fbpx
 
OMS recomandă să NU se prescrie Remdesivir pacienților cu forme severe de COVID-19

OMS recomandă să NU se prescrie Remdesivir pacienților cu forme severe de COVID-19


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit medicii să nu prescrie Remdesivir pacienților cu coronavirus din spital, punând la îndoială eficacitatea singurului antiviral aprobat pentru tratarea bolii. Avertismentul vine în ciuda faptului că Remdesivir a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) luna trecută pentru a fi utilizat în cazul pacienților cu COVID-19, scrie Financial Times.

Un expert al OMS a scris, astăzi, în British Medical Journal că medicamentul „nu e recomandat pacienților internați la spital cu Covid-19, indiferent de cât de grav sunt bolnavi, deoarece în prezent nu există dovezi că le îmbunătățesc starea sau nevoia de ventilație”.

Recomandarea este o așa-numită orientare de viață, utilizată în mod obișnuit în domeniile în care cercetările au o dinamică accelerată și se bazează pe se bazează pe patru studii care au implicat peste 7.000 de pacienți.

Remdesivir nu are nici un efect semnificativ asupra mortalității sau asupra altor rezultate importante pentru pacienți, cum ar fi necesitatea ventilației mecanice sau a timpului pentru îmbunătățirea clinică, a spus OMS.

Expertul OMS menționat că certitudinea dovezilor legată de eficiența administrării Remdesivir este scăzută și a spus că nu s-a demonstrat că medicamentul ar avea vreun beneficiu.

Deoarece Remdesivirul ar putea provoca mai mult rău decât bine - și având în vedere costul relativ ridicat și dificultatea administrării acestuia intravenos în spital - OMS consideră că recomandarea sa de a nu se administrat acest medicament este una adecvată.

Instituția recomandă, în schimb, utilizarea steroizilor pentru a trata pacienții bolnavi de COVID, aflați în stare gravă. Steroizii sunt ieftini, se administrează pe cale orală și sunt disponibili pe scară largă. Remdesivir costă 2.340 USD și se administrează intravenos, mai arată sursa citată.

Mai mult decât atât, OMS a decis să suspende Remdesivirul din lista sa de precalificare, o condiție prealabilă pentru achiziții în țările în curs de dezvoltare, a declarat un oficial pentru Financial Times.

Producătorul Remdesivir, compania Gilead spune că Remdesivirul, cunoscut acum sub numele de Veklury, a fost recomandat de instituții de renume, inclusiv Institutul Național de Sănătate din SUA și Societatea de Boli Infecțioase din America. Compania a spus că există „dovezi solide” ca urmare a mai multor studii care arată că medicamentul a accelerat recuperarea bolnavilor de Covid-19.

„Suntem dezamăgiți că recomandările OMS par să ignore aceste dovezi într-un moment în care cazurile sunt în creștere dramatică în întreaga lume și medicii se bazează pe Veklury ca pe primul și singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienții cu Covid-19 în aproximativ 50 de țări”, spune Gilead.

FDA a aprobat Remdesivir luna trecută, cu câteva ore înainte de a doua dezbatere prezidențială din SUA. Gilead a raportat vânzări de 873 milioane dolari în al treilea trimestru.

 

Sursa: realitatea.net


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30