Amendă ANULATĂ pentru un protestatar care a afișat mesajul „Tudorel, slugă model”. Judecători: „E libertate de exprimare”

Amendă ANULATĂ pentru un protestatar care a afișat mesajul „Tudorel, slugă model”. Judecători: „E libertate de exprimare”


Judecătoria Sectorului 1 a anulat amenda de 1.000 de lei primită de un protestatar din Piaţa Victoriei, care proiectase pe o clădire mesajul „Tudorel, slugă model". Instanţa a considerat că mesajul se încadrează în limitele libertății de exprimare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a reținut în hotărârea "Lingens contra Austriei" că libertatea de exprimare acoperă nu numai informațiile și ideile primite favorabil sau cu indiferență ori considerate inofensive, ci și pe acelea care ofensează, șochează sau deranjează, a decis instanţa în motivarea consultată de Ziare.com.

În plus, CEDO a reținut că limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni decât în raport cu indivizii obișnuiți.

„Spre deosebire de cei din urmă, politicienii trebuie să accepte în mod inevitabil și conștient verificarea strictă a fiecărui cuvânt și fapt, atât din partea jurnaliștilor, cât și a marelui public și, în consecință, trebuie să dovedească un grad mai mare de toleranță", a decis instanța.

Judecătoria Sectorului 1 a anulat amenda de 1.000 lei primită de Marian Rădună, membru al grupului civic #REZISTENTA, de la Jandarmerie. Bărbatul proiectase în timpul unui protest mesajul "Tudorel, slugă model" pe o clădire din Piața Victoriei.

Jandarmii au arătat în procesul-verbal de contravenție că mesajul face referire la ministrul Justiției și aduce jigniri acestuia de natură să lezeze demnitatea și onorarea. Procesul-verbal a fost întocmit în absența lui Marian Rădună. Marian Rădună a contestat amenda în instanță, iar Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate.

 

Sursa: România TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top