fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Asistenta medicului Uliliuc ne interzicea să fotografiem programul scris pe ușă Asistenta medicului Uliliuc ne interzicea să fotografiem programul scris pe ușă

Paradisul bugetarilor. Medicii chiulangii din rețeaua școlară sunt plătiți regește: 10.000 de lei/lună plus banii din privat


* ANCHETA REPORTER: la Liceul Pedagogic am fost puși de asistentă să jucăm Ascunsa prin curte, pentru a-l găsi pe medicul care nu era la serviciu
* Îl sunau în disperare și a apărut val-vârtej pe poarta liceului 
* Simona Cogianu ia 10.000 de lei net ca medic în rețeaua școlară, dar a abandonat cabinetul și lucrează într-un centru de vaccinare, unde ia spor 50%
* Detașările în pandemie s-au dat ca niște favoruri, pentru ca anumite cadre medicale să câștige mai mult, în timp ce cabinetele stau goale
* O miză e plata cu ora la vaccinări, unde un medic poate câștiga încă 2.000 de euro/lună
* Doctorița Hamwi, de la Negruzzi, a închis cabinetul de 5 luni, și lucrează la DSP, fiind plătită atât de la școală cât și de la Ministerul Sănătății

Alese pe sprânceană. 25 de cadre medicale de la Direcția de Asistență Socială (DAS) au rămas detașate la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Consecința: cele 110 cabinete medicale școlare și studențești, și-așa cu un număr redus de personal, sunt și mai insuficient acoperite.

În schimb, medicii și asistentele detașate primesc un spor la salariu de 50%. Pentru asistente înseamnă 1.500-2.000 de lei net în plus, iar pentru medici încă 5.000 de lei. „Pe bază de pile”, a explicat o sursă din DAS cum li s-a prelungit detașarea celor 25.

Chiulul de la cabinetele școlare e o problemă sistemică, mulți medici fie fac rezidențiatul, fie au și cabinete de medicină a familiei, fie o șterg mai devreme pentru a merge în centrele de vaccinare unde câștigă câte 90 de lei în plus pe oră.

„Ei figurează în mai multe locuri odată. Așa ceva e imposibil”, a explicat sursa.

Detașările durează încă din 2020
Toamna trecută, în plină pandemie, cât școlile au fost închise, mare parte din personalul sanitar al Direcției de Asistență Socială a Primăriei a fost detașat la DSP. Medicii și asistentele au făcut anchete epidemiologice, recoltări, triaj. În urma detașării, fiecare a primit 50% în plus la salariu. „Aproximativ 80% din cadrele medicale au fost detașate”, a spus Luminița Munteanu, șefa DAS.

Dar din totalul detașărilor, majoritatea asistentelor nu au primit sporuri, fiind redistribuite, pe linie epidemiologică, la unități ale Primăriei: cămine de bătrâni, Starea Civilă, Baia Comunală, Centrul CA Rosetti.

Când școlile au fost redeschise, cei mai mulți dintre aceștia au revenit la cele 110 cabinete din rețeaua școlară și studențească. Însă, în cazul a 25 dintre medici și asistente, detașările au fost prelungite. „Nu oricine și-a putut prelungi detașarea”, a menționat un angajat al DAS, sub rezerva anonimatului.

Cabinetul de la Liceul Pedagogic era gol, medicul Uliliuc nu era la serviciu

Simona Cogianu s-a mutat la Centrul de vaccinare

Un astfel de caz este cel al doctoriței Simona Cogianu. În mod normal, aceasta asigura asistența medicală pentru elevii de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” și la alte două-trei școli și grădinițe limitrofe. Însă, acum, aceasta este detașată la centrul de vaccinare din cadrul maternității „Elena Doamna”.

Cogianu a spus că a avut o lună și jumătate, ianuarie-februarie, în care a lucrat la vaccinări fără libere, inclusiv în week-end-uri. Medicul a admis că primește un spor de detașare după ce anterior negase minute în șir.

„Am ales să coordonez un centru de vaccinare din voluntariat: vreau să se termine această pandemie, vreau ca oamenii să nu mai poarte mască pe stradă. Am un spor de 48-49% de la DSP pentru activitatea mea, pe lângă salariul de bază”, a spus ea.

Sporul este, oficial, cel de 50% prevăzut prin act normativ. În cazul medicilor de la Direcția de Asistență Socială 50% în plus la salariu înseamnă cu 5.000 de lei mai mult, adică o creștere salarială de la 10.000 lei net lunar la 15.000 lei net.

Medicul stomatolog Adrian Uliliuc a apărut în trombă după ce-a fost sunat și a motivat că s-a dus să ia niște materiale medicale. Asistenta lui ne-a spus însă altceva

Salariu de 10.000 de lei plus un spor de 50%

Simona Cogianu a negat că s-ar ponta la plata cu ora pentru eventualele ore suplimentare pe care le face la Centrul de Vaccinare. „Acest lucru este permis doar cadrelor medicale care vin din privat”, a afirmat. Dar negase inițial și că ar primi acel spor de circa 50%. A recunoscut cu greu acest lucru.
Angajații din rețeaua medicală școlară primesc bani la plata cu ora în centrele de vaccinare sau la anchetele epidemiologice, dacă efectuează această activitate în afara orelor de program.
Simona Cogeanu a afirmat că a lucrat inclusiv sâmbetele și duminicile la începutul campaniei de vaccinare.
Evidența pontajelor la plata cu ora este considerată o informație confidențială la DSP. Un coordonator de centru de vaccinare primește 120 de lei/oră impozabil. Simona Cogeanu este cea care face pontajele la centrul de la Maternitatea Elena Doamna.

Amândoi soții Uliliuc sunt medici în rețeaua școlară

A abandonat cabinetul, dar ia și salariu și spor de pandemie
În cazul liceului „Petru Poni” de unde a plecat prin detașare Cogianu, locul acesteia a fost acoperit de un alt medic din rețeaua DAS. Însă, în situația Luminiței Hamwi, dentist la Colegiul „Negruzzi”, detașarea la DSP a lăsat cabinetul stomatologic gol.

„Sunt detașată din noiembrie la DSP la anchete epidemiologice”, s-a limitat să precizeze Hamwi. Așadar, aceasta și-a sporit salariul, lună de lună, cu încă 50%, însă a abandonat cabinetul stomatologic de la Colegiul „Negruzzi”, acolo unde vin la școală toții elevii de-a VIII-a și de-a XII-a, inclusiv cei cazați la cămin.

„La această detașare mai văd o altă problemă. Doctorița Hamwi a rămas la DSP să facă anchete epidemiologice prin telefon și primește 5.000 de lei net în plus lunar. De ce n-a trimis DAS o asistentă în locul ei? Ancheta prin telefon nu e așa sofisticată, iar salariul suplimentar al asistentei ar fi costat statul în plus doar 1.500-2.000 lei”, a explicat angajatul DAS.

Tamara Uliliuc are program două zile pe săptămână la cabinetul propriu, deși în același timp trebuie să fie și la școlile de care răspunde

Farsa cu prezența la serviciu: „E prin curte!”

Familia Uliliuc, Adrian și Tamara, soț-soție, este o altă ramură influentă în rețeaua de medici ai DAS. El, Adrian Uliliuc, este coordonatorul medicilor stomatologi din rețeaua școlară, este doctor la cabinetul de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” și, mai nou, coordonator al centrului de vaccinare de la școala „Bârsănescu”.

Marți, pe 9 martie la prânz, Uliliuc nu era la cabinetul de la Pedagogic, deși era în timpul programului. „Azi nu l-am văzut, nu cred că a venit”, a spus Constantin Hriscu, agentul de pază al Colegiului. Asistenta de la cabinetul stomatologic a încercat să-l acopere pe Uliliuc: „Domnul doctor este afară, în curte. Dumneavoastră căutați-l!”.
Evident, Uliliuc nu era în curte. Ne-am întors la asistentă și i-am reproșat că jucăm baba-oarba ca la Gădiniță, deși suntem maturi și ne aflam într-o instituție publică. Aceasta dădea telefoane în disperare, fiind cu aparatul la ureche.

Medicul a ajuns după un sfert de oră, fiind sunat de la Direcție, intrând cu mașina val-vârtej pe poarta liceului. Din portbagaj a scos câteva materiale sanitare care să-i justifice, astfel, absența. Era ora 12.00. „Am fost la program. Am fost și am luat pachetul ăsta pentru cabinetul meu”, a încercat o eschivă medicul Uliliuc.

Simona Cogianu și-a abandonat cabinetul școlar, unde continuă să fie plătită cu 10.000 de lei net lunar, și lucrează la Centru de Vaccinare Elena Doamna. Mai ia un spor de 50% și este cea care face pontajele la plata cu ora

Medicul ia 4.500 de lei net și vine când vrea
Despre faptul că acum este și coordonator al centrului de vaccinare la școala „Bârsănescu”, doctorul are o variantă proprie. „Coordonator nu înseamnă să stau acolo. Coordonez o activitate, dar nu prin prezența fizică acolo, adică nu trebuie să fiu acolo eu. Să știu de stocuri și să asigur un program de lucru. La centrul de vaccinare «Bârsănescu» nu sunt remunerat. Sunt onorific. Poate o să conteze la CV peste ani”, a explicat el.

Pentru activitatea de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, doctorul Uliliuc a afirmat că are un salariu de la DAS de aproximativ 4.500 de lei net, neavând nicio specialitate prin rezidențiat.

„Acum lucrăm pe urgențe medicale stomatologice. Avem cămin, avem internat. Copiii care suferă de orice boală dentară nu au unde să se ducă”, a explicat în ce constă adresabilitatea cabinetului.

Absențele lui Uliliuc sunt cunoscute în Liceul Pedagogic. Conducerea școlii a spus, la incursiunea REPORTER, că nu e în atribuțiile sale programul cabinetului medical.
Miercurea și vinerea, Tamara Uliliuc e la cabinetul privat

Și Tamara Uliliuc, soția acestuia, are un program plin. Este medic școlar în rețeaua DAS pentru 3-4 unități de învățământ din Alexandru-Dacia. Totodată, este coordonatoare a doctorilor școlari de medicină generală. Și, în plus, are un cabinet de medicină a familiei în comuna Rediu, fiind specializată și în medicina muncii.

Joi dimineață, cabinetul situat la 10 kilometri de Iași avea lacătul pe ușă. „Doamna doctor vine miercurea și vinerea dimineață, în celelalte zile este după-amiaza”, a spus un sătean.

Potrivit legii, medicii de familie trebuie să fie prezenți la cabinetul medical cel puțin 35 de ore pe săptămână timp de cinci zile. Adică, o medie de 7 ore pe zi. În rețeaua șolară, programul e același. „Medicii trebuie să fie la cabinet 7 ore zilnic”, a precizat Luminița Munteanu, șefa DAS.

Luminița Hamwi a închis cabinetul stomatologic de la Liceul Negruzzi încă din luna noiembrie. Are 2.000 de euro salariu și mai primește un spor de 50% la DSP

10.000 ia de la DAS și 10.000 pe firmă

Practic, Tamara Uliliuc ar avea, zilnic, 7 ore la DAS și alte 7 ore la cabinetul de medicină a familiei din Rediu. „E aproape imposibil să ai ore de la 7 la 14 la câteva școli și grădinițe în Alexandru și apoi de la ora 14 la 21 la Rediu. Plus că durează și deplasarea”, a făcut calculul angajatul de la DAS.

De pe urma activității de medic școlar, Tamara Uliliuc ridică aproximativ 10.000 de lei net lunar. Pe firma Ulimed pe care e înregistrat cabinetul de medic de familie, Uliliuc a înregistrat un profit net în 2019 de 153.735 lei (12.800 lei lunar ca medie) și de 120.684 lei în 2018, o medie netă lunară de peste 10.000 lei). Până la ora editării acestui articol, Tamara Uliliuc nu a putut fi contactată.

Luminița Munteanu, șefa Direcției de Asistență Socială, a dat ordin să fie găsită „cârtița” în loc să rezolve problemele reale din sistem

Marea miză: să adune cât mai mult la plata cu ora, în centrele de vaccinare
O a treia categorie a personalului medical de la DAS care-și rotunjește veniturile în vreme de pandemie este cea a medicilor și asistentelor care merg, după program, în centrele de vaccinare. Pentru activitatea prestată aici, aceștia sunt plătiți suplimentar: 90 de lei/oră brut pentru medici și 45 de lei/oră brut pentru asistentele medicale.

La 4 ore pe zi petrecute într-un centru de vaccinare, 25 de zile pe lună, venitul unui medic DAS poate crește cu încă 9.000 de lei brut, aproximativ 5.200 de lei net. Bani în plus față de cei 10.000 de lei, medie, pe care-i ridică lunar de la DAS. Similar, o asistentă DAS care merge 100 de ore lunar într-un centru de vaccinare va avea un plus net la salariu de 2.500 de lei.
Medicul Petrache, „rezidentul până la pensie”

Doctorul stomatolog Andrei Petrache, despre care REPORTER DE IAȘI a scris, înregistrează și el cumul salarial din două surse de stat. Salariul de medic dentist școlar și cel de rezident la stomatologie generală înseamnă câteva mii de euro net lunar.

În ultimii 10 ani, Petrache a trecut prin patru stagii de rezidențiat, răzgândindu-se de trei ori: întâi parodontologie, apoi chirurgie alveo-dentară, apoi a revenit la parodontologie și a dat examen, iar acum a ales stomatologie generală. Soția acestuia, Inna Petrache, este coordonator al cabinetelor studențești de medicină generală.

NOTĂ: În timpul documentării, în Direcția de Asistență Socială s-a dat alerta online: „Stați la serviciu. Sunt ziariști în razie!”.
După finalizarea anchetei, la Direcția de Asistență Socială preocuparea a fost să fie găsită „cârtița”, sursa din interior, în loc să se urmărească rezolvarea problemelor.

Article image
* Stomatologul de la Liceul Tehnologic „IC Ștefănescu” vine facultativ la serviciu. REPORTER l-a monitorizat mai multe zile * L-am găsit abia după ce-a aflat că suntem pe urmele lui * De 10 ani face rezidențiate: acum s-a înscris la al treilea și e plătit de stat * Cu tot cu salariul de la cabinet, obține venituri de 8.000 de lei/lună * Tot anul 2020 a fost mai mult absent, școlile fiind închise * Soția e coordonatoare...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Martie 2021


Citeste si...
Nota
(6 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac