PNL merită soarta PNȚCD: procurorul condamnat Emilian Eva, pus director de spital la Buzău! Este anchetat în șase dosare de șantaj

PNL merită soarta PNȚCD: procurorul condamnat Emilian Eva, pus director de spital la Buzău! Este anchetat în șase dosare de șantaj


Fostul procuror DNA Emilian Eva a fost numit director al Spitalului de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din ordinul ministrului Sănătății, Victor Costache.

Directoarea spitalului Săpoca, dr. Viorica Mihalașcu, a fost anunțată, joi, de Ministerul Sănătății că în locul ei va fi trimis un nou director. Astăzi, la spital s-a prezentat fostul procuror DNA Emilian Eva, devenit celebru pentru trimiterea în judecată a lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, informează reporterbuzoian.ro.

Condamnat la închisoare cu suspendare

Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat, în 2017, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 2 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor cu titlu de pedeapsă complementară pentru infracţiunea de luare de mită, dar şi la  9 luni închisoare pentru „săvârşirea infracţiunii de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

De asemenea, i-a fost aplicată o amendă în valoare de 12.000 de lei pentru infracţiunea de fals în declaraţii.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la fostul procuror a unor sume de bani şi tablouri.

Procurorul Emilian Eva a fost suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

Mai multe acuzații aduse fostului procuror anticorupție

Eva a fost anchetat în mai multe dosare, fiind acuzat, printre altele, de mai multe fapte de luare de mită.

După arestarea preventivă din dosarul în care a fost judecat pentru exercitarea de acte incompatibile cu funcţia şi luare de mită, în iulie 2015, pe numele procurorului suspendat Emilian Eva s-au formulat încă cinci denunţuri sau plângeri penale, înregistrate la structura centrală a DNA. Cele cinci cauze au primit fiecare număr de înregistrare, un al şaselea dosar fiind deschis urmare a unei sesizări din oficiu a DNA.

Un prim dosar este 615/P/2015, înregistrat de DNA pe 13 iulie 2015, la doar câteva zile după arestarea lui Emilian Eva. Cauza vizează o faptă de luare de mită, „posibil comisă în dosarul în care au fost cercetaţi Cihodaru Nicolai Bogdan, Pomârleanu Vasile Dumitru, Cihodaru Nicolai“, după cum se arată în încheierea citată şi a fost deschis din oficiu de către foştii colegi ai lui Eva de la DNA.

La rândul lor, dosarele 641, 678 din 2015, înregistrate tot în 2015 la DNA, vizează presupuse fapte de cercetare abuzivă, şantaj, ameninţare, abuz în serviciu şi influenţarea declaraţiilor, ce ar fi fost comise de Eva în timpul instrumentării a două dosare penale proprii. Reclamanţi sunt Emanuel Osoianu şi Corneliu Popa. De asemenea, în dosarul 758/P/2015 se invoca posibila comitere a lui Emilian Eva a unei fapte de abuz în serviciu, privind deconspirarea în 2010 a unei acţiuni de flagrant. Ar fi vorba de o presupusă deconspirare a unui flagrant ce ar fi vizat la acel moment un politician important de la PDL, consilier judeţean pe atunci, scrie „Adevărul”. Un alt dosar penal, 1026/P/2015, a fost deschis ca urmare a unei plângeri cu acuzaţii similare, depusă de Ciprian Chirilă, angajat al Oficiului de Cadastru Iaşi.

Urmărire penală a început şi în dosarul 878/P/2015, „privind sesizarea numiţilor Burlea Marin şi Burlea Georgeta, pentru posibila comitere de către Eva Emilian şi de Mihalache Mihai, primarul din Schitu Duca, a infracţiunilor de luare de mită şi cumpărare de influenţă“, mai arată sursa citată.

Plângerile şi sesizarea din oficiu amintite au fost reunite de către structura centrală a DNA într-un singur dosar, ce a fost trimis şi înregistrat la structura teritorială anticorupţie din Iaşi pe 9 februarie 2017.

Article image
Justiţie românească: după ce a stat 3 luni în arest la Bucureşti, apoi în arest la domiciliu, Emilian Eva a fost condamnat cu suspendare. Nepotul şi fiica procurorului au fost achitaţi. Emilian Eva era acuzat că a primit mită tablouri, dar şi că făcut comerţ cu opere de artă, activitate considerată incompatibilă cu calitatea de magistrat.
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 17 Octombrie 2017

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top