fbpx
Portokal
Zeci de pacienți au fost evacuați peste noapte de la Spitalul Foișor din Capitală, care a devenit suport Covid

Zeci de pacienți au fost evacuați peste noapte de la Spitalul Foișor din Capitală, care a devenit suport Covid


Toți bolnavii internați în Spitalul Foișor, dar care nu suferă de Covid, au fost mutați în alte unități medicale sau trimiși acasă, în plină noapte. Pacienții au fost evacuați pe tărgi și în cărucioare. La spital erau internați 105 pacienți dintre care doar 3 la ATI.

13 ambulanțe au transferat 4 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, 1 pacient la Elias, 5 la Spitalul Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la Spitalul de Urgență Buzău.

25 de pacienți care erau programați pentru intervenții nu au mai fost operați si externați.

67 de pacienți care au fost operați și medicii au decis că pot fi externați au fost trimiși acasă cu ambulanțele, potrivit lui Raed Arafat.

Măsura a fost necesară pentru că nu mai sunt locuri la spitalele din București pentru a trata pacienți COVID, explică înr-o declarație pe Facebook, seful Departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat. De sâmbătă dimineață, spitalul Foișor trebuie să primească pacienți COVID.

Ministerul Sănătății explică într-un comunicat:

Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.

Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI.

Ordinul a fost emis la prânz, iar echipa de la DSU care a fost trimisă pentru a le explica celor din spital procedura de evacuare, însă a durat foarte mult până când a început evacuarea propriu zisă.

Bilanțul oficial indica vineri un număr record de pacienți internați la Terapie intensivă, anume 1.496 în toată țara.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, se lucrează la punerea în funcțiune a TIR-ului în curtea spitalului Victor Babeș.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și-a cerut scuze pentru situația creată, într-o postare pe Facebook, dar a subliniat că deciziile luate sunt grele, însă ele sunt necesare pentru a preveni pierderea de vieți:

„Contează orice oră când noi avem pacienţi de Terapie intensivă în UPU şi când continuă să vină pacienţi în cursul nopţii, nu pot să vă spun câţi o să apară. Deci normal că trebuie să evacuăm”.

„Rugămintea mea este să înțeleagă toată lumea că aceste decizii grele pentru noi, dar sunt necesare ca să prevenim pierderea unor vieți care au nevoie de aceste locuri”.

„La acest moment, situația noastră cu Covid este următoarea – cazurile sunt în scădere, situația s-a stabilizat ca număr de cazuri, dar gravitatea cazurilor și numărul lor care continuă să crească este pentru că vin cazurile din urmă. Este nevoie de o adaptare continuă.”

Evacuarea Spitalului Foișor, începută aseară, a fost reluată în această dimineață. Unitatea medicală devine, de astăzi, spital COVID, așa că pacienții internați aici fie au fost trimiși acasă, fie au fost transferați către alte spitale. Autoritățile spun că au luat acestă decizie din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri grave de infectare cu SARS-CoV-2 în București. Reprezentanții DSP vor veni în această dimineață la spital, pentru a face noile circuite.

Situația a fost tensionată aseară, în condițiile în care evacuarea pacienților s-a făcut în grabă. Modul în care s-a desfășurat această operațiune a stârnit critici și din partea rudelor pacienților, a sindicaliștilor din sănătate și a specialiștilor.

Expertul în politici de sănătate publică Ioana Stăncel spune că modul în care s-a făcut transferul pacienților de la Spitalul Foișor în toiul nopții a fost total neinspirat. Ea consideră că decizia de a transforma spitalul într-unul COVID este corectă, însă modul și ora târzie la care au fost făcute transferurile lasă de dorit.

Pacienții internați acolo sunt oameni cu nevoie speciale și nu au nevoie și de presiunea psihică pe lângă afecțiunile deja existente, a adăugat ea.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top