fbpx
Print this page
Dulgheru (în centru, alături de Ludovic Orban și Rareș Bogdan), blatistul din PNL Iași Dulgheru (în centru, alături de Ludovic Orban și Rareș Bogdan), blatistul din PNL Iași

FLAGRANT: bani grei de la Primărie pentru aripa pro-Chirica din PNL Iași. Sute de mii de lei pentru troll-ul liberal Liviu Dulgheru


Salubris se dă peste cap de un an să-i dea contractul de sterilizare a câinilor din padoc unui membru liberal. Concurentul Izavet a făcut trei contestații la CNSC, reclamând încălcările caietului de sarcini. Ordinul e clar: salvați-l pe Dulgheru! Acesta are un cabinet veterinar și a obținut deja o încredințare directă de la Salubris, printre sarmalele din 30 decembrie. Oferta a stat pe site 85 de minute. Pe 9 ianuarie se ține licitația pentru următoarele șase luni, Dulgheru fiind favorit, Izavet anunțând retragerea. „Știți foarte cine îl vrea acolo”, spune reprezentanta Izavet. Potul: 600.000 de lei/an de la Padoc. Dulgheru s-a remarcat în susținerea cauzei lui Mihai Chirica, contestând dezvăluirile despre acesta și afirmând că e cel mai bun primar. Acum apare și explicația. Liviu Dulgheru întreține un veritabil cult al personalității pe Facebook în favoarea a doi oameni: șeful său, Costel Alexe, și ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Așa se fac banii în politică.

În penultima zi a anului 2019, printr-o procedură derulată la foc automat pe site-ul de achiziții publice, o firmă a liberalului ieșean Liviu Dulgheru a primit un contract de 40.000 de lei de la Salubris, societate subordonată Primăriei conduse de Mihai Chirica.

Firma lui Dulgheru este pe lista favoritelor Salubris, loc unde pândește, în zilele următoare, un tun de 300.000 de lei. Dulgheru este parte a unei facțiuni din PNL Iași care îl simpatizează în mod public pe primarul Chirica. „Bravo lui!”, scria liberalul, pe Facebook, acum câteva luni. Unii ar zice că este curvăsărie politică, în cel mai înalt grad, pentru bani publici.

Procedură în viteză

Luni, 30 decembrie 2019, la ora 10.52, Salubris a postat pe site-ul dedicat achizițiilor publice, secțiunea „Achiziții inițiate din catalogul electronic”, intenția de a plăti 40.187 de lei pentru servicii medical-veterinare care să fie prestate la Padocul de la Tomești.

La ora 11.39, o firmă de profil din Târgu Frumos, pe nume Rali-Vet Farm SRL, a răspuns ofertei, acceptând termenii Salubris.

La 13.06, autoritatea contractantă a închis achiziția, bătând palma pentru afacere.

Conform aceluiași de achiziții publice, valoarea contractului semnat de Salubris pe 30 decembrie este pe locul 2 în topul celor 31 de proceduri atribuite de societate, pe cale electronică, în luna decembrie 2019.

Punte spre adevăratul pot

Contractul reprezintă capul de pod spre un pot mult mai gras, pe o perioadă mai lungă: prestarea, timp de șase luni, a serviciilor de sterilizare și eutanasiere a câinilor de la Padoc.   

Până acum, din 2016, acest contract de circa 500.000 de lei pe an a ajuns la firma Izavet SRL, procedura lăsându-se, în 2017, cu scandal și anchete la Agenția Națională de Integritate și Direcția Națională Anticorupție. Motivul: Izavet SRL îi aparține Livioarei Rotariu, cea care fusese medic veterinar la Padoc! În apărarea sa, Rotariu a afirmat că, anterior înființării Izavet, își dăduse demisia de la Salubris.

Revenind la contractul din 30 decembrie, acesta are același obiect, de eutanasiere și sterilizare a câinilor de la Tomești, și se va derula doar în luna ianuarie.

Pe 9 ianuarie se ține o altă licitație, pentru servicii veterinare pe următoarele 6 luni, suma estimată fiind de 292.350 lei (fără TVA). În decembrie 2019, Salubris a trimis invitații către Izavet, Rali-Vet Farm și Sanivet SRL, ultima fiind o afacere a medicului veterinar Vlad Gugleș.

Este atipic faptul că serviciile sunt scoase la licitat doar pentru 6 luni, până acum contractarea făcându-se anual. Valoarea la 12 luni a sterilizării câinilor din padoc se ridică la 600.000 de lei.

Liviu Dulgheru a postat pe Facebook poza asta cu șarpele, comentând că i-a fost greu dar că a făcut-o până la urmă

Liberalul a „amușinat” încă din 2018

Faptul că, după patru ani în care toate contractele de acest gen au fost atribuite lui Izavet, banii au ajuns deodată la Rali-Vet Farm, reprezintă o premieră.

Metoda, însă, nu este o premieră - contract „de tranziție” atribuit direct, ”cui trebuie”, în ultimele zile ale anului, până la o licitație pentru o durata mai lungă. A fost o metodă ”brevetată” de alte instituții subordonate Primăriei (Ecopiața, Servicii Publice) în cazul contractelor pentru servicii de pază. Astfel, erau ”sărite” firmele cu tradiție în domeniu.

De precizat că nu este prima dată când firma din Târgu Frumos vrea să pună mâna pe acest contract. În august 2018, societatea Rali-Vet Farm a fost desemnată, inițial, de către Salubris, drept câștigătoare a unei licitații similare, cu valoare estimată de peste 558.000 de lei, rezultat care spărgea „monopolul Izavet”.      

Ceea ce s-a întâmplat ulterior reprezintă un caz unic în analele procedurilor de achiziție publică din Iași: Izavet, care depusese și ea ofertă, a contestat în trei rânduri rezultatele licitației la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), iar această instituție i-a dat dreptate și a anulat-o de fiecare dată.

Salubris s-a dat peste cap ca să îl ajute pe Dulgheru

Prima dată, în septembrie 2018, anunțul de câștigător pentru Rali-Vet Farm a fost anulat de CNSC după ce Izavet a invocat ”prețul neobișnuit de scăzut” cerut de Dulgheru (402.390 lei) și a cerut ”verificarea dacă prețurile/costurile prezentate în oferte sunt justificate raportat la precizările din caietul de sarcini”.

Societatea Livioarei Rotariu a mai invocat faptul că Rali-Vet Farm a depus ofertă ”fără a menționa cantitățile de materiale și medicamente necesare pe fiecare operație licitată” și că rezultatul licitației ”lasă deschisă oportunitatea de a crește valoarea contractului pe parcursul derulării lui până la o valoare finală a contractului alta decât cea ofertată de Rali-Vet Farm și declarată câștigătoare”.

Seria neregulilor enumerate de Izavet continua: Rali-Vet Farm nu avea dovada îndeplinirii cerințelor privind capacitatea tehnică și profesională, adică experiență de minimum 5 ani în domeniul sterilizării/castrării în masă a câinilor. După cum am amintit, CNSC a anulat rezultatul licitației.

În septembrie 2018, CNSC a anulat decizia de respingere a ofertelor Izavet și Rali-Vet Farm și de anulare a licitației de către Salubris.

Motivul invocat de societatea subordonată Primăriei: faptul că Livioara Rotariu nu avea destui medici veterinari angajați (trei; de fapt, în timpul licitației a mai angajat unul și avea patru!) și nu deținea experiență de minimum 5 ani în sterilizarea/castrarea în masă a câinilor, deși, înainte de a pleca la Izavet, aceasta lucrase 14 ani la Adăpostul de câini al Salubris, iar pe firmă avusese contracte similare cu mai multe ONG-uri în același timp! CNSC a dispus să fie reevalută oferta Izavet.

A treia oară, în noiembrie 2018, Consiliul a luat o decizie similară ca aceea din septembrie și a obligat Salubris să reevalueze oferta Izavet.

Experiență „pe propria răspundere”

Cu toate piedicile puse în calea firmei lui Rotariu, în final, șefii Salubris nu au mai avut ce face: presați și de timp, pe 27 decembrie 2018, au atribuit procedura către Izavet, contra sumei de 533.000 de lei.

Răzvrătirea Izavet nu a fost uitată, iar mărturie stă faptul că, din ianuarie 2020, printr-o procedură la foc automat, banii pentru sterilizări au fost direcționați către Rali-Vet Farm, chiar dacă pentru o perioadă de câteva săptămâni, până la anunțarea rezultatului procedurii din 9 ianuarie. De mirare, având în vedere că ar fi fost mai simplu, din motive de logistică, și poate și mai ieftin, ca, până la terminarea licitației pe 6 luni, să se meargă tot pe mâna vechiului contractant.

Dacă solicitarea ca ofertanții să aibă 5 ani de experiență în sterilizarea/eutanasierea câinilor în masă a fost păstrată în caietul de sarcini, atunci Rali-Vet Farm nu ar avea șanse să câștige.

Conform procedurii din 2018, ca să demonstrezi că ai sterilizat/eutanasiat „în masă”, trebuia să prezinți un document atestat de către o autoritate sau un document cu regim special.

La acel moment, susținea Izavet, firma lui Dulgheru a depus doar extrase, pe propria răspundere, din Registrul de consultații și tratamente de la cabinetul veterinar al lui Dulgheru, extrase care prezentau operații efectuate pe diverse animale (feline și canine) ale unor persoane fizice, „fără a se cunoaște procentul canin pentru a îndeplini condiția de «castrări în masă» a câinilor” (fragment dintr-o contestație depusă la CNSC de Izavet).

Cum de la data când Rali-Vet Farm a depus aceste acte ce atestau că nu avea experiența necesară a trecut doar un an și jumătate, se ridică întrebarea cum de a dobândit-o între timp. De asemenea, din același motiv există dubii asupra legalității contractului din 30 decembrie 2019.

Gașca blatiștilor din PNL

Cine este, însă, firma atât de ”iubită” de Salubris? Înființată în 2012, Rali-Vet Farm are sediul în Târgu Frumos, un punct de lucru pe Bd. Poitiers, în municipiul Iași, și este deținută de Florin Liviu Dulgheru (35 de ani), unul dintre angajați fiind soția sa, medic veterinar. În 2016, acesta a fost candidat al PNL la Primăria Valea Lupului.

Este de notorietate că Dulgheru face parte dintr-o facțiune a PNL Iași căreia i-ar surâde cooptarea în partid a primarului Mihai Chirica, liderul acestei facțiuni fiind însuși președintele Organizației Județene a PNL, Costel Alexe. Acest lucru ar presupune susținerea lui Chirica la alegerile locale din acest an.

În mod ciudat, atât în cadrul ședințelor interne, cât și în spațiul public (de exemplu pe rețelele de socializare), o parte dintre peneliști, printre care Dulgheru, îl laudă/cauționează pe Chirica (foto jos) sau îl critică pe Bodea.

Unii din cauza unor animozități personale (Marcel Zegan), alții pentru că au sau urmează să aibă beneficii din bani publici de la Chirica și instituțiile subordonate acestuia: un loc de muncă, o avansare sau un contract gras. Printre cei din ultima categorie se află Daniel Juravle, recent devenit șef de serviciu în Primăria Iași și, coincidență, membru în Consiliul de Administrație de la Salubris și Grigore Nepotu – angajat, la mijlocul anului trecut, în aceeași Primărie a lui Chirica, în urma unui concurs intern, în care subiectele s-au făcut „în familie”.

Ulterior, acestui selfie al lui Juravle (stânga) cu viceprimarul PSD Gabriel Harabagiu, acesta din urmă a declarat despre un coleg de partid al primului că este „agarici” și „pămpălău”

Referitor la acești blatiști, vicepreședintele PNL Iași, Alexandru Muraru, declara anul trecut: ”Prejudiciul de imagine pe care îl produc cele câteva cazuri punctuale de colegi care au aderat la echipa adversarului PNL, Mihai Chirica, este real. Condamn ferm așa ceva și sunt primul care susține despărțirea definitivă. Nu pierdem nimic, pentru că ei au ales între PNL și adversarul nostru, calea ușoară. Însă majoritatea covârșitoare a colegilor liberali preferă să facă sacrificii importante fără să se murdărească. (...) Primarul folosește instituția ca pușculiță proprie, propriul AJOFM din care aruncă cu pomeni. A început să ofere diverse sinecuri unor oameni care s-au compromis. Aceștia au fost încadrați pe câteva funcții, mai mult fictive, ei au misiunea de fapt de a da senzația că există deschidere în acest sens, de a se oferi beneficii și funcții celor care se alătură adversarilor PNL. Realitatea este că aceștia nu aveau putere de decizie în PNL, ei acum sunt în afara statutului PNL. Ei au încălcat practic statutul PNL pentru că ei nu aderă la principiile PNL, sunt acum în afară politicii PNL.”

Declarații Livioara Rotariu, administratorul firmei Izavet, care a deținut contractul de servicii sanitar-veterinare la Padocul Primăriei, între anii 2016-2019:

...despre avantajarea Rali Vet de către Salubris

„Acele contestații au fost acceptate fără rezerve de către CNSC pentru că au fost bazate pe faptul că Salubris a acceptat oferta firmei Rali Vet Farm încălcând grav caietul de sarcini. La fiecare soluționare favorabilă a contestației mele, și au fost trei soluții favorabile, Salubris revenea cu alte argumente, făcând tot posibilul ca Rali Vet Farm să câștige licitația.”

...despre subevaluarea ofertei și completarea cu adiționale

„Au fost încălcări grave ale caietului de sarcini. Practic, nimic din acesta nu a fost respectat. Detaliile vi le poate furniza CNSC. Suma pusă în joc a fost de 530.000 de lei. Eu am depus o ofertă cu 520.000 de lei, aproximativ. Rali Vet a licitat atunci 440.000 de lei. Este imposibil să ajungi la acea sumă, lucrez în aceeași piață, trebuie să aduci bani de acasă dacă ai asemenea ofertă. Intenția era de a semna contract pe acea valoare și apoi se vine cu acte adiționale. Este schema clasică.”

...despre interesele promovării firmei Rali Vet

„Pentru că mi-a expirat contractul în decembrie, Salubris mi-a cerut să rămân până la finalul lunii ianuarie. Am refuzat. Am refuzat și să vin la licitația de pe 9 ianuarie, sunt alți doi participanți. Am lucrat din 2016 cu Salubris, dar nu voi continua. Am înghițit prea multe umilințe, nu mai continui, am destui clienți la cabinetul de la Miroslava. Știu cine este în spatele promovării Rali Vet Farm la Salubris, știu că și dv. aveți aceleași informații, eu mă retrag.”

Una din intervențiile lui Dulgheru, membru PNL, în favoarea lui Mihai Chirica, după apariția Afacerii „Bebelușul”, un caz care a ajuns scandal național. Liviu Dulgheru a avut multe poziții în care relativiza subiectul, nega acuratețea informațiilor și se pronunța în favoarea primarului. În același timp, el negocia contracte de sute de mii de lei la Primărie

Declarații Liviu Dulgheru, membru PNL extrem de activ în susținerea primarului Mihai Chirica:

...despre licitația din 9 ianuarie

„Am înțeles că Izavet s-a retras, nu va participa. De altfel, noi am câștigat un contract pe luna ianuarie, am intrat deja acolo, știu deja detaliile activității de padoc.”

...despre contestațiile la CNSC

„Când Izavet a făcut contestație, țin minte că s-a referit la un singur punct: la lipsa noastră de experiență în activitatea de padoc. Dar este poveste de vreun an și ceva, nu mai știu toate detaliile”

...despre subevaluarea ofertei din 2018

„Când am licitat cu 100.000 de lei mai puțin, aveam posibilitatea să susțin această activitate. Aveam calcule făcute, nu era întâmplător”.

Article image
Imediat după aprobarea schimbului de terenuri în Consiliul Local, firma beneficiară și-a schimbat acționariatul. Bogdan Niță a intrat în firmă cu 50%, ceilalți doi asociați cedând o parte din acțiunile lor. Dochițanu și Melinte nu au experiențe imobiliare la nivel mare și n-aveau banii care să susțină un asemenea proiect. Patru consilieri liberali au spart blocada impusă de Marius Bodea la votarea proiectelor imobiliare, aj...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare