fbpx
Print this page
Claudiu Asimionesei este avertizat în scris: „Cum bine știți, apartamentul a costat mai mult” Claudiu Asimionesei este avertizat în scris: „Cum bine știți, apartamentul a costat mai mult”

Scandal-bombă la blocul lui Asimionesei: bani negri și tranzacție falsă cu Paul Botez. Golănii pe terenul ieșenilor


* Firma care patronează BZI i-a vândut un apartament medicului Paul Botez la o sumă cât o treime din prețul real. Botez și pesedistul Ostaficiuc au luat pe Sărărie apartamente cu 34.000 de euro, celelalte costând 90.000 de euro.
* E blocul în care Asimionesei este asociat cu Primăria lui Chirica. În autorizația de construcție scrie „pensiune”, în contractul de asociere scrie „pensiune”, în certificatul de edificare scrie „pensiune”, dar patronii BZI au făcut un bloc și au vândut apartamente. Nicio autoritate nu anchetează această anomalie juridică.
* Scandal uriaș de la apartamentul lui Botez: Asimionesei vrea să restituie un avans și să ia bunul înapoi. Medicul și patronul Global Impex au făcut o declarație la notar despre un acord în lipsă al lui Carmen Grierosu, partenera lui Paul Botez. Chirurgul, Asimionesei și notarul pot fi anchetați penal.
* Ingineriile financiare ale lui Asimionesei se produc pe un teren al Primăriei, fără să plătească nimic ieșenilor, iar Chirica tace mâlc.

Familia Asimionesei joacă alba-neagra cu banii ieșenilor. Ultima ispravă: la blocul ridicat pe Sărărie 202, parte a unei asocieri scandaloase cu administrația locală, Claudiu Asimionesei a vândut un apartament de 45 mp, suprafață utilă, cu doar 34.000 de euro. Adică, la 750 euro/mp față de 1.825 euro/mp, media de vânzare în cazul altor 13 apartamente din același bloc. Așa reiese din documente.

De la Asimionesei, via medicul Paul Botez, apartamentul a ajuns la fiica minoră a doctorului, reprezentată de mama sa, Carmen Grierosu. O afacere încâlcită, în care fiecare vrea să tragă spuza pe turta sa. Singurii păgubiți sunt ieșenii.

Blocul cu 29 de apartamente este construit pe un teren pus la dispoziție de Primărie. În autorizație scrie „pensiune”, în contractul de asociere scrie „pensiune”, dar Asimionesei a făcut un bloc și a vândut apartamente

Apartament în Copou la doar 34.500 de euro

Pe 20 septembrie 2018, s-a încheiat un antecontract de vânzare - cumpărare între firma Global Impex Distribution, prin Claudiu Asimionesei (fiul lui Ghiocel Asimionesei, patronul informal al BZI), și fiica lui Botez (pe-atunci în vârstă de 7 ani), reprezentată legal de mama sa, Carmen Grierosu (asistentă șefă la Spitalul de Recuperare).

Potrivit contractului, în aceeași zi, Asimionesei a primit de la Grierosu 100.000 lei prin transfer bancar și 10.000 de euro în numerar. Cele două sume au reprezentat „avans din prețul integral al vânzării de 34.500 euro”.

În schimbul banilor, Asimionesei s-a obligat să vândă un apartament cu două camere, situat la etajul 1 în blocul de pe Sărărie 202, pe care-l construia ca parte a unei asocieri cu Consiliul Local, aportul administrației fiind terenul în suprafață de 1.351 mp.

Indiciu: Asimionesei plătea dublul sumei primite
O prevedere în acest antecontract: „(...) în termen de 30 de zile de la data efectuării recepției finale a construcției, dar nu mai târziu de data de 30.01.2019 să se perfecteze contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică și să se achite diferența de preț în sumă de 2.984 euro”.
Calcul: avansul dat în aceeași zi (100.000 lei + 10.000 euro) era de 31.516 euro, prețul final fiind stabilit la 34.500 euro. Așadar, restul de plata rămas în sarcina lui Grierosu a fost de doar 2.984 euro.
În final, se preciza că, în cazul neperfectării contractului, Grierosu pierde avansul dacă nu-și îndeplinește obligația, în timp ce Asimionesei va achita dublul sumei încasate cu titlul de avans dacă contractul nu se realizează din cauza sa.

