fbpx
Alexandru Rafila: „Nu şcolile mă îngrijorează, acolo transmiterea e limitată! Transportul în comun e problema"

Alexandru Rafila: „Nu şcolile mă îngrijorează, acolo transmiterea e limitată! Transportul în comun e problema"


Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a explicat că transmiterea noului coronavirus în şcoli este limitată, însă există probleme în mijloacele de transport în comun. De asemenea, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că „suntem în valul doi" al pandemiei de coronavirus deoarece există o „transmitere comunitară mai intensă".

Alexandru Rafila le recomandă autorităților să ceară companiilor să decaleze programul angajaților. O astfel de măsură ar da rezultate mai bune decât instituirea carantinei locale în București.

„Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizie și asta duce la răspândirea numărului de cazuri", a spus dr. Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Cu cât ai mai multe cazuri, ai o transmitere comunitară mai intensă și asta face ca efectul de multiplicare să fie mai rapid. Și chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, lucrul acesta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt și trebuie o gândire și pe termen lung. Ce se întâmplă dacă avem în continuare o creștere a numărului de cazuri? 5 la sută merg la ATI și avem și o mortalitate de 3 la sută. Sunt cifre bazate pe evaluările făcute și în alte țări și strategia trebuie să fie bine adaptată și predictivă, trebuie să ofere soluții pentru ce urmează să se întâmple", a adăugat Rafila.

Rafila explică faptul că măsurile luate acum îşi vor vedea efectul peste două săptămâni.

„4000 de cazuri zilnice înseamnă 200 de pacienți care merg la terapie intensivă. Ei nu merg imediat, sunt astăzi diganosticati și vor merge peste o săptămână, trebuie să vedem câte decese sunt și o să aflăm creșterea la ATI, e un calcul matematic foarte simplu și arată că aceste 400 de paturi disponibile se pot ocupa în câteva zile. Ar trebui să existe o gândire de preluare a pacienților, trebuie urgent luată o decizie”, a mai spus Rafila.

„Avem o problemă foarte serioasă pentru că se înmulțesc cazurile. Evident că dacă ai foarte multe cazuri nu-ți blochezi spitalele cu forme ușoare sau asimptomatice, le ții disponibile pentru cazurile medii și grave”, a precizat el.

Rafila spune că măsurile de carantinare locală sunt eficiente doar dacă țintesc exact zonele unde se constată o transmitere mai intensă. Ea comentat astfel o declarație a prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, care vorbea de o posibilă intrare în carantină a Capitalei, dacă numărul cazurilor crește foarte mult.

„Discutam despre școli și eu spuneam că transmiterea e limitată acolo, în schimb transportul în comun, am văzut imagini de la stația de metrou Unirii unde erau 3.000 de persoane. Acolo am o problemă. Și atunci, înainte de carantină, aș face un apel către toți agenții economici să stabilească programe decalate pe durata a două ore și atunci distanțăm transportul, decongestionăm mijloacele de transport și o să putem să vedem rezultate mai spectaculoase și mai bune decât să închidem toate activitățile”, a spus dr. Rafila la Digi24.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie afirmă că ar trebui "să existe urgent luată o decizie privind includerea altor spitale care au astfel de facilităţi (terapie intensivă – n.r.), sigur, cu circuite separate, dar bănuiesc că DSU, din câte îi cunosc eu, fac această treabă".

Dr. Alexandru Rafila a explicat că toată Uniunea Europeană trece, în prezent prin al doilea val al pandemiei.

„Suntem în valul doi, e evident pentru toată lumea. Important e un trend, nu o descriere poetică a situaţiei. Suntem în valul doi şi toate ţările din Uniunea Europeană sunt în valul doi. Avem o problemă foarte serioasă, pentru că se înmulţesc cazurile", a mai declarat Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, sâmbătă, 3.517 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în 24 de ore, cel mai mare bilanţ zilnic înregistrat până în prezent, astfel că numărul total a ajuns la 152.403.

Totodată, s-au înregistrat 59 de decese, bilanţul urcând la 5.358. Un număr de 629 de persoane se află la Terapie Intensivă. În Bucureşti şi în 11 judeţe coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, depăşeşte 1,5.

 

Sursa: România TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top