fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Tragedie la Spitalul Județean Piatra Neamț! Incendiu violent la secția ATI: 10 pacienți au murit

Tragedie la Spitalul Județean Piatra Neamț! Incendiu violent la secția ATI: 10 pacienți au murit


Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, potrivit celui mai nou bilanț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă.

Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.

Inițial, au intervenit cadrele medicale, care au încercat să stingă incendiul și să acorde ajutor pacienților. Unul dintre medici ar fi suferit arsuri, potrivit unor surse.

Cei decedați erau bolnavi de coronavirus și erau intubați la terapie intensivă. În secție se aflau în total 16 pacienți.

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală. Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare, iar directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Neamț.

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, care a relatat că a văzut cu ochii săi cum un bărbat își recunoștea mama printre victime.

Parchetul General a declanșat urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De anchetă se va ocupa procurorul Marius Iacob, care s-a ocupat și de incendiul de la Colectiv, informează Digi24.

Comunicat al Spitalului Județean Neamț: „Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI - unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți”.

Bilanțul final al tragediei se ridică la zece morți.

Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți din ATI vor fi preluați de Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. Au fost mobilizate cinci autospeciale, între care două pentru victime multiple și două pentru terapie intensivă, a declarat la Diana Cimpoeșu, șefa UPU.

În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse.

„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț. Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, informează un comunicat al Parchetului General.

Pompierii au acționat cu 5 autospeciale de stingere și o autoscară.

Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare.

Incendiul a fost localizat și lichidat. A afectat etajul al doilea al clădirii. În acest moment, nu mai sunt persoane în pericol, ele fiind evacuate.

Recent, în secția ATI se făcuseră reamenajari pentru a face loc pacienților. Incendiul a pornit într-un singur salon și ulterior s-a extins.

Potrivit unor martori oculari, s-ar fi produs mai întâi o explozie. Fiind saloane ATI, există surse de oxigen.

Pentru transportul pacienților, mijloacele de la ISU Bacău și ISU Suceava vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

ISU a anunțat resursele medicale care sunt implicate în acest moment:

ISU NT: 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic

ISU IS : 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic

ISU BC - 1 Autospecială pentru transport victime multiple

ISU SV - 1 Autospecială pentru transport victime multiple

SAJ Neamț - 9 Ambulanțe tip B.

 

Sursa: Digi24

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: