Greu de schimbat (nu imposibil): Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader

Greu de schimbat (nu imposibil): Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader


Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de retragere a fostului ministru al Justiției Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al țării noastre.

Solicitarea a fost formulată de Ministerul Justiției, după decizia CEDO care a stabilit că fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, i-au fost încălcate drepturile atunci când a fost demisa.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a comentat vestea la Europa FM:

„Prefer să nu am nicio reacție, în condițiile în care vedem că atâtea și atâtea schimbări au fost făcute. Dacă au trimis la Veneția și dacă voi fi schimbat, ne înscriem în lungul șir al schimbărilor politice. Vă mulțumesc”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția a confirmat pentru Ziare.com primirea cererii din partea executivului de la București.

Potrivit acestuia, mandatul lui Tudorel Toader s-ar încheia, în mod normal, la 23 mai 2022, dar deocamdată nu este clar dacă va pleca înainte de acea zi.

Mandatul unui membru al Comisiei de la Veneția poate înceta în trei cazuri: la finalul mandatului de patru ani, prin demisie, sau printr-un vot al membrilor Comisiei, cu o majoritate de două treimi, care să constate că persoana respectivă nu mai este în măsură să-și exercite atribuțiile.

În cazul lui Tudorel Toader, mandatul a fost prelungit acum doi ani, pe când acesta era ministru al Justiției.

Procedura de revocare a unui membru al Comisiei de la Veneția este una complicată și greu de realizat. Cea mai simplă cale este cea a demisiei, puțin probabil ca Toader să si-o asume. De altfel, fostul ministru al Justitiei a pasat eventuala răspundere a revocării lui Kovesi către CCR și presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit procedurii, mandatul unui membru al Comisiei poate înceta în trei cazuri: la finalul mandatului, prin demisie, sau printr-un vot al membrilor Comisiei, cu o majoritate de două treimi din membrii săi.

Iată condiţiile

  1. a) La sfârşitul termenului obişnuit de patru ani, dar mandatul poate continua până la numirea unui nou membru. Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiţiei.
  2. b) În ziua în care secretariatul Comisiei primeşte o scrisoare de demisie semnată de membru.
  3. c) În ziua în care Comisia constată, la propunerea Biroului, cu o majoritate de două treimi din membrii săi, că membrul în cauză nu mai este în măsură sau calificat să exercite funcţiile sale.

 

Sursa: ziare.com


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top