fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Un produs neasumat, îndreptat împotriva adversarilor politici ai lui Chirica, finanțat din bani negri, rulați printr-un off-shore dintr-un paradis fiscal: ce vreți mai liberal de-atât? Un produs neasumat, îndreptat împotriva adversarilor politici ai lui Chirica, finanțat din bani negri, rulați printr-un off-shore dintr-un paradis fiscal: ce vreți mai liberal de-atât?

Chirica face linșaj mediatic cu Știrea de Iași, printr-un off-shore ascuns în America. Bani negri, practici primitive


Primarul Iașului este primul baron din România care beneficiază de un instrument de propagandă cu finanțare mascată într-un paradis fiscal, fără acționari la vedere. Linșajele mediatice din Știrea de Iași sunt grotești. Victimele acestor derapaje nici n-au pe cine da în judecată, articolele nu sunt semnate, nu există casetă redacțională, nu există un administrator asumat. Site-ul încalcă legislația românească în domeniul editării de presă, dar Iașul e o junglă în care oamenii legii s-au recuzat în fața lui Mihai Chirica. Unul din oamenii de legătură la Știrea de Iași este Emil Ion, fost Botărel, denunțătorul din Dosarul „Petre Andrei”. Poșta Română a distribuit fake-news-urile publicate de fantomatica Știrea de Iași. Cheltuielile anuale ale site-ului Știrea de Iași se ridică anual la circa 100.000 de euro pe care nu și-i asumă nimeni. Mihai Chirica este portretizat ca Nicolae Ceaușescu pe vremuri în Scânteia. Ipocrit, Chirica acuză ziare serioase din Iași de fake-news.

Știrea de Iași este un site care nu are casetă redacțională, nu are un patron la vedere, nu are niciun articol semnat de vreun redactor, nu are un sediu declarat, dar are în schimb ceva: pe Mihai Chirica în suflet!
Este noua fază în care a trecut baronimea ieșeană: site-fantomă în care adversarii sunt linșați mediatic și nu au împotriva cui să facă plângere. Tactici de gherilă, cu dușman neidentificat.

Mihai Chirica, primul baron din România care își face propagandă plătită printr-un off-shore, pentru că efectiv nimeni nu vrea să-și asume o asemenea faptă reprobabilă

O cutie poștală închiriată în Delaware

Știrea de Iași aparține, conform mențiunii din subsolul site-ului, firmei Eastern News LLC, cu adresa într-o cutie poștală din statul american Delaware (în Știrea de Iași scrie eronat „Dellaware”).
Statul american de pe Coasta de Est, în zona Marilor Lacuri, este în sine un paradis fiscal. Un off-shore se înființează în două zile, confidențialitatea este garantată, poți face transferuri prin carduri emise în Delaware, taxele sunt zero. Este o strategie a acestui stat de a compensa lipsa investițiilor financiare și industriale pe o piață concurențială în care statele din jur sunt mult mai dezvoltate. Drept urmare, în Delaware sunt mai multe companii înființate decât numărul de locuitori: peste 1 milion de firme. Dar cu o mențiune: off-shore-urile din Delaware n-au voie să opereze pe teritoriul SUA.

Înfierare grotescă a Cosettei Chichirău, cu atacuri rasiste în gazeta lui Chirica

Site închinat Mărețului Conducător

Singurul contact menționat de Știrea de Iași este numărul de telefon al unui avocat din Delaware, proprietarul cutiei poștale și care răspunde de zeci sau chiar sute de companii off-shore. Avocatul garantează confidențialitatea structurii acționariatului, protejează proprietăți sau bunuri ale acționarilor care stau ascunși și limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare. Eastern News operează în Iași fără niciun acționar la vedere. Mihai Chirica și sponsorii săi tradiționali nu își asumă finanțarea acestui site de propagandă electorală.
Știrea de Iași este un instrument de linșaj mediatic îndreptat împotriva tuturor celor care stau în calea cuplului Mihai Chirica-Gabriel Harabagiu. Toată agenda editorială este dedicată susținerii imaginii acestora și atacării adversarilor politici. Sunt folosite pamflete care nu previn cititorii asupra genului jurnalistic, amestecate printre știri și comunicate la zi, sau pseudo-articole de informații care abundă în epitete, interpretări subiective, procese de intenție și care nu citează surse autorizate sau documente.

Model de jurnalism quality în Știrea de Iași

Exemplu de execuție a la Știrea de Iași

Un exemplu la întâmplare din ultima săptămână. Generalul în rezervă Vasile Roman, de la Pro România, a avut joia trecută câteva considerații critice la adresa lui Mihai Chirica, în cadrul unui interviu dat în 7IAȘI. Replica a venit vineri în Știrea de Iași. Lui Roman i s-a transmis, sub titlul „Un căprar al politicii de Bahlui”, că un fost militar nu are voie să facă politică, fiind executat la zid: ”Onoarea acestui răcan care a dat-o cu oiștea în gard în administrație și acum încearcă să parvină și în politică”, „Rușine, politruc ordinar!”.
Propaganda pro-Chirica făcută de Știrea de Iași, în spatele unui off-shore de peste ocean, este de tip Goebels, regim nazist: nu are nevoie de dovezi, orice adversar politic este exterminat mediatic, nicio voce critică nu este tolerată în jocul democratic.

O acuzație de criminalitate organizată la adresa lui Maricel Popa, ce mai contează?

Contract de distribuție cu Poșta
Articolele nesemnate abundă în defăimări, aluzii sexuale, înjurături, acuzații privind fapte determinate care nu sunt deloc bazate pe dovezi concrete.
Apogeul l-au reprezentat cele trei ediții tipărite scoase de Știrea de Iași și distribuite prin Poșta Română. Un număr a fost dedicat deputatului PNL Marius Bodea, iar un altul președintelui Consiliului Județean, Maricel Popa (PSD). Poșta Română s-a transformat într-un partener al unei mascarade. Contractul de distribuție a fost făcut între Poștă și firma Two Vision SRL, înregistrată în Iași și administrată de Luminița Ion.
Aceasta este soția lui Emil Ion (care și-a schimbat recent numele de familie, Botărel, preluându-l pe al soției). Sunt mai multe paravane folosite în această operațiune. Cel trimis să semneze contractul cu Poșta a fost Dan Vlas, fost ziarist trecut prin mai multe redacții în anii ’90 și 2000, în prezent angajat la Two Vision. Contractul prevedea distribuirea ziarului Știrea de Iași în toate primăriile din județ (peste 90 de localități), în toate instituțiile din Iași și la 150 de companii din Iași care au minim câte 100 de angajați. Prețul plătit a fost de câteva mii de lei, prin intermediul firmei lui Ion (Botărel).

Marius Bodea (PNL), judecat, condamnat și executat la Știrea de Iași

Paravanul Botărel

Personajul este interesant, fiind denunțătorul în dosarul „Universității Petre Andrei”, în urma căruia prodecanul Facultății de Drept a fost condamnat cu executare, iar rectorul Sorin Bocancea a primit o pedeapsă cu suspendare. Emil Botărel, la acea dată, făcuse un rol enigmatic. El incitase conducerea universității să-l înscrie în anul III la Drept și să absolve studiile cu toate examenele la zi, după ce înscrisese, cu câțiva ani înainte, și întrerupsese anul I. Prodecanul Dan Druga i-ar fi cerut 19.000 de lei, dar solicitarea lui Botărel fusese dusă la îndeplinire: i s-au trecut, prin fals, note în catalog ca și cum ar fi absolvit anul III. Ulterior, Emil Botărel a făcut denunț la DNA.
Nu are voie să spună cu cine a negociat
Astăzi îl cheamă Emil Ion. Intervievat de REPORTER DE IAȘI, patronul Two Vision spune că a negociat prin mail cu off-shore-ul Eastern News din Delaware. Nu vrea să divulge identitatea celui cu care a discutat și nici să explice cum poate un SRL din Statele Unite să producă un site cu conținut local în Iași – România și, în același timp, să îl contacteze tocmai din Delaware, deși ar fi trebuit să aibă oameni de contact aici, pe loc.
„Specificul activității noastre face să avem anunțuri publicitare pe diverse site-uri gratuite externe, de pe Internet”, spune Emil Ion. Adică i-au găsit la Mica Publicitate.
Alegerea aleatorie a lui Botărel-Ion este ciudată și prin prisma faptul că acesta nu are o tipografie rotativă, specifică tiparului de ziar, ci are o mașină de tipărit plană, pentru alt tip de tipărituri (cataloage publicitare). Or, în Iași, așa-zișii americani din Delaware puteau apela la cel puțin două tipografii specializate în presă, cea deținută de Adevărul Holding și cea a Mitropoliei Moldovei. Un motiv al alegerii lui Emil Ion este cerința găsirii unui om de încredere care să nu divulge cine sunt cei care se ascund în spatele publicației Știrea de Iași.

Un exemplu de lipsa de discernământ la nivel editorial: o ieșeancă anonimă, pozată cu gura deschisă și batjocorită în Știrea de Iași

Botărel-Ion, susținător Pro Iași
„Avem o convenție care conține o clauză de confidențialitate ce ne împiedică să divulgăm orice nume, dar întreaga corespondență s-a realizat prin e-mail, în limba engleză, și efectiv nu avem de unde să cunoaștem identitatea persoanelor beneficiare”, e declarația lui Emil Ion.
Acesta apare însă printre susținătorii pe Facebook a Partidului Pro Iași, înființat de alți oameni de încredere ai primarului Mihai Chirica.
Ciudat este și faptul că hostingul site-ului Știrea de Iașin este asigurat de firma Space Ro din Tomești, iar Emil Ion apare cu plăți efectuate către această societate. „Este o coincidență”, spune el, „domeniile alocate firmei Two Vision au hostingul asigurat tot de către compania din Tomești, nu am plătit eu pentru Știrea de Iași”.
Întrebat câți bani a primit pentru tipărirea edițiilor Știrea de Iași și pentru serviciile de distribuție, Ion a spus inițial: „Modic, de ordinul miilor de lei”, apoi a revenit, mai sobru: „Contractul e confidențial”.

Încă o mizerie gen Știrea de Iași. Asemenea pamflete sunt prezentate printre știrile cu fapt divers, fără o punere în gardă a cititorilor

La semnat a fost trimis alt intermediar: Dan Vlas

L-am întrebat și de ce un site care apare în Iași, fiind scris de oameni care locuiesc aici, nu s-a direct la Poșta Română de pe Cuza Vodă, apelând la un intermediar care, la rândul său, a apelat la un angajat ca să-și pună semnătura. „Nu cunosc pe nimeni de la Știrea de Iași. Având în vedere contractul de distribuție, era în sarcina noastră să apelăm la serviciile Poștei”.
Emil Ion susține că nu știe cine finanțează Știrea de Iași și că nu îi cunoaște personal pe Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu sau pe dezvoltatorii imobiliari din grupul format în jurul lui Daniel Niculiță.
Despre Dan Vlas susține că este designer de ambalaje la firma Two Vision, deși acesta era ziarist de investigații în cariera sa jurnalistică.

Încă o mostră de jurnalism de mare ținută. Cine nu-i cu Chirica poate fi făcut albie de porci

Gen de linșaj: „Botea, spaima ciorilor”

Edițiile Știrea de Iași tipărite de Emil Ion și distribuite în tot județul de angajații Poștei Române sunt o însăilare de acuzații de corupție fără nicio informație concretă. Totul se rezumă la bârfe, urechisme, zvonuri.
O ediție a fost dedicată aproape în întregime lui Marius Bodea și Partidului Național Liberal, iar o altă ediție a fost dedicată lui Maricel Popa și Partidului Social Democrat. Zeci de pagini de linșaj mediatic fără nicio dovadă, conform normelor jurnalistice.
„Marius Bodea, spaima ciorilor”, titlul de deschidere din Știrea de Iași, completat cu supratitlul ”Milioane de euro, șpagă pentru Aeroport”. Alături, altă execuție: ”Farcaș și Gavrilă, groparii învățământului ieșean”. Mai jos, un linșaj la adresa fiului Rovana Plumb: „Mamița îl face șef de pezde, ca și ea”. Ziarul fără patroni apărut la Iași îl acuză pe acesta de afaceri cu medicamente contrafăcute.
Pe site-ul Știrea de Iași a apărut un fonfleu din care rezulta că iubita lui Marius Bodea este însărcinată în 6 luni și că aceștia s-au căsătorit în secret. Totul aruncat fără o minimă verificare. Totul era fals. „Efectiv îți distrug viața, e ca și cum ai spune că noaptea am spart Banca Națională, iar dimineața am fost la Parlament. M-au sunat prieteni și rude să-mi bată obrazul că nu i-am invitat la nuntă. A fost foarte jenant față de părinții mei. Le-am spus că e minciună, a fost extrem de neplăcut”, povestește Marius Bodea.
Acesta e debusolat de faptul că nu are împotriva cui să se îndrepte în Justiție, pentru că finanțatorii Știrei de Iași se ascund în spatele unui off-shore din Delaware: „Ar trebui să fac o plângere penală, o plângere civilă, să pun tot statul pe urmele unui mafiot laș. Nici nu știu cine te poate apăra într-o asemenea situație, trăim într-o lume absurdă”.

Maricel Popa a avut parte de un număr tematic în Știrea de Iași, fiind bălăcărit pe zece pagini. Nicio informație documentată serios

Maricel Popa, înfierat pe zeci de pagini

Președintele CJ Iași, Maricel Popa a fost rumenit pe toate părțile în Știrea de Iași, ziar distribuit de Poșta Română în tot orașul: „Federația Română de Tir jefuită”, cu un semn al întrebării pus șmecherește printr-o grafică incertă, ca o pată peste conținutul articolului. Apoi: „Șeful CJ la raport. Verdict: repetent!”.
În tot ziarul este înfierat PSD: „România infractorilor, promoția PSD-ALDE”. Altă compilație fără o documentare jurnalistică: „Gramatica stil Veolia: vă ardem de toți banii!”.
Încă o „anchetă” Știrea de Iași: „România, piață de capital pentru mafia rusească. PSD = PRO-Rusia”. Este atacat fostul premier bararabean Iurie Leancă, actual membru Pro România. Toate partidele care nu sunt ale independentului Mihai Chirica sunt luate la rând.
Alte titluri: „Guvernare PSD: gaze scumpe, medicamente lipsă, miniștri incompetenți”, „PSD, partid sponsorizat de infractori”. Cireașa de pe tort, un montaj grafic bizar, conținând un grav dezacord: „Îndrăznește să furi! În România, tâlharii AJUNGE parlamentari!”.
Și, în final, un șantaj în derulare, cum stă bine unui ziar finanțat de un off-shore american: „Începând din numărul următor, vă oferim o poveste interesantă despre exporturi paralele, deduceri fictive de TVA, facturi fictive și suveici”. Cel avertizat este un afacerist din industria pharma, Romeo Ungureanu.

S-au ocupat și de legăturile Rusia-Pro România, presă tip Sputnik la curtea baronului Chirica

Mihai Chirica, Ceaușescu reînviat
Frapează amatorismul prin pagina dedicată ostentativ faptelor bune ale lui Mihai Chirica. Toți sunt șpăgari, infractori, „șmecheri, șmenari, gogomani” – cum scrie pe prima pagină a ziarului Știrea de Iași, numai Chirica este un înger pogorât din ceruri: „Primăria Iași, alături de studenții și vârstnicii ieșeni”. Îndemnul care deschide articolul ar putea sta pe frontispiciul ziarului „Scânteia” din perioada comunistă: „Dacă la întâlnirile cu studenții, edilul-șef i-a sfătuit pe tineri să preia frâiele acestei țări și să o ducă acolo unde îi este locul, în discuțiile cu seniorii Iașului, primarul le-a cerut acestora să se implice activ în proiectele orașului și să bombardeze actuala administrație cu idei folositoare întregii comunități”. Ceaușescu reînviat!

Rețeta Știrea de Iași: fake-news și mulți bani negri

Site-ul Știrea de Iași consumă mii de euro lunar, dar nu există un administrator care să-și asume aceste cheltuieli, iar sursele de finanțare sunt neprecizate. Fiscul nu intervine.
Rețeta editorială este tipică gornetelor de propagandă ale baronilor din România:
* linșaje împotriva adversarilor politici ai lui Mihai Chirica, realizate în texte de opinie și în știri tendențioase. În topul bălăcărelilor sunt Marius Bodea, Maricel Popa, consilierul local PNL Răzvan Timofciuc, alți reprezentanți PSD și PNL. În schimb, comunicatele fostului deputat PNL, actual ministru, Coste Alexe sunt preluate ad literam de Știrea de Iași.
* articole laudative cu realizările primarului Mihai Chirica
* reportaje tabloidale, lacrimogene, furate de pe internet fără a se preciza sursa
* toate aceste articole sunt sponsorizate masiv pe Facebook. Costurile sunt neasumate public de echipa lui Mihai Chirica
* niciun articol nu este asumat, nu există nicio semnătură
* Ionuț Dumitrașcu, „Scafandrul” lui Gheorghe Nichita, ajuns un fel de șaman al primarului actual, distribuie articolele din Știrea de Iași pe grupurile de Facebook afiliate grupării Chirica.
Tupeu și sfidare: „De ce nu am prezentat punctele de vedere ale golanilor, penalilor sau pezdiștilor”
Apoteotică este nota de subsol de la sfârșitul ediției tipărite Știrea de Iași. Este o declarație sfidătoare de încălcare a regulilor jurnalismului. Redăm pasaje din această Notă a Redacției:
„Acest ziar este rezultatul unui proiect media independent. Ni s-ar putea reproșa că nu am prezentat punctele de vedere ale golanilor, penalilor sau pezdiștilor prezentați în acest număr: lăsăm această plăcere celorlalte gazete din Iași. De altfel, NICI NU E NEVOIE – ar nega totul sau ne-ar trimite la plimbare după ce, după bunul lor obicei, ne-ar fi amenințat cu acțiuni în justiție; însă nu acesta este motivul pentru care am refuzat să le dăm cuvântul, ci altceva.
În fond, prezentăm FAPTE. În al doilea rând, nu ținem minte să fi fost întrebați, la rândul nostru, dacă suntem de acord cu eliberarea pedofililor. Sau cu creșterile lor nesimțite de salarii, sau cu acordarea pensiilor speciale.
(...) Așadar, nici noi nu-i întrebăm nimic.”


„Așa cum Primăria Municipiului Iași respectă legea, orice alt canal media trebuie să respecte deontologia specifică, aceea care  prevede, printre altele, că orice afirmație trebuie sprijinită de probe, documente și declarații autorizate.
Din păcate, în cazul „știrii” de față, nu este vorba de un produs jurnalistic bazat pe probe, ci de o mostră jenantă de „fake news” menită nu să atragă atenția asupra unei probleme concrete, ci să slujească intereselor financiare și politice ale conducerii redacției.”

Mihai Chirica, primarul Iașului, acuzând pe alții de fake-news, dar nu și pe Știrea de Iași

Article image
Cum să iei 2.000 de euro lunar pe câteva postări pe FB, cât managerul unui spital de top. 10.000 de lei lunar pentru comunitate transmise pe rețeaua de socializare. E norma de 2-3 ore a unui tânăr, poate fi și licean. Prețul achitat de Primărie este exorbitant. Aparatul propriu de comunicare al Primăriei mai are în plus 13 angajați. Alte primării din țară n-au externalizat comunicarea pe FB, iar postările sunt de 3-4 ori ma...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 30 Aprilie 2018


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30