fbpx
Portokal
Spitalul modular de la Lețcani urmează să primească de luni pacienți COVID-19 ce au nevoie de ATI

Spitalul modular de la Lețcani urmează să primească de luni pacienți COVID-19 ce au nevoie de ATI


Spitalul modular din Lețcani, județul Iași, ar urma să primească pacienți COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă, începând de luni.

Vineri va fi rezolvată problema cu instalația de oxigen, a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăţ:

„La spitalul modular funcționează 40 de paturi pentru zona de confirmați. De săptămâna viitoare, vrem să funcționeze zona de Terapie Intensivă, unde se fixează o rezervă de oxigen, pentru că era problema să avem o rezervă de oxigen. În toate spitalele, Terapia Intensivă are o sursă principală de oxigen, la care are, evident, și o rezervă”, a spus managerul de la Infecțioase.

În primă etapă, ar urma să fie disponibile 12 locuri la Terapie Intensivă.

„Sperăm ca de luni să și funcționeze pentru a primi pacienți. Dacă totul este în regulă, începem cu 12 paturi, apoi 24 și putem crește capacitatea până la 48 de paturi”, a mai spus Carmen Dorobăț.

Spitalul mobil are o capacitate de 256 de paturi, din care 103 la terapie intensivă. Unitatea medicală este construită din peste 100 de containere de diferite dimensiuni care sunt amplasate în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani. Locaţia a fost aleasă pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.

Spitalul mobil de la Leţcani are triaj, Unitate de Primire a Urgenţelor şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţii pentru oxigen, zonă de cazare pentru personalul medical.

Spitalul mobil este singurul spital ROL 3 din România şi Sud Estul Europei. Este de asemenea singurul spital care dispune pentru toate cele 256 de paturi din dotare de sistem de presiune negativă, care reduce practic aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură.

Spitalul a fost achiziţionat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST, cu fonduri alocate de consiliile judeţene din Iaşi şi Neamţ.

Unitatea medical mobilă a costat aproape 13 milioane de euro.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top