fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI. Criza Corona: e mai ieftin să închizi țara acum decât o pandemie de lungă durată

Editorial Gabriel GACHI. Criza Corona: e mai ieftin să închizi țara acum decât o pandemie de lungă durată


Azi am făcut piaţa, am vrut să fiu în spaţiu deschis şi m-am „extras" în câteva minute. Românii sunt în continuare ignoranţi şi refractari la reguli. Se împingeau în mine la galantarul de carne. Doi bătrânei bravau că pe ei nu-i obligă nimeni ce să facă.

În fața supermarket-urilor, oamenii aşteptau compact, înghesuiţi unul lângă altul, nedorind să înţeleagă că e mai periculos decât dacă ar intra toţi şi s-ar intersecta printre raioane.

Unii continuă să spună că e o gripă sezonieră şi că se moare mai mult din alte cauze. O dau în teoria conspiraţiei şi că pierderile economice sunt imense dacă opreşti țara complet.

Nu, Covid-19 nu este o gripă sezonieră. E un virus nou, pentru care organismul uman nu are anticorpi şi, din acest motiv, este extrem de contagios. E un virus care poate evolua în direcţii neaşteptate, e o bombă biologică, nu ştii în ce se poate transforma. Chiar şi la persoanele sub 60 de ani, evoluţia pneumoniei severe este o experienţă extrem de dură. Nu vă doriţi aşa ceva.

Pierderile economice sunt mult mai mici dacă oprim țara acum. 30 de zile în care România ar trebui să se vindece pe ea însăşi. Dacă nu aplicăm izolarea totală, riscăm o catastrofă. Sistemul medical românesc este rudimentar şi subdimensionat. Testele la Iaşi pentru Regiunea Nord-Est (6 judeţe) se fac manual, sunt maxim 60 pe zi. Terapia intensivă în România este mult sub necesităţile unei pandemii. În Lombardia mor 300 de oameni pe zi, pentru că nu au ventilatoare pulmonare, în România au murit 60 de oameni de gripă sezonieră în toată iarna. Asta e diferenţa între COVID şi o gripă obişnuită. România nu face faţă unui aflux de 10.000 de pacienţi în 8 zile. Ar fi o catastrofă.

Suntem pe cont propriu, n-o să vă spună nimeni asta, nici Orban, nici Arafat, nici medicii din Iaşi care sunt terorizaţi cu gândul la ce-i aşteaptă. Gândiţi-vă că avem abia 6 zile de conştientizare a pandemiei în România, gândiţi-vă cât de gravă ar putea fi o explozie peste 10 sau 15 zile. Anticipaţi şi conştientizaţi.

Orice prelungire a crizei COVID-19 ar aduce pierderi economice de zeci de ori mai mari. Costurile României pentru rezolvarea unei pandemii întinse pe 7-8 luni sunt insuportabile. Cu cât amânăm deciziile dure, cu atât falimentul va fi mai mare.

Transportul în comun, în forma actuală, trebuie suspendat imediat. Oamenii nu trebuie să mai stea grupaţi. Accesul în mijloace de transport să se facă sub supraveghere şi să se limiteze la 20 de persoane aflaţi la distanţe de minim 1,5 m între ei. Autorităţile locale care ignoră înghesuiala sunt iresponsabile. Tranzitul în interiorul României trebuie oprit. Să circule doar trenurile şi TIR-urile cu mărfuri. Producţia industrială (cât mai avem) trebuie redusă proporţional cu personalul, astfel încât oamenii să aibă contact cât mai mic. Toate pierderile de-acum sunt mult mai mici decât explozia dinamică a îmbolnăvirilor pe termen lung.

În Iaşi avem deocamdată doar îmbolnăviri ale persoanelor venite din exterior şi ale contacților direcţi (rude, vecini identificabili). Acest lucru e bun. Lanţul trebuie rupt imediat. În Bucureşti există riscul contagiunii de la surse locale, există temeri, despre asta nu vi se va vorbi deocamdată, gândiţi în perspectivă.

China n-a acţionat stupid. Au analizat totul. I-a apucat în decembrie, au reacţionat în ianuarie, au localizat focarul, în aprilie-mai termină. Capacitatea lor, în materie de terapie intensivă, este incomparabilă cu a României. Izolarea e singura armă a românului. Cine nu înţelege e responsabil pentru pierderile tuturor celor din jur.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30