fbpx
Portokal
Joe Biden va fi învestit miercuri în funcția de președinte al Statelor Unite

Joe Biden va fi învestit miercuri în funcția de președinte al Statelor Unite


Joe Biden va fi învestit miercuri în funcție, devenind astfel cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Joe Biden şi Kamala Harris, vicepreşedinta sa, vor depune jurământul miercuri la ora 12:00 (17:00 GMT) în cadrul unei ceremonii de învestitură la Capitoliu, sediul Congresului american, într-un Washington baricadat şi puternic securizat.

Ceremonia de învestire în funcţie va începe la ora 18.30 (ora României).

În 2009, în jur de două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al lui Barack Obama. Atunci a fost înregistrată cea mai mare prezență din istoria ceremoniilor de depunere a jurământului.

În acest an însă, numărul celor prezenți va fi limitat. Din cauza pandemiei și a riscurilor de securitate vor fi disponibile în jur de 1.000 de bilete la ceremonie, în loc de 200.000. Uriaşa peluză din faţa Capitoliului a fost acoperită cu tot atâtea steaguri, câte unul pentru fiecare american care nu va putea participa.

Trump şi soţia sa vor pleca spre viitoarea lor reședință din Florida cu câteva ore înainte de încheierea mandatului. Absenţa președintelui în funcţie de la ceremonia de învestire a succesorului său este fără precedent în ultimul secol. Joe şi Jill Biden vor fi întâmpinaţi la Casa Albă de şeful administraţiei, nu de predecesor și de soția sa, așa cum este tradiţia.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a părăsit marţi statul Dalaware pentru a pleca spre Wasgington, evocând foarte emoţionat într-un discurs dragostea sa pentru acest stat, amintirea fiului său decedat şi propria sa moarte, relatează AFP.

„Ei bine, scuzaţi-mi emoţia, când voi muri, în inima mea va fi scris Delaware”, a declarat Biden, care va deveni miercuri cel de-al 46-lea preşedinte american, inspirându-se din cuvintele scriitorului irlandez James Joyce.

La 78 de ani, Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, va fi cel mai vârstnic preşedinte american care îşi preia atribuţiile.

Reţinându-şi lacrimile, el şi-a început discursul mulţumind “prietenilor săi” şi familiei sale reuniţi sub un mare drapel american la New Castle, în statul Delaware, la o bază a Gărzii Naţionale numită în memoria fiului său Beau Biden, fost militar în Garda Naţională.

„Am un singur că el nu este aici”, a spus Biden, referindu-se la fiul său Beau, fost procuror general care a murit de cancer la creier în 2015. “Pentru că am fi putut să-l prezentăm ca preşedinte”, potrivit DPA.

„Sunt onorat, profund onorat să fiu viitorul vostru preşedinte şi comandant şef, şi voi fi întotdeauna un mândru fiu al Dalaware”, a declarat preşedintele ales, sosit în fieful său de la Wilmington la vârsta de zece ani.

„Ştiu că traversăm momente sumbre, dar rămâne mereu lumină”, a spus Joe Biden într-o Americă profund divizată după patru ani de mandat Donald Trump şi bulversată de asaltul asupra Capitoliului în 6 ianuarie.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a subliniat alegerea istorică a colistierei sale Kamala Harris, care va deveni miercuri prima femeie vicepreşedinte, dar şi prima persoană de culoare şi de origine indiană care ocupă această funcţie.

„Nu-mi spuneţi că lucrurile se pot schimba. Ele se pot schimba şi ele se schimbă. Aceasta este America. Acesta este Dalaware”, a adăugat Joe Biden.

Trump, ultimul discurs la Casa Albă

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a declarat marţi că se va ruga pentru succesul noii administraţii în discursul său de adio, cu o zi înainte ca Joe Biden să depună jurământul ca cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, transmite dpa.

„Săptămâna aceasta inaugurăm o nouă administraţie şi ne rugăm pentru succesul său în păstrarea unei Americi sigure şi prospere”, a declarat Donald Trump într-o înregistrare video de aproape 20 de minute. „De asemenea, le dorim să aibă noroc”.

Deşi pare un gest rar de bunăvoinţă faţă de succesorul său, Donald Trump nu l-a numit nici măcar o singură dată pe Joe Biden.

Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi pretenţiile sale nefondate de fraudă electorală i-au determinat pe susţinătorii săi să asalteze Capitoliul pe 6 ianuarie.

„Toţi americanii au fost îngroziţi de asaltul asupra Capitoliului nostru”, mai spune Trump în înregistrarea video în care adăugă că violenţa politică “nu poate fi tolerată”.

Totodată, Donald Trump s-a folosit de această ocazie pentru a aminti realizările administraţiei sale, precum reduceri de impozite, măsuri de securizare a frontierei şi decizii de politică externă.

„Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect”, a îndemnat Trump următoarea administraţie.

„În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administraţii miercuri la prânz, vreau să ştiţi că mişcarea pe care am început-o abia începe - nu a existat niciodată aşa ceva”, a mai spus el.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Martie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top