fbpx
Portokal
Fetiță de un an și 9 luni, cu arsuri foarte grave, adusă la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași: ar trebui transferată la București, însă starea micuței nu permite

Fetiță de un an și 9 luni, cu arsuri foarte grave, adusă la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași: ar trebui transferată la București, însă starea micuței nu permite


Fetița care a fost adusă sâmbătă seara, de la Huși la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, cu arsuri grave cauzate de opărirea cu ciorbă fierbinte are afectată 40 la sută din suprafața corpului, potrivit celor mai noi evaluări. Este în continuare în stare foarte gravă, iar transferarea ei la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București ar putea fi amânată, întrucât există riscul de infecție în timpul transportului, a declarat duminică dimineață Lavinia Ionescu, purtătoarea de cuvânt a spitalului din Iași.

Inițial, sâmbătă seara se anunțase că fetița în vârstă de un an și 9 luni are arsuri pe 80-90 la sută din suprafața corpului.  În general, la evaluarea primară a unui pacient ars, există o supraestimare a suprafeței arse, pentru că de obicei pacienții sunt agitați, sunt cu dureri și nu poate fi făcută o estimare exactă, a explicat dr. Lavinia Ionescu.

Împreună cu fetița a fost adus și un băiețel, cu aproximativ aceeași vârstă, care are arsuri pe 6 la sută din suprafața corpului, în general pe membre. El este stabil.

Ambii copii vor rămâne deocamdată la spitalul pentru copii din Iași. Ei sunt în terapie intensivă.

Cei doi copii s-au opărit după ce ar fi răsturnat peste ei o oală cu ciorbă fierbinte. Mamele lor erau prezente, dar totul s-a întâmplat într-o clipă de neatenție.

După ce fetița a fost adusă de la Vaslui intubată și ventilată mecanic, ea a fost reechilibrată și s-a intrat de urgență pentru toaleta chirurgicală. Este stabilă hemodinamic, dar este într-un echilibru extrem de fragil. Copilul este pansat cu un pansament special cu presiune negativă, practic copilul este inclus într-un vid pentru a putea minimaliza riscul de contaminare și a favoriza vindecarea arsurii.

„Avem capacitatea în acest moment de a trata copilul cel puțin până la o decizie” privind o eventuală transferare la București, a dat asigurări Lavinia Ionescu.

„Ideal, aceste pansamente ar trebui să rămână 72 de ore. În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică și respiratorie, vă repet, este un copil fragil, acest pansament cu presiune negativă trebuie scos, deci copilul devidat. Există riscul de contaminare pe transport în acest moment”, a explicat purtătoarea de cuvânt a spitalului.

Ea a spus că ideal ar fi ca după 72 de ore, cât ar trebui să stea copilul în vid, să se facă o reevaluare secundară și decizia unui eventual transport să fie luată în funcție de starea pacientului.

Fetița va avea nevoie de foarte multe intervenții chirurgicale și de reconstrucție.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top