Paul Botez are o condamare pentru luare de mită. La notariat a spus că are acordul lui Carmen Grierosu pentru preluarea apartamentului, fără a-l avea, ceea ce îi bagă pe el, pe Asimionesei și pe notar într-o mare încurcătură în fața legii

Apare adevăratul cumpărător: Paul Botez

Blocul lui Asimionesei de pe Sărărie 202 a fost recepționat în luna aprilie 2019, însă nici înainte, nici după, nu s-a finalizat afacerea dintre Grierosu și Asimionesei.

Surpriza mare a venit pe 24 iulie 2019. În acea zi, a fost încheiat un contract între Global Impex Distribution (Claudiu Asimionesei) și medicul ortoped Paul Botez (de la Spitalul de Recuperare). Asimionesei i-a vândut apartamentul 7 de la etajul 1 al blocului din Sărărie 202, cu 45,61 mp suprafață utilă în schimbul a 146.519 lei (echivalentul a 34.000 euro).
Concret, Asimionesei a declarat că a primit banii de la Botez în mai multe tranșe succesive după cum urmează:
- 100.000 lei pe 20 septembrie 2018, prin transfer bancar
- 10.000 de lei tot pe 20.09.2018, în numerar
- 30.000 de lei, în numerar, trei zile consecutive, pe 21, 22 și 23 septembrie 2018, fiecare în valoare de 10.000 de lei
- 6.519 lei pe 24.09.2018

Claudiu Asimionesei joacă la „rupere”: o amenință pe Carmen Grierosu că îi ia apartamentul înapoi

Lovitură de teatru: sursa banilor, nominalizată în lipsă
Medicul Paul Botez a precizat: „declar că sumele ce s-au achitat reprezentând prețul vânzării provin de la numita Grierosu Carmen”. Doctorul Botez a avut o relație cu Carmen Grierosu, având împreună un copil. Așadar, în antecontractul Asimionesei – Grierosu și în contractul Asimionesei – Botez e identică suma de 100.000 lei, transfer bancar în contul Global Impex pe 20 septembrie 2018.

Iar cei 10.000 de euro din antecontract au fost trecuți, de fapt, ca plăți succesive făcute în lei, în numerar, zilele următoare, cu un plafon zilnic maxim de 10.000 lei.

Ilegalitate crasă în dreptul notarului

Sunt mai multe ilegalități la acest contract Asimionesei – Botez:
Ilegalitatea 1: Cu banii achitați de Grierosu la antecontract, nu se putea perfecta înțelegerea dintre Asimionesei și Botez decât dacă era și ea parte.

„Aici apare prima problemă juridică: nu a existat, cel puțin, acordul scris al lui Grierosu pentru a opera în aceste condiții vânzarea. Ar mai fi fost varianta unei cesiuni de contract între Grierosu și Botez”, a explicat un jurist, sub protecția anonimatului.

Medicul Paul Botez a mai avut probleme cu legea, fiind prins luând mită de la pacienți. La percheziție a spus că sunt banii asistentei-șefe Carmen Grierosu

Prețul tranzacției: o treime din valoarea reală

Atât la antecontract cât și la contract, surprinde prețul foarte mic.
Ilegalitatea 2: Asimionesei a vândut după bunul plac, cu ce preț a avut el chef. În acest caz, al doctorului Botez, valoarea medie pe metrul pătrat util este de 750 euro în vreme ce în cazul celorlalte 13 apartamente, prețul mediu pe metru pătrat a fost de 1.825 euro/mp.

Rezultă, așadar, o diferență la fiecare metru pătrat de 1.070 euro. În total, un minus de 48.150 euro din care 10% (peste 4.800 euro doar în cazul acestui apartament) ar fi trebuit să intre în bugetul orașului.

În contractul de asociere din 2005, a fost menționat că părțile vor împărți profitul după schema: 90% firma lui Asimionesei și 10% Consiliul Local, dar nu mai puțin de 4.000 de euro anual.
Apartamente similare, Asimionesei le-a vândut cu prețuri cuprinse între 65.000 euro (Anișoara Baltă) și 94.900 euro (Silviu Munteanu). În cazul medicului Botez, prețul a fost de doar 34.000 de euro.

