fbpx
Print this page
Milioane aruncate pe Apa Sâmbetei! Spitalul mobil de la Lețcani, închis după nici 5 luni: s-au găsit zeci de nereguli

Milioane aruncate pe Apa Sâmbetei! Spitalul mobil de la Lețcani, închis după nici 5 luni: s-au găsit zeci de nereguli


După o investiție de peste 13 milioane de euro și mai puțin de cinci luni de funcționare, spitalul COVID de la Lețcani a fost închis pentru o perioadă nedeterminată.

Corpul de Control al premierului va începe o anchetă pentru a verifica modul în care s-au făcut achizițiile.

Autoritățile susțin că multe echipamente medicale nu au manuale de utilizare și certificate de garanție. Iar bolnavii au stat mai mult în frig în unitatea sanitară construită din bani publici.

Chemaţi în toamna anului trecut să verifice buna funcţionare a spitalului modular de la Leţcani, inspectorii de la Ministerul Sănătăţii au găsit 31 de nereguli.

Toate apar în raportul semnat de fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, în mandatul căruia au început verificările, dar sunt ştiute şi de actualul ministru, Vlad Voiculescu.

Costel Alexe, preşedinte CJ Iaşi: „Nu avem manualele de utilizare şi service pentru echipamentele de acolo, nu avem certificatele de garanție pentru toate aparatele, plus că sunt, în continuare, multe din aceste echipamente/produse prin 2012, 2013, 2014. În acest raport s-au constatat mai multe deficienţe care nu pot face posibilă redeschiderea spitalului.”

Noii şefi ai Consiliului Judeţean Iaşi susţin că cele 3 avize de funcţionare, emise de Direcţia de Sănătate Publică, au probleme.

Marius Danga, vicepreşedinte CJ Iaşi: „Toate cele 3 ASF-uri sunt emise cu încălcarea legii, astăzi, acea secţie, dacă ar funcţiona, ar funcţiona pe un ASF cu încălcarea legii.”

Unitatea medicală de la Leţcani este închisă de aproape o lună, pentru că în toate saloanele era frig, iar o parte din aparatura medicală deja s-a stricat. Spitalul de la Leţcani ar fi trebuit să aibă 250 de paturi. În realitate, mai puţin de 80 au fost date în funcţiune.

Dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „În momentul în care scade temperatura de afară începe să scadă temperatura şi în spital. Dintr-un lot de 60 de ventilatoare, 9 sunt deja cu defecţiuni”

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică şi asociaţia care s-a ocupat de achiziţia spitalului neagă însă toate acuzaţiile.

Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: „Corpul de Control s-a legat de nişte aspecte birocratice, de acel spital era absolută nevoie, că nu aveam unde pune pacienţii, el a fost deschis în condiţii de siguranţă până la modificarea temperaturilor de afară. Dacă era ilegal, trebuia închis de atunci.”

Alina Popa, preşedinte Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euro Nest:

„Pare, la propriu, un raport făcut din birou, fără nicio legătură cu realitatea de la faţa locului. Toate echipamentele au marcaje CE, declaraţii de conformitate şi respectă standardele. Nu ni s-a adus la cunoştinţă că ar trebui ceva remediat.”

Între timp, acelaşi raport a ajuns şi pe masa procurorilor anticorupţie.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare