fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
La evenimentul din 6 martie a participat și președintele Iohannis. Ministrul Costel Alexe (stânga) a folosit bugetul ministerului pentru o acțiune de imagine a PNL La evenimentul din 6 martie a participat și președintele Iohannis. Ministrul Costel Alexe (stânga) a folosit bugetul ministerului pentru o acțiune de imagine a PNL

CAZUL RIDZI 2 la Mediu: „O pădure cât o țară”, campanie plătită unei firme PNL


Pe 5 martie, o firmă câștigă două contracte pe SICAP, totalizând 135.000 de lei, pentru următoarele bunuri și servicii: realizare concept de eveniment și grafică materiale eveniment, realizare materiale personalizate (litere volumetrice „ROMANIA”, șepci, steaguri, autocolante A4), realizare scenă, servicii de sonorizare, difuzarea live-ului în rețelele de socializare, asigurare logistică și transport, realizarea a 100 de pin-uri (insigne) și a unor mesh-uri. Peste fix 24 de ore, toate acestea erau realizate de către firma Future Innovation. SRL-ul aparține Monicăi Neagoe, asociată în altă firmă cu angajata Ministerului Mediului, Anamaria Florescu. Aceasta e șefa de cabinet a unui secretar de stat din luna ianuarie, venită prin transfer chiar de la Future Innovation. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a organizat evenimentul de împădurire din 6 martie câutând o firmă cu numai 24 de ore înainte. Future Innovation a fost implicată în campania PNL din 2019, iar Anamaria Florescu a lucrat pentru Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale. Suma de 135.000 de lei este cu doar 500 de lei mai mică decât plafonul până la care se pot face achiziții prin atribuire directă. Este o copie a Cazului Ridzi din 2009, terminat cu o condamnare a fostei ministru.

Achiziție bliț la Ministerul Mediului condus de ieșeanul Costel Alexe. Pe 4 martie a fost lansat anunțul de cumpărare directă, pe 5 martie s-a finalizat procedura, iar pe 6 martie a avut loc evenimentul.

Lansarea campaniei „O pădure cât o țară” l-a avut drept invitat special pe președintele Klaus Iohannis. Serviciile de organizare au fost câștigate de Future Innovation, o firmă de casă a PNL. Care, teoretic, a realizat toate materialele în doar 24 de ore: strategie de comunicare, litere volumetrice, șepci, steaguri, montare scenă și boxe.

„Noaptea s-au făcut șepcile la mall”, a spus Monica Neagoe, patroana. În anii trecuți, firma s-a ocupat de campania PNL în mediul online. Și încă o legătură: de la Future Innovation, Anamaria Florescu a încasat bani anul trecut ca „project manager”.

De câteva luni, aceeași Florescu a fost instalată director de cabinet la Mircea Fechet, secretar de stat la Ministerul Mediului. Și al treilea amănunt: Florescu a fost în 2014 în staff-ul de campania al lui Iohannis, la prima sa candidatură.

Anamaria Florescu, alături de președintele pe care l-a ajutat în campania din 2019. Sloganul său, „O Românie normală”, nu e bine reprezentat de contractul de la Mediu

Uitaseră suma la care s-au înțeles

Detaliile sunt de-a dreptul scandaloase. Întâi, așa zisa procedură de selecție, explicată minut cu minut:
1) Pe 4 martie la ora 11:19, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) o cumpărare directă. „Servicii organizare evenimente pentru lansarea campaniei naționale de împădurire «O pădure cât o țară»” a fost denumirea achiziției estimată la 108.300 lei.
La ora 11:58 a răspuns societatea Future Innovation, care însă a cerut un preț de 115.000 lei, mai mare cu aproape 7.000 de lei. Ministerul nu a fost de acord și a anulat procedura la ora 12:14. După două minute, a reluat-o păstrând aceeași sumă de 108.300 lei. După alte două minute, la 12:18, SC Future Innovation a făcut o altă ofertă, de această dată de fix 108.300 lei.
A doua zi, pe 5 martie, la ora 11:34, procedura a fost declarată finalizată. Ministerul și Future Innovation au bătut palma la miezul zilei.
Într-un răspuns la întrebările adresate de REPORTER DE IAȘI, Ministerul a explicat în ce a constat contractul: „Realizare concept de eveniment și grafică materiale eveniment, realizare materiale personalizate (litere volumetrice „ROMANIA”, șepci, steaguri, autocolante A4), realizare scenă, servicii de sonorizare, difuzarea live-ului în rețelele de socializare, asigurare logistică și transport”.

În 24 de ore au onorat contractul!

 2) Pe 5 martie la 11:34 s-a finalizat cumpărătura directă, iar evenimentul de lansare a avut loc a doua zi, pe 6 martie. Programul președintelui Klaus Iohannis, încă păstrat pe site-ul Administrației prezidențiale, specifică pentru vineri, 6 martie, ora 12: „Participare la evenimentul de lansare a Campaniei Naționale de Împădurire «O pădure cât o țară», șantierul de împădurire Uliești, din cadrul Ocolului Silvic Găești, județul Dâmbovița”.

Cu alte cuvinte, între momentul finalizării procedurii pe SICAP și momentul lansării evenimentului au fost fix 24 de ore și 26 de minute. În care firma Future Innovation a fost obligată să facă toate aranjamentele.

„Menționăm că, atât serviciile prestate, cât și materialele furnizate au fost recepționate cantitativ și calitativ de către comisia de recepție”, au spus reprezentanții Ministerului Mediului. Care n-au suflat nicio vorbă despre cum este posibil, fizic, ca toate aceste materiale să fie produse într-un interval atât de scurt.

Patroana Future Innovation a fost asociată cu Anamaria Florescu în altă firmă: Boutique Imob

Patroana Future Innovation: „Nu trebuie să vă dau socoteală”

Iar explicațiile Monicăi Neagoe, patroana Future Innovation, sunt străvezii. Întâi, despre modul de atribuire, Neagoe a spus că a stat cu ochii pe SICAP și așa a reușit să câștige acest contract.

Însă, la o verificare în sistemul electronic de achiziții, acesta era, la acea oră, singurul contract câștigat vreodată pe SICAP în toată existența firmei.

În al doilea rând, Neagoe n-a reușit să explice cum a făcut toate materialele în doar 24 de ore. „Contractul a însemnat realizarea strategiei de comunicare și producție”, a declarat Neagoe.

A adus la locul evenimentului o scenă cu boxe, inițial a spus că a făcut și literele volumetrice de mari dimensiuni care compuneau cuvântul „România”, apoi a afirmat că nu le-a făcut firma sa. „Șepcile le-am făcut noaptea la mall”, a mai precizat Neagoe. Ulterior, iritată de întrebări, a refuzat să mai detalieze contractul: „Nu trebuie să vă dau socoteală. În ce calitate mă întrebați?”. Răspunsul publicului: în calitate de contributori la bugetul public din care a fost plătit contractul firmei sale.

Acest contract de 108.300 lei cu Ministerul Mediului reprezintă cât o treime din cifra de afaceri a Future Innovation din 2018, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Literele volumetrice din imagine ar fi fost făcute în 24 de ore. Monica Neagoe a spus că le-a luat din altă parte

Contract atribuit în fix un minut: ora 15.12
Tot pe 4 martie, Future Innovation a mai câștigat un contract și tot la Ministerul Mediului. La ora 15:12 a fost publicat anunțul de cumpărare directă, tot la 15:12 a făcut Future Innovation o ofertă pentru „servicii de realizare mesh-uri personalizate (...) și a unui număr de 100 de pin-uri personalizate (un fel de insigne – n.r.) în cadrul campaniei naționale de împădurire «România plantează! O Pădure cât o țară»”.

Anterior, și această procedură fusese organizată de alte două ori, în aceeași zi, până când cererea și oferta între Minister și Future Innovation s-au întâlnit în schimbul a 26.400 lei.

„Al doilea contract n-a mai fost derulat. A venit pandemia și a fost oprit”, a spus Neagoe. Patroana firmei spune adevărul doar pe jumătate.

Într-un răspuns pentru REPORTER DE IAȘI, Ministerul Mediului a comunicat că o parte din contract s-a derulat totuși: „În cadrul acestei achiziții directe, operatorul economic a furnizat cele 100 pinuri solicitate de către autoritatea contractantă. Menționăm că materialele furnizate (100 buc. pinuri) au fost recepționate cantitativ și calitativ de către comisia de recepție. Serviciile de realizare mesh-uri personalizate nu au fost prestate și nici nu urmează a se presta”.

Pe SICAP cele 100 de pinuri fuseseră contractate la o sumă totală de 5.500 de lei.
Firma a lucrat pentru campania PNL
Concluzia Monicăi Neagoe, patroana Future Innovation, e că ambele contracte cu ministerul au fost câștigate corect. Dar aceeași firmă are legături strânse cu PNL, partidul aflat la guvernare.
Proba 1: în ultimii ani, SRL-ul s-a ocupat de campania online a liberalilor. „Future Innovation SRL, firma care se ocupă de campania în online a PNL (atât pe Facebook cât și pe Google), a listat 43 de reclame. Pentru acestea, a plătit un total de €51.950, aproximativ 249.600 de lei”, a notat www.mediastandard.ro, pe 9 mai 2019.

Totodată, la o interogare pe Facebook ads a reieșit că această societate a plătit reclamă pentru PNL de peste 283.000 de lei.

Imagine cu Anamaria Florescu în autocarul prezidențial în campania electorală din 2019. După interviul luat de REPORTER DE IAȘI, șefa de cabinet din Ministerul Mediului și-a șters contul de Facebook (imagine jos)

Implicată și în campania lui Klaus Iohannis
Proba 2: în calitate de „project manager”, Anamaria Florescu (39 de ani) a câștigat bani de la Future Innovation: 8.320 de lei. Aceeași Florescu a fost numită, la sfârșitul anului trecut, în funcția de director de cabinet la Mircea Fechet, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Și al treilea amănunt: Anamaria Florescu (membru PNL) a fost, în ultimii ani, o rotiță în staff-ul de comunicare al PNL pentru diferitele tipuri de alegeri, inclusiv în campania din toamna anului 2014 când Klaus Iohannis a câștigat primul mandat de președinte.

„Echipele de campanie sunt foarte mari. Nu eram eu așa de importantă. Sunt specialist în comunicare din 2013, întâi la tineret”, a spus Florescu.

Monica Neagoe, patroana Future Innovation, prietena Anemariei Florescu

Ministerul, răspunsuri standard

Deci, Florescu, care a lucrat cu Future Innovation, e acum șefă de cabinet în Ministerul Mediului, iar firma a prins două contracte cu acest minister. „Căutați legături care nu există”, a comentat Florescu.

Răspunsul ministerului la întrebarea REPORTER DE IAȘI referitoare la criteriile de angajare ale lui Florescu a fost sec. „Personalul din cadrul cabinetului este numit sau eliberat

din funcţie doar pe baza propunerii secretarului de stat, prin Ordin al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor”, au spus cei de la Direcția de Comunicare, Transparență și IT din minister. Reprezentanții de la Mediu au făcut precizări și în legătură cu trecerea lui Florescu de la firma privată la minister. „Doamna Ana-Maria Florescu nu are și nu a avut atribuții în domeniul

achizițiilor publice, în cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. De asemenea, calitatea doamnei Ana-Maria Florescu de fost angajat al unui operator economic cu care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are relații contractuale nu conduce la existența vreunui conflict de interese sau la orice încălcare a legislației în materie de achiziții publice”.

Florescu, asociată în altă firmă cu patroana Future Innovation

Un amănunt suplimentar: în 2012, Anamaria Florescu și Monica Neagoe (patroana de la Future Innovation) au fost asociate în firma Boutique Imob, acum vândută. „N-am avut activitate pe acea firmă”, a spus Florescu. Neagoe a completat-o: „Nu e nicio legătură, a fost demult”.

Incredibil: la a doua achiziție, Future Innovation a urcat oferta fix în același minut în care ministerul solicitase serviciile: 15.12

Numită și în CA la IOR. „Vreo 2.000 de lei...”
Numirea în fruntea cabinetului unui secretar de stat din Ministerul Mediului nu este singura performanță profesională recentă a lui Florescu. Pe 6 februarie 2020, aceasta a fost numită în Consiliul de Administrație al IOR, fabrică a Ministerului Economiei, care produce optică sportivă, echipament militar și aparatură medicală. „Vreo 2.000 de lei”, a spus Florescu că ar fi retribuția sa în calitate de membru CA la IOR.

De fapt, declarația de avere pe care Anamaria Florescu a semnat-o pe 4 martie 2020 are câteva linii interesante. Deține un apartament de 62 metri pătrați în sectorul 1, jumătate al său, jumătate pe numele fiicei sale, rod al relației cu Robert Rekkers, fostul șef al Băncii Transilvania. Destrămarea relației celor doi a fost subiect al ziarelor tabloid din Capitală.

Potrivit declarației de avere a lui Florescu, fata sa a primit o pensie alimentară, anul trecut, de 60.000 de lei, echivalentul a 5.000 de lei net medie lunară.

Costel Alexe, un propagandist zelos din Guvernul Orban

Stângăcii în declarația de avere
În declarația de avere, Florescu a mai menționat un autoturism Audi A3 fabricat în 2017, un inel cu diamante, dobândit în 2007, în valoare de 8.500 euro, un alt inel, tot cu diamant, dobândit în 2008, estimat la 6.500 de euro și perle de aproximativ 5.000 de euro.

La capitolul venituri, Anamaria Florescu a notat 24.960 de lei de la Parlamentul României în calitate de consilier (în cursul anului trecut), 8.320 de lei de la Future Innovation ca project manager și 13.500 lei ca director de cabinet la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„E prima declarație de avere pe care am semnat-o, nu prea am știut cum”, s-a scuzat Florescu. Aceasta a susținut că banii încasați de la Future Innovation sunt mai demult, din 2017 sau poate din 2015.

„Florescu a lucrat anul trecut pe firmă”, a dat-o de gol patroana Neagoe.

Despre salariul de șef de cabinet, Florescu nu vrea să spună cât e exact. Teoretic, într-o declarație de avere, se trec veniturile nete înregistrate pe tot parcursul anului anterior. Florescu a insistat că acesta e câștigul salarial de la numire până la data completării declarației. În ceea ce privește veniturile de la Parlament, a afirmat că a colaborat cu mai mulți parlamentari PNL.

Scena din cadrul contractului de 108.000 de lei nu putea costa mai mult de 4.000 de lei. Afișul din spate a fost gata în 24 de ore, adică la 12 ziua s-a atribuit contractul, iar a doua zi, fix la 12, totul era rezolvat. Nici vopseaua n-avea timp să se usuce

Șeful lui Florescu, prieten bun cu ministrul Alexe
Un alt argument al lui Florescu că n-a avut nicio legătură cu contractul firmei Future Innovation cu Ministerul Mediului e domeniul în care activează. „Eu sunt la cabinetul secretarului de stat Fechet care este responsabil cu deșeurile, biodiversitatea, nu cu pădurea”, a precizat Florescu.

Cei doi șefi ai ministerului, Costel Alexe (ministru) și băcăuanul Mircea Fechet (secretar de stat) sunt prieteni la cataramă încă de pe vremea când ambii activau la tineretul liberal. O relație apropiată ar fi și între Florescu și Alexe. „În campaniile trecute am lucrat pe comunicare și cu filiala din Iași”, a admis Florescu.
NOTĂ: după discuția telefonică dintre jurnalistul REPORTER DE IAȘI și Anamaria Florescu, aceasta și-a suspendat contul de Facebook. Imaginile care ilustrează acest material și care o arată pe Florescu singură sau cu președintele au fost salvate de pe contul său de FB anterior discuției telefonice.

Future Innovation a plătit sume uriașe pentru PNL în campania electorală din 2019. Era o firmă care lucra practic pentru liberali

Iohannis s-a bucurat să participe

„A fost o mare bucurie să particip astăzi la lansarea Campaniei Naționale de Împădurire «O pădure cât o țară» (...). Îmi doresc foarte mult ca în următorii ani să ajungem să avem o extindere semnificativă a zonelor împădurite din România. Pădurile sunt o chestiune de suflet naţional şi de aceea sunt foarte încrezător că vom reuşi să schimbăm lucrurile în bine”, i-au postat cei de la „Comunicare” președintelui Klaus Iohannis pe pagina de Facebook pe 6 martie 2020

Cazul Ridzi: 5 ani cu executare

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată în ianuarie 2014 în ceea ce s-a numit Dosarul „2 Mai”. Fostul ministru al Tineretului și Sportului organizase o acțiune de imagine pe Litoral, angrenând bugetul ministerului și direcționând sumele alocate către o firmă din siajul Partidului Democrat.

Contractele se făcusere în pripă, iar cheltuielile nu fuseseră justificate transparent, asemănător cazului de acum de la Mediu, cu o firmă de casă a PNL.

Diferența a fost că surse din MTS au prezentat presei și procurorilor probe ale fraudei comise, incluzând supraevaluarea produselor și serviciilor contractate sau decontarea nejustificată a unor servicii ce nu fuseseră prestate.

Agravant la fostul ministru a fost mai ales faptul că a încercat să șteargă urmele fraudei, măsluind documente și date oficiale din bazele de date electronice ale ministerului. Iacob Ridzi era însă deja monitorizată de DNA, care a prezentat probe ale tentativei de falsificare a informațiilor originale.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la 5 ani cu executare. În 2020, asociata unei consiliere din Ministerul Mediului execută în doar 24 de ore un contract imposibil de onorat în acest termen. După 6 ani de la condamnarea lui Ridzi, cei de la PNL n-au învățat nimic.

Article image
Lucian Jugrin era, oficial, consilier la cabinetul parlamentar și a fost și consilier local, dar din 2012 e non-stop șoferul lui Costel Alexe, și la Iași, și la București. Acum e consilier la Prefectură, pe 1.000 de euro net, președinte de CA al unui Fond de Garantare și Administrator în Prahova, la o societate a Ministerului Mediului. Peste tot e acasă, culegând circa 10.000 de lei/lună. Consilierul județean PNL Constantin...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Aprilie 2020


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac