fbpx
Print this page
Rebeliune militară în Mali: președintele și premierul au fost arestați

Rebeliune militară în Mali: președintele și premierul au fost arestați


Președintele din Mali, Ibrahim Boubacar Keita, și premierul Boubou Cissé au fost arestați marți seara în Bamako de militari, a declarat pentru AFP unul dintre liderii revoltei.

„Putem să vă spunem că președintele și premierul sunt sub controlul nostru. L-am arestat la el" (la domiciliul președintelui), a declarat acest militar, care a preferat anonimatul.

„IBK (președintele Keita) și premierul său se află într-un vehicul blindat în drum spre Kati", tabăra militară din periferia Bamako unde a început revolta militarilor, a afirmat o altă sursă din tabăra militarilor care s-au revoltat.

Oponenții actualului președinte, Ibrahim Boubacar Keita, au organizat proteste masive din luna iunie și până acum, cerând ca acesta să demisioneze pentru că nu a reușit să reinstaureze climatul de siguranță și să rezolve problema corupției.

Militarii de la Kati au preluat controlul taberei și a străzilor adiacente, înainte de a se îndrepta spre centrul capitalei, potrivit unui corespondent AFP.

În Bamako, aceștia au fost aclamați de manifestanți adunați pentru a cere plecarea președintelui.

Mali se confruntă cu o gravă criză socio-politică ce preocupă comunitatea internațională.

O coaliție eteroclită de opozanți politici, lideri religioși și membrii ai societății civile a multiplicat protestele în ultima perioadă, pentru a cere demisia președintelui Keita.

În această tabără militară din Kati, în 21 martie 2012, în condițiile în care rebelii tuaregi au lansat o ofensivă majoră în nordul Mali iar jihadiștii afluiau din țările vecine, soldații s-au revoltat împotriva incapacității guvernului de a face față situației.

Aceștia l-au alungat de la putere pe președintele Amadou Toumani Touré.

Lovitura de stat a precipitat căderea nordului țării în mâinile grupărilor jihadiste, care au ocupat această regiune timp de nouă luni, înainte de a fi alungați parțial de o intervenție militară internațională lansată de Franța în ianuarie 2013 și în continuare în curs.

La presiunea internațională, junta militară a cedat puterea unor autorități civile interimare până la alegerea ca președinte a lui Ibrahim Boubacar Keita, în 2013.

În ciuda intervențiilor externe, violențele jihadiste, adeseori amestecate cu conflicte comunitare și banditism, continuă și chiar s-au extins din 2015 în centrul Mali și în țările vecine, Burkina Faso și Niger.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare