Kovesi a fost votată în COREPER de 17 dintre cei 22 de ambasadori, așa că s-a îndeplinit și această ultimă procedură. Este drept și că francezul Jean-Francois Bohnert nu mai era un adversar redutabil pentru Kovesi, după ce a fost numit la șefia Parchetului național francez, dar trebuia să obțină votul acestor ambasadori.

Urmează acum doar o simplă formalitate, validarea acestui vot în Plenul Parlamentului European, pentru ca Laura Codruța Kovesi să-și intre în pâine.

Astfel, după lungi negocieri, votul a fost decisiv, Laura Codruța Kovesi va fi practict primul șef al Parchetului European.

17 voturi din 22 pentru Kovesi

„Laura Codruța Kovesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică. A câștigat dreptatea. A câștigat justiția. A câștigat România oamenilor cinstiți. Felicitări, Laura Codruta Kovesi!”, a anunțat, joi, eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan pe Facebook.

Consiliul UE s-a reunit, joi, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre) pentru a decide cine va fi propunerea Consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European.

Laura Codruţa Kovesi era deja susţinută de către Parlamentul European, însă membrii COREPER își exprimaseră susținerea pentru francezul Jean-Francois Bohnert.

Negocierile s-au oprit înaintea alegerilor europarlamentare.

Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa, de către ministrul francez al Justiţiei.

Rikard Jozwiak, jurnalist la Radio Europa Liberă, scrie pe Twitter că votul de joi din COREPER se va dovedi decisiv la următoarea întâlnire dintre negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE, care va avea loc pe 24 septembrie.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top