fbpx
 
Partea de jos a acestui teren i-a fost dată de Primărie lui Timofte ca să aibă ieșire la bloc, dar este revendicată cu acte de familia Berban Partea de jos a acestui teren i-a fost dată de Primărie lui Timofte ca să aibă ieșire la bloc, dar este revendicată cu acte de familia Berban

Familia Baciu acuză Primăria că i-au furat terenul ca să i-l dea lui Laurențiu Timofte pentru blocul din Dealul Tătărași


O altă suspiciune de ilegalitate în cazul unui proiect imobiliar din zona Pădurii.
O familie ce deține o casă acolo a revenit din Anglia c-o falcă în cer și cu una în pământ, lansând o acuzație foarte gravă: Primăria și-a însușit câteva sute de metri din terenul membrilor acestei familii și i le-a concesionat dezvoltatorului Laurențiu Timofte pentru a ridica un bloc. Aceeași Primărie i-a aprobat lui Timofte cererea de a edifica un imobil cu regim de înălțime mare, deși zona este de case cu un etaj.  
Un reprezentant al familiei susține că Timofte i-a amenințat că „îi lasă în scaun cu rotile”.   

„Ne-au încălcat dreptul de proprietate”

Recent, moștenitorii lui Petru Berban au depus la Judecătorie o acțiune în care cer desființarea unei Hotărâri de Consiliu Local din 2018 prin care terenul ce a aparținut acestuia a ajuns în inventarul public al Municipiului Iași. Ulterior, dezvoltatorul Timofte, care deține un teren în imediata vecinătate, a depus cereri de concesionare a acestei suprafețe.

„Practic, Primăria și-a însușit tot terenul. Măsurătorile au fost făcute de firma Grup 5, care are multe contracte cu Primăria. Noi bănuim că nu au intrat pe teren să facă măsurătorile pentru terenul pe care ni l-au luat, ci s-au folosit de măsurătorile făcute pentru reabilitarea liniei de tramvai. În intabularea Primăriei, cadastristul scrie că terenul este parțial îngrădit cu gard din lemn. Eronat: sunt 70 de metri de gard din plasă, până și gardul din limita proprietății lui Timofte este din plasă de fier, doar poarta din Gălățeanu 11 este din lemn”, explică Marius Baciu (foto jos), soțul unuia dintre moștenitorii lui Berban.

Acesta susține că, cel mai probabil, acel „parțial îngrădit” este o justificare a faptului că au putut intra pe teren să îl măsoare. „Topograful și Primăria au încălcat dreptul de proprietate intrând pe teren și măsurându-l”, mai spune ieșeanul.

Ar fi falsificat adresa

Baciu adaugă că în cererea de la Judecătorie a indicat și premeditarea, de către Primărie, a intabulării unui teren care nu-i aparținea. „Primăria nu și-a trecut în inventarul privat terenul luat de la noi cu adresa din Cadastru, și anume Gălățeanu nr. 11, ci l-a trecut cu adresa terenurilor proprietate ale lui Laurențiu Timofte: Fundac Călărași nr. 5-7. Acestea sunt în partea de sus a pantei, grădina despre care vorbim este jos, cu ieșire la Gălățeanu. Relevant este și că fotografiile atașate la dosarul prin care au intabulat terenul nostru au fost făcute noaptea. Ca hoții, să nu-i vadă nimeni”, declară Baciu.

Familia păgubită susține că au fost depuse cereri la Primărie pentru obținere de documente, prin avocată, dar cererile au fost ignorate. Au solicitat și o audiență la primarul Mihai Chirica, dar au fost refuzați.

Mai trebuie menționat că moștenitorii plăteau impozit pe terenul de peste 1.200 mp din care o parte a ajuns acum la Timofte.

Povestea în detaliu

Laurențiu Timofte a cumpărat 1.037 mp de teren în zonă, pentru un proiect imobiliar. Suprafața este lipită de un teren care, conform documentelor, aparține moștenitorilor lui Petru Berban. Acesta a deținut o casă în zona respectivă, al cărei parter a fost vândut între timp și a ajuns la Timofte, cu tot cu un teren. Etajul casei aparține încă moștenitorilor – Felicia Berban, Liviu Berban, Elisabeta Baciu (frați, copiii lui Petru Berban).

Aceștia mai au în proprietate și toată grădina proprietății, din care o parte a fost trecută în 2018 în domeniul privat al Iașului.

„Socrul meu a moștenit casa, prin decesul surorii, în 1958. Doi ani mai târziu, cu un act de mână, a cumpărat o primă bucată de teren, apoi, în 1977, cu alt act de mână, a mai cumpărat o bucată de teren. În total, era toată grădina de aici acoperită cu aceste documente. Așa erau atunci contractele. După 1990, a vrut să meargă la notar cu hârtiile. Pentru prima bucată, pierduse hârtia, dar existau și există martori că a fost proprietar. Cu cea de-a doua hârtie, a făcut contract la notar, în 1991, pentru mai mult de 1.200 mp de grădină, care merge din limita terenului cumpărat de Laurențiu Timofte, de sus, de lângă casa ce există încă, până la gardul din partea de jos – strada Gălățeanu, care dă în strada Pădurii, unde este linia de tramvai”, explică Marius Baciu.

Terenul de aproape 500 de mp concesionat de Primărie lui Timofte este, în mare parte, pe această suprafață pentru care există act notarial din 1991. Este și ieșirea în strada Gălățeanu – apoi Pădurii pe care miza drept cale de acces Timofte în realizarea proiectului.

Două amenințări

REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe dezvoltator, dar acesta avea telefonul închis. Moștenitorii lui Petru Berban povestesc că s-au întâlnit cu acesta. „Când ne-am întâlnit cu Timofte, ne-a zis că erau mai mulți care licitau peste el la concesionare și era mirat că se întâmplă asta. Ne-a amenințat pe un ton amical că, dacă îl încurcăm, va băga țigani la parterul casei la care deținem încă etajul, ne va face procese pe diferite motive, că demolează casa. La sfârșit, când eram toți ridicați de la masă, s-a apropiat de nevasta mea și i-a șoptit: «Eu nu mă refer la dumneavoastră, dar dacă eu am un proiect de 10 milioane de euro și cineva mă încurcă, decât să renunț, mai bine mai dau o mie de euro și-l las în scaun cu rotile»”, afirmă Marius Baciu.

Pantă cu înclinație mare

Deși se află într-o zonă de case, blocul va avea următorii parametri tehnici: înălțimea maximă 21,50 metri la cornișă, regim de înălțime D+P+4E+Eth, POT 40%, CUT 2,80. Adică, viitoarea construcție poate ocupa 414 mp amprentă la sol, iar suprafața desfășurată a construcției poate fi de maximum 2.903 metri pătrați: 50 de apartamente de 60 mp.

Problema majoră a fost în permanență accesul, dar Primăria i-a rezolvat-o. În februarie și septembrie 2018, Laurențiu Timofte a depus două cereri la Primărie, pentru concesionarea celor aproape 500 mp revendicați de Berbani care să-i dea acces la linia de tramvai.

În ianuarie 2019, a apărut și nota de fundamentare în care se explică faptul că solicitantul are un teren de 1.037 mp alături și cere teren de la Primărie pentru cale de acces și parcare descoperită.

În aprilie 2019 a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru concesionare, în baza unui raport de evaluare care a stabilit prețul terenului cerut de Timofte la 8.000 de euro/an pe timp de 10 ani. În octombrie 2019 a fost licitația, adjudecată de dezvoltator.

Nu doar faptul că este cartier de case este problema ridicată de acest imobil. Panta pe care va fi construit are înclinație mare, accesul este imposibil, ba mai trece și linia de tramvai prin imediata apropiere.

50.000 de lei amendă de la Poliția Locală

Laurențiu Timofte a fost implicat în mai multe controverse provocate de un bloc pe care l-a ridicat prin intermediul părinților săi printre casele din zona Smârdan (foto jos, imobilul și Laurențiu Timofte).

Vecinii s-au opus ani de zile ridicării construcției, iar până la urmă Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit încălcări ale legii. ISC a constatat că blocul a fost ridicat ilegal, cu permisiunea Primăriei.

Prima ilegalitate este că a primit POT de 30%, deși în zone de case este de maximum 20%.

A doua încălcare a fost acordarea a două supraînălțări de către Serviciul Urbanism din Primăria Iași, fiind permisă de lege doar una. ISC a sesizat Prefectura, solicitând instituției să deschidă proces pentru anularea documentației blocului.

La rândul său, Poliția Locală a aplicat proprietarilor o amendă de 50.000 de lei pentru „executarea sau desființarea, cu nerespectarea prevederilor autorizației și a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art.3 ... precum și continuarea executării lucrărilor autorizate fară solicitarea, unei noi autorizații de construire în situațiile prevăzute la art.7 alin.(15), de către investitor și executant.”

Article image
Cartier patriarhal, vile și grădini idilice, pantă 30%, acces imposibil, linie de tramvai la 10 metri de viitorul imobil: primarul chiar a vrut să fie un bloc cu 7 nivele acolo, concesionând investitorului 500 mp de teren public. Fără acest ajutor, blocul lui Timofte n-ar fi avut acces la nicio stradă. Anterior, Laurențiu Timofte fusese amendat de Primărie pentru că ridicase un etaj în plus pe str. Smârdan. Acum, primește u...
Autor cristi tanasa Anchete 13 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30