Carmen Grierosu apare plătind un avans, apoi apare plătind a doua oară către partenerul ei, Paul Botez, același apartament. Iar Asimionesei îi cere locuința înapoi, a treia oară

Aberație: Asimionesei a vândut apartamente dintr-o pensiune

Ilegalitatea 3: Familia Asimionesei nu putea vinde apartamentele deoarece asocierea cu Primăria a prevăzut construirea „unui sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”.

Deci, Asimionesei a vândut, deși nu avea voie, iar prețurile apartamentelor le-a stabilit după criterii doar de el știute, celălalt partener al asocierii, Primăria, neavând niciun cuvânt de spus.

Reiese că Grierosu a plătit de două ori apartamentul

Al treilea episod al acestuia caz: pe 25 mai 2020, Paul Botez i-a vândut apartamentul fiicei sale Karina, având-o drept curator pe Carmen Grierosu. Prețul tranzacției a fost fixat la 107.055 lei, cu aproape 40.000 de lei mai puțin decât îl luase Botez de la Asimionesei.

Din cei 107.055 lei, suma de 87.054 „va fi reținută de cumpărătoare ca fiind parte din preț reprezentând obligația achitării pensiei de întreținere datorată de tatăl său, vânzătorul Botez Paul în favoarea minorei cumpărătoare pentru perioada 08.06.2017 – 31.01.2020”. Diferența de 20.000 lei ar fi fost achitată în numerar de cumpărătoare în momentul încheierii contractului.
În 2019, Botez a spus, potrivit actelor, că a cumpărat apartamentul de la Asimionesei cu banii de la Grierosu. Apoi, în 2020, a vândut casa către fiica sa, mare parte din sumă compensându-se cu plata restantă a pensiei alimentare, Botez încasând și 20.000 lei.

Cu alte cuvinte, conform documentelor, Grierosu ar fi achitat de două ori apartamentul. Mai mult, Botez și-a rezervat dreptul de uzufruct viager asupra imobilului, adică dreptul de a folosi bunul.

Interior din apartamentele vândute în Sărărie. Aceasta nu este o pensiune

Ingineria lui Asimionesei: vrea apartamentul înapoi

Astfel, până la urmă, apartamentul a ajuns de la Asimionesei la Karina Botez, însă povestea este departe de a se fi încheiat.

În aceeași zi, 25 mai 2020, Asimionesei a notificat-o pe Karina Botez (în fapt, pe mama sa, Carmen Grierosu). Asimionesei a susținut, nici mai mult nici mai puțin, ca Grierosu să vină la notar.

„Părțile urmând a fi puse în situația anterioară încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare” din septembrie 2018, se arată în notificare. Adică, Grierosu să-și primească avansul de 31.516 euro, iar Asimionesei apartamentul.
Culmea, în notificare, Asimionesei a invocat plățile făcute de Grierosu, dar parte a contractului cu Botez, la care ea nu a fost prezentă.

Documentul care îi incriminează grav pe Paul Botez, Claudiu Asimionesei și pe notar: medicul plătește o diferență la un apartament, afirmând că sumele pentru avans provin de la Carmen Grierosu, fără ca aceasta să fie de față și să-și exprime acordul

Asimionesei, acuzat că a primit bani la negru
La acea adresă a lui Asimionesei a răspuns Carmen Grierosu. „Cunoașteți (...) presiunile pe care le-ați făcut și încă le faceți asupra reprezentantei minorei, prin mijloacele de comunicare (mesaje WhatsApp) deși relația pe care am avut-o până în prezent a fost una de bună credință. (...) Încălcând legea ați încheiat unele înscrisuri fără a avea acceptul meu (ca reprezentant al minorei), lucru pe care l-am trecut cu vederea deoarece am reușit să repar prejudiciul creat minorei, prin metode legale și de necontestat”, se arată în replica dată de Grierosu lui Asimionesei.
Mai mult, Grierosu a sugerat că banii dați pentru apartament au fost mai mulți decât prețul stipulat în contract. „(...) Cum bine știți și dvs., apartamentul a costat mai mult și decât dublul avansului”. Adică, se recunoaște, indirect, că locuința a costat mai mult decât dublul sumei de 31.516 euro, deci mai mult decât 63.000 de euro, restul banilor nefiind, astfel, fiscalizați.

Răspunsul lui Carmen Grierosu către Claudiu Asimionesei: îi vorbește de amenințările pe WhatsApp și de ilegalitățile pe care știe că le-a făcut

Ilegalitatea lui Asimionesei: un contract în lipsă
În aceeași punct de vedere, Grierosu vorbește despre practicile lui Asimionesei: „Aveți o conduită care încalcă dispozițiile legale, amenințând, șantajând și exercitând presiuni în defavoarea proprietarei imobilului, K. Botez. (...) În legătură cu «avansul» despre care faceți vorbire, urmează să discutăm, dacă sunteți de acord, la un avocat sau mediator prin care noi vom renunța în scris la prejudiciul adus prin fapta penală săvârșită împotriva minorei K. Botez deoarece am reușit într-un final să o îndreptăm (...)”.

Planul lui Asimionesei, o mostră de tupeu

Schimbul de adrese s-a terminat cu o acțiune în instanță. Claudiu Asimionesei din partea Global Impex a dat-o în judecată pe Karina Botez, reprezentată de Carmen Grierosu, mama sa. Obiectul procesului este „acțiune în constatare repunerea părților în situația anterioară”. Dosarul a fost înregistrat pe 24 iunie 2020.

Tupeu maxim la Asimionesei. Vrea să restituie avansul din acte, cei 31.000 de euro, și să primească apartamentul înapoi.

Autorizația de construcție eliberată de Primărei firmei Global Impex este pentru pensiune. Dar familia Asimionesei a făcut un bloc și a vândut apartamente și nimeni nu-i deranjează

Expert: demersul lui Asimionesei, lipsit de logică

Juristul consultat de REPORTER DE IAȘI a demontat acțiunea lui Asimionesei în 3 pași simpli:
1) „Asimionesei trebuia în termen de 6 luni să o notifice să vină la notariat să perfecteze contractual, dacă ea nu se prezenta, atunci pierdea avansul. Mai mult decât atât, el nu poate cere repunerea în situația anterioară (adică să intre în proprietate imobilului) pentru că prin antecontract nu s-a transmis proprietatea nici de fapt, nici de drept”, e primul argument.

2) „Acțiunea este lipsită de interes. Acesta este definit de Codul de procedură civilă ca fiind una dintre condițiile de bază ale introducerii unei acțiuni în instanță (reclamantul să justifice un interes în promovarea acțiunii). Interesul trebuie să fie născut, actual, legitim. Or, care este interesul lui Asimionesei să solicite instanței să constate repunerea părților în situația anterioară, când pentru prețul achitat, în termen de 6 luni de la data la care trebuia perfectat contractual cu Grierosu, el a încheiat contractul cu un terț?”, a fost explicația expertului

3) „Grierosu mai poate invoca și lipsa calității procesuale pasive. Este adevărat că ea a contractat cu Asimionesei, însă proprietar asupra apartamentului a devenit nu în baza contractului cu acesta, ci în baza contractului cu tatăl fetiței sale. Deci repunerea părților în situația anterioară nu poate opera pentru Asimionesei cu Grierosu, ci, eventual, cu Botez. Pe de altă parte, Asimionesei nu poate cere rezilierea contractului cu Botez pentru neplata prețului, pentru că, chiar în lipsa unui acord autentic Grierosu-Botez pentru prețul achitat de un terț, Asimionesei a primit prețul contractului”, a fost precizarea juristului.

Botez și Asimionesei: no comment!

Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, după ce a aflat tema discuției, medicul Paul Botez a rostit o singură frază: „N-am nimic de comentat, vă rog să mă lăsați în pace”.
Nici Claudiu Asimionesei, administratorul Global Impex Distribution, nu a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, deși a confirmat primirea acestora, prin mail.

Ghiocel Asimionesei îl reduce pe Mihai Chirica la tăcere. Primarul tace mâlc în fața ingineriilor financiare din așa-zisa asociere pe terenul din Sărărie. Instituțiile statului au amuțit în fața lui Asimionesei, tatăl patronului BZI, condamnat pentru șantaj prin presă

Afacerea Chirica – Asimionesei, ilegală de la un capăt la altul
- Contractul de asociere dintre Consiliul Local și firme ale familiei Asimionesei datează din 2005, fiind resuscitat de actualul primar Mihai Chirica
- Asocierea prevedea că Primăria aduce ca aport terenul, iar firma lui Asimionesei ridică un imobil cu destinația de sediu firmă și spații de cazare tip pensiune
- Încă din timpul construirii blocului (2018-2019) și imediat după recepție (aprilie 2019), Asimionesei a vândut mare parte din cele 29 de apartamente, fapt ilegal: asocierea, dar și recepția au menționat „pensiune”. Autorizația de construcție a fost tot pentru pensiune.
Codul civil are o prevedere clară, modificarea obiectului asocierii se realizează în aceeași modalitate în care a fost făcută inițial. În acest caz, prin votul Consiliului Local. Ceea ce nu s-a întâmplat a doua oară
- Terenul din Sărărie, aport al Primăriei, a fost evaluat la 75 euro/mp, deși acum face minim 350 euro/mp
- Dacă Asimionesei va plăti anual către Primărie doar cota minimă de profit, cei 4.000 de euro, valoarea integrală actuală a terenului (475.000 euro) se va amortiza în 118 ani
- La 1 milion de euro investiți în edificarea blocului, la un preț mediu pe metru pătrat util de 1.825 euro, profitul final al familiei Asimionesei va fi de 1,5 milioane de euro
- Primăria lui Chirica nu a făcut expertiza la finalul investiției lui Asimionesei, iar despre plata profitului către bugetul local nu există informații publice că s-ar fi realizat

Chirurgul Paul Botez, condamnat cu suspendare pentru luare de mită
Presa locală a scris, în mai multe rânduri, atât despre aventurile amoroase ale chirurgului ortoped Paul Botez cât și despre faptele cu iz penal în care a fost implicat.
* Elena Sînzianu, o fost pacientă care l-a cunoscut pe medic în timpul unei intervenții la picior, și Carmen Grierosu, asistentă șefă la Recuperare, spital unde lucrează și Botez, au fiecare câte un copil cu acesta. Mai mult, ambele femei l-au acționat în instanță pe Botez solicitându-i plata pensiilor de întreținere, procese pe care le-au câștigat.
* În aprilie 2017, Paul Botez a fost condamnat definitiv de judecătorii Curții de Apel Iași la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Medicul fusese trimis în judecată după ce în iulie 2013 a fost prins în flagrant luând mită de la un pacient pe care urma să-l opereze. Anchetatorii au descins în biroul medicului de la Recuperare și acolo au găsit sumele de bani de 65.000 de lei, 44.865 de euro, 2.500 de dolari şi 80 de ruble ruseşti.

„Despre această sumă, învinuitul Botez Paul a precizat că-i aparţine în mare parte asistentei-şefe Grierosu Carmen, cu care are o relaţie afectivă, împreună având şi un copil. Audiată fiind, Grierosu Carmen a declarat că nu are nicio sumă de bani în biroul lui Botez Paul”, au arătat procurorii.  
* Potrivit declarației de avere din 2019, veniturile oficiale ale medicului Paul Botez aferente anului 2018 au fost în sumă totală netă de peste 192.000 lei, adică o medie lunară de peste 16.000 lei. În euro, venitul mediu net lunar al lui Botez în 2018 a fost de peste 3.400 euro. Sursele au fost: salariul de la Spitalul de Recuperare, cel de la o clinică privată și din activitatea de colaborare cu Universitatea „Cuza”.

Article image
* Contractul de asociere dintre Consiliul Local și Clanul Asimionesei prevedea construirea unei pensiuni și a unui sediu de firmă. Asimionesei nu s-a putut abține, a făcut bloc de locuințe și a vândut 13 apartamente din 29. Deja este în profit. * Recepția blocului și intabularea menționează „pensiune”. Codul civil prevede modificarea obiectului asocierii în aceeași modalitate în care a fost stabilit inițial: adică prin vot ...
Autor cristi tanasa Anchete 25 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare