fbpx
 
USR și PSD îl lasă pe Chirica fără viceprimari și-l bagă în gura lui Asimionesei

USR și PSD îl lasă pe Chirica fără viceprimari și-l bagă în gura lui Asimionesei


Al doilea mandat al lui Mihai Chirica începe prost: USR și PSD nu vor să-i voteze viceprimarii cel puțin până la alegerile parlamentare, programate în decembrie. PNL și PMP au doar 13 consilieri din totalul de 27. USR și PSD fac împreună majoritate (9, respectiv 5 consilieri) și au interesul de a-i limita cât mai mult influența în Consiliul Local.

Chirica, lăsat singur până la alegeri

Două sunt mizele:
1. USR și PSD să desemneze președinții de comisii, în primul la Urbanism, tăind marea conductă cu bani din Consiliul Local
2. Să-i ostilizeze pe Mihai Chirica și Ghiocel Asimionesei, ultimul având postul de viceprimar rezervat pentru redactorul său șef de la BZI.
Mihai Chirica îl prezintă deja pe Florin Briaur (foto jos) prin oraș și nu mai există nicio îndoială că PMP, care are doar doi consilieri, va da un viceprimar. Dar numai dacă PNL și Chirica mai fac rost de un vot.
Scenariul mai plauzibil este ca un consilier PSD sau USR să defecteze și să voteze cei doi viceprimari propuși de primar, în numele PNL-PMP, chiar și cu riscul de a fi dat afară din partid. Însă ambele formațiuni spun că au încredere totală în oamenii lor.
Al doilea scenariu este ca PSD și USR să refuze să voteze propunerile PNL-PMP și să nu facă alte propuneri până în decembrie. Codul Administrativ nu impune niciun termen pentru alegerea viceprimarilor, descriind doar procedura prin care sunt desemnați.



Plan nebunesc: viceprimari de la PSD și USR

Ar fi un semn că Mihai Chirica va avea un mandat fără majoritate în Consiliul Local și își va pierde influența în fața marilor susținători din domeniul imobiliar, din mediul de afaceri sau chiar în interiorul PNL. Marea problema o va avea cu șeful lui Florin Briaur.
În a doua fază, USR și PSD se pot gândi chiar să vină cu propriii lor viceprimari. Deși pare neverosimil în momentul acesta, PSD și USR sunt unite, în prezent, de ostilizarea maximă față de Mihai Chirica, cu tot ce le-a făcut în trecut. Cei doi viceprimari inamici nu vor putea fi izolați atât de ușor de către primar, pentru că vor avea susținere masivă în Consiliul Local și pot câștiga încrederea unei părți importante din corpul funcționăresc, care se dă imediat după Putere. Cei doi viceprimari pot comanda audituri financiare, pot lua deciziile importante în urbanism și investiții publice și-l pot înfrunta inclusiv public pe Mihai Chirica.

PNL: lista a venit în plic de la București

La alegerile parlamentare, PNL Iași joacă pe o listă dictată de la București, având pe ea oameni din imediata apropiere a lui Ludovic Orban. Partidul mizează, la 45% scor în alegeri, cu redistribuirea voturilor, pe 8 posturide parlamentar: 5 la Camera Deputaților și 3 la Senat.

Lista de la Camera Deputaților este deschisă de Alexandru Muraru, istoric și cercetător științific, vicepreședintele local al partidului. La alegerile parlamentare din 2012 și 2016 a fost sărit la candidaturi, locul îi este acum asigurat. În primăvară, când a devenit certă intrarea lui Mihai Chirica în PNL, a fost unul dintre puținii care au criticat deschis decizia.

Al doilea pe listă este inginerul pășcănean Sorin Năcuță, impus de o filială cu influență după alegerile locale, unde a câștigat, cea din Pașcani. În 2016, Năcuță a fost pe locul 5 al listei PNL pentru parlamentare, dar partidul nu a obținut suficiente voturi ca intrarea în Parlament să fie și posibilă.

Al treilea nume și sigur pe poziția de parlamentar de Iași este un apropiat al premierului Ludovic Orban, dar și cumătru al lui Costel Alexe, președintele PNL Iași. Alexandru Kocsis a fost responsabil de managementul campaniilor online ale PNL. Este membru în Consiliul Național al Audiovizualului, iar între 2013 și 2016 a fost șef Serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la la Primăria Sectorului 3 București.

Un al patrulea deputat liberal de Iași va fi Liviu Bulgaru, fiind reprezentantul aripii PDL din PNL.

Lucian Rusu este un alt pășcănean aflat pe listele PNL pentru Camera Deputaților pe loc eligibil. Acesta este în prezent secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului pe domeniul energiei. Este fost director regional al unui jucător din piața energetică, Tinmar Energy SA, firmă deținută de către socrul său.

Ultimul pe locurile eligibile este Marius Minea, cel care a făcut, la alegerile europarlamentare, una dintre cele mai mari donații la partid: 1,14 milioane de lei. Banii erau de fapt adunațid e la colegii din PNL și a fost începută o anchetă. Surse din partid au precizat că poziția pe loc eligibil este or ecompensă pentru faptul că s-a expus în această afacere.

Locurile pentru Senat la PNL: aceeași Scântei

Lista pentru Senat a fost impusă de la București având-o în frunte pe actuala senatoare Laura Iuliana Scântei. În cei patru ani ai primului mandat, senatoarea liberală de Iași a fost absentă. Este o apropiată a primarului Mihai Chirica.

Al doilea pe listă este Liviu Brătescu, fost director al Ateneului Iași, actual secretar de stat. La alegerile din 2016, a fost candidat, dar a pierdut.

Al treilea loc de pe liste, posibil eligibil, este Andrei Cazacu, consilier al ministrului Costel Alexe și un apropiat al acestuia.

CJ Iași: se negociază la vicepreședinți

Alegerile locale s-au terminat, dar negocierile sunt în toi. La Consiliul Județean Iași, s-a ajuns la împărțirea vicepreședinților. Inițial, unul dintre ei trebuia să fie Romeo Vatră. Dar, liberalii s-au răzgândit. Unul dintre vicepreședinți va fi Marius Dangă, iar pentru cel de-al doilea Costel Alexe a rupt înțelegerea cu PMP, care ar fi avut postul asigurat, insistând să fie numit Sorin Afloarei (foto sus). Romeo Vatră, spune sursele, ar urma să fie următorul director al Aerportului Iași.

„Nu am avut discuții pe această temă a eventualei promovări pe un post de vicepreședinte. Mi-ar fi plăcut să fac acest pas, dar nu este cazul. Despre o eventuală numire la Aeroport nu poate fi vorba. Eu l-am ciuruit pe Bulgariu din toate pozițiile, dar asta nu înseamnă că nu urmăm pașii și legea. Adică acolo el trebuie destituit de Consiliul de Administrație existent, iar un viitor director numit printr-un concurs pe bune”, ne-a spus Romeo Vatră.

„Nu au fost discuții despre numirea mea pe un post de vicepreședinte. Disponibilitatea o am, dar nu a fost încă ceva stabilit la partid”, a precizat Marius Dangă.

Sorin Afloarei nu a răspuns la telefon. El s-a remarcat mai ales prin faptul că a instalat la Aeroport, regie subordonată CJ, un automat de flori al soției.

Drept consolare, PMP va primi, spun sursele, cel mai probabil, două sau trei posturi bine plătite în administrație. Unul dintre ele ar fi chiar cel de președinte al CA de la Aeroport, unde este așteptată schimbarea lui Mitică Rebegea. Scenariul aplicat ar fi faptul că, în condițiile de concurs, ar fi obligativitatea ca șeful CA să aibă studii superioare. Dar, școala de piloți de elicoptere urmată de către Mitică Rebegea nu ar fi asimilată studiilor de lungă durată.

PSD la Parlamentare: două tabere în care face ordine Ciolacu

PSD mizează pe maxim 5 posturi de parlamentari după alegerile generale, iar numărul candidaților este mai mare. Aceștia sunt împărțiți în două tabere, fiecare dorind tot tortul.

Cristi Stanciu

O tabără este compusă din Maricel Popa, Cristi Stanciu și Bogdan Cojocaru, cealaltă din Vasile Toma, Vasile Câtea, Silviu Macovei și Camelia Gavrilă. Sunt, în total, 7 candidați pentru parlamentare pe maxim 4 locuri (3 la Camera Deputaților, 1 la Senat), astfel că singurul care va putea tranșa disputa este Marcel Ciolacu, așteptat în această săptămână la Iași.

Vasile Câtea

Liderul PSD va avea de ales ori între cele două tabere, ori între o combinație dintre ele. Dar, oricum va fi, câteva nume sonore nu se vor afla pe viitoarele liste. „Sunt unii membri vocali acum, fără a avea și rezultatele care să justifice asta. La finalul acestei săptămâni, îl așteptăm pe dl Ciolacu la Iași, care să discute cu membrii, cu primarii, să vedem cum facem listele. Eu voi fi candidat la un post de senator”, a precizat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Harabagiu city manager, un viceprimar cert

La Primărie se dă lupta pentru unul dintre posturile de viceprimari, unul dintre nume fiind cunoscut, pe surse politice locale de la vârf: Daniel Juravle, PNL. Acesta a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai aducerii lui Mihai Chirica în PNL, făcându-se remarcat prin atacuri la adresa celui care era atunci candidatul poisibil al partidului la Primăria Iași, Marius Bodea. De altfel, la vremea atacurilor, Daniel Jurvale era subordonatul lui Mihai Chirica, fiind angajat în Primăria Iași, șef de birou la Cooperare Economică.

Cum USR a refuzat pactul cu Mihai Chirica din CL, acesta trebuie să convingă PMP sau PSD să îi voteze viceprimarii. Prețul va fi mare, oricare va fi varianta aleasă: pentru că al doilea viceprimar va fi ales dintre doi reprezentanți PMP: Dorina Isopescu sau Florin Briaur. Ultimul este redactorul șef al BZI și marioneta lui Ghiocel Asimionesei, care se va cocoța astfel în vârful Primăriei Iași.

În absența voturilor USR, Mihai Chirica are nevoie, pe lângă voturile asigurate deja de la PMP, de un vot de la PSD. Pentru că CL are 27 de consilieri, distribuiți astfel: 11 la PNL, 9 la USR, 5 la PSD, 2 la PMP. Cu PNL și PMP, Chirica are 13 voturi, dar pentru majoritate mai are nevoie de unul, care poate veni doar de la PSD. Votul consilierilor locali este secret, astfel că există șanse mari ca un consilier local PSD să voteze pentru unul dintre cei doi viceprimari menționați.

În privința lui Gabriel Harabagiu, lucrurile s-au așezat deja confortabil. Mihai Chirica l-a păstrat aproape, dându-i postul de city manager. Noul birou din Primărie i-a fost deja amenajat.

USR PLUS: luptă locală pentru Parlament

Nici la USR nu este liniște, pentru că toate candidaturile au trecut prin filtrul local: voturile filialelor. USR poate obține la alegeri un scor care să-i permită să dea 3 deputați și un senator, iar locurile sunt deja ocupate de Cosette Chichirău (USR), Monica Berescu (PLUS), Filip Hăvârneanu (USR) la Camera Deputaților, respectiv Marius Bodea (USR - Senat). Ceea ce a declanșat imediat atacul celui care deține acum un post de senator, scriitorul Dan Lungu, care este pe liste, dar pe o poziție neeligibilă. Acesta a acuzat modul în care a fost  organizat votul, dar și faptul că USR a pierdut zeci de mii de voturi între europarlamentare și locale.

„Au fost alegeri interne în filiala USR Iași și în urma votului am fost la distanță mare față de al doilea clasat, ceea ce înseamnă că am fost preferat de majoritatea filialelor. Votul a fost organizat astfel încât să fie transparentă susținerea filialelor, dacă există”, a precizat Marius Bodea.

Article image
Liberalii s-au impus clar în județul Iași la alegerile din 27 septembrie, Costel Alexe câștigând fără prea mari emoții președinția CJ Iași.
Autor cristi tanasa Reportaje 28 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: