fbpx
Print this page
Deputatul AUR Dan Tănasă, mustrat în scris pentru derapajul și injuriile aduse deputaților USR

Deputatul AUR Dan Tănasă, mustrat în scris pentru derapajul și injuriile aduse deputaților USR


Comisia juridică din Camera Deputaţilor a decis, joi, să propună Biroului permanent sancţionarea deputatului AUR Dan Tănasă cu avertisment scris, deși regulamentul prevede și diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de până la 3 luni. Deputatul Dan Tănasă şi un deputat USR-PLUS au fost la un pas să se ia la bătaie pe holurile Parlamentului. Tănasă a devenit agresiv și l-a îmbrâncit pe colegul de la USR după un schimb de replici care a degenerat în insulte.

Sancționarea în scris este una dintre sancţiunile prevăzute de Regulament, dar există și măsuri mai dure.

Potrivit art. 244 din Regulamentul Camerei Deputaților, abaterile de la regulament atrag următoarele sancţiuni:

* atenţionare verbală;

* chemarea la ordine;

* retragerea cuvântului;

* îndepărtarea din sală pe durata şedinţei;

* avertismentul scris;

* diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese.

Astfel, potrivit Art. 243, constituie abateri disciplinare parlamentare următoarele fapte săvârşite de deputaţi:

* încălcarea dispoziţiilor privind îndatoririle deputaţilor prevăzute de Constituţie şi de legile în vigoare;

* nerespectarea prevederilor Regulamentului Camerei Deputaţilor şi ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului;

* exercitarea abuzivă a mandatului de deputat;

* comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar;

* nerezolvarea conflictului de interese;

* perturbarea activităţii parlamentare prin nerespectarea normelor de conduită, de curtoazie şi de disciplină parlamentară;

* blocarea activităţii parlamentare.

Ședința a fost una secretă, dar parlamentarii PSD au refuzat să participe și au părăsit sala. Astfel, Comisia Juridică a decis să aplice doar mustrarea în scris a deputatului AUR, Dan Tănasă, fără nicio altă sancțiune materială.

Deputaţii Alianţei USR PLUS Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean au depus o sesizare la Biroul Permanent al Camerei Deputaților împotriva deputatului AUR Dan Tanasă cu privire la „comportamentul grobian şi limbajul vulgar" al acestuia după şedinţa de plen din 24 martie.

Totodată, deputații USR-PLUS au depus o modificare a Statutului deputaţilor şi al senatorilor, astfel încât parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancţionaţi cu reducerea indemnizaţiei până la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, pentru o perioadă de cel mult trei luni.

Reamintim că mai mulţi parlamentari AUR l-au admonestat săptămâna trecută pe holurile Palatului Parlamentului, pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în timp ce susţinea o conferinţă de presă alături de liderul USR, Dan Barna.

Deputatul AUR Dan Tanasă a adresat o serie de jigniri mai multor deputaţi USR, printre aceştia fiind Ionuţ Moşteanu, Bogdan Rodeanu, Silviu Dehelean.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare