fbpx
Portokal
Imobile cumpărate cu credite de milioane de euro, vândute la prețuri derizorii după ce au fost executate silit: DIICOT a intrat pe fir

Imobile cumpărate cu credite de milioane de euro, vândute la prețuri derizorii după ce au fost executate silit: DIICOT a intrat pe fir


Procurorii DIICOT fac miercuri 17 percheziții într-un dosar privind deturnarea unor licitații, astfel încât imobile executate silit și scoase la licitație să fie cumpărate cu mai puțin de 10% din valoarea lor reală. Procurorii spun că aceste au fost cumpărate inițial cu credite uriașe, cu perioadă de ramburare redusă, tocmai pentru a se ajunge la executarea silită.

Perchezițiile DIICOT au loc în București și în județele Ilfov, Galați și Brăila. Este vorba, potrivit procurorilor, despre un grup infracțional organizat, format din 10 persoane, specializat în deturnarea licitațiilor publice.

Procurorii spun că, începând cu anul 2018, două „persoane potente financiar au constituit alături de alte opt persoane un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii”.

„Bunurile imobile ce fac obiectul deturnării licitaţiilor publice au constituit garanţii imobiliare în favoarea unei instituții bancare, mai exact au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar în anii 2008 – 2009. Aceste contracte de credit au fost acordate preponderent de către aceeași unitate bancară unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ 1 an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare.

Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor împrumuturi – restituirea foarte redusă a creditului bancar sau nerestituirea acestuia în integralitate, a valorii reale a bunurilor imobiliare aduse drept garanţii se constată că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile ce fac obiectul prezentei cauze s-a urmărit executarea silită a acestora”, arată un comunicat al DIICOT.

Procurorii mai spun că pentru a cumpăra apoi clădirile executate silit, la prețuri derizorii, în grup a fost atras un funcționar public și un executor judecătoresc, care se ocupa de dosarele de executare silită.

„Astfel, prin înțelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aprox. 8 % - 9 % din valoarea de evaluare), prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 3 milioane de euro şi 153 de mii de lei”, spun procurorii.

La DIICOT urmează să fie audiate 11 persoane, după încheierea perchezițiilor.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top