fbpx
 
Defect septal atrial congenital, corectat cu succes la Arcadia printr-o procedură de cardiologie intervențională (P)

Defect septal atrial congenital, corectat cu succes la Arcadia printr-o procedură de cardiologie intervențională (P)


Defectul septal atrial (DSA) reprezintă aproximativ 10% dintre afecțiunile congenitale de cord ale adultului. Apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi, iar supravieţuirea până la vârsta de 60 ani variază între 15-60% în populaţia generală. În general, intervenția de corectare se realizează în copilărie, atunci când riscurile sunt minime. Deși pot fi tolerate până la vârsta de peste 40-50 ani, defectele septale atriale necorectate, duc treptat la insuficiență cardiacă și hipertensiune pulmonară. Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie intervențională a realizat cu succes închiderea defectului de sept atrial la un pacient de 42 de ani.

O stare generală de oboseală accentuată a fost motivul pentru care un pacient de 42 de ani s-a prezentat la un control medical cardiologic. În urma investigațiilor, pacientul a aflat că are din naștere un defect de sept atrial. Prin acest defect s-a creat un șunt prin care o cantitate de sânge din cavitatea stângă (atriul stâng) trecea în cavitatea dreaptă (atriul drept), care încărca circulația pulmonară cu un volum suplimentar de sânge. Această suprasarcină cu volum suplimentar a determinat agravarea progresivă a simptomatologiei.

Diagnosticul a fost confirmat la Arcadia la un examen cardiografic clasic.

Pacientul a fost internat în ziua intervenției, iar în cazul acestuia s-a optat pentru anestezie generală, pentru că s-a efectuat o ecografie transesofagiană în timpul procedurii, pentru a avea un control mai clar a poziționării dispozitivului pe defectul septal atrial.

Dispozitivul introdus este o umbrelă tip dublu disc, din nitinol, un metal cu memorie, având o dimensiune fixă la introducere, dar care se pliază în interiorul unui sistem de livrare. Atunci când este scos din cateter preia dimensiunea automată programată. Procedura s-a realizat cu abord femural, prin vena femurală. Printr-o venă femurală s-a introdus o sondă până la nivelul atriului drept, iar din atriul drept, prin acest defect, în atriul stâng. Apoi, dispozitivul s-a introdus cu ajutorul unui sistem de livrare special. După verificarea poziției corecte a avut loc detașarea și fixarea dispozitivului care, ca o umbrelă cu două discuri, a închis defectul.

Intervenția a durat în jur de o oră, pacientul a fost trezit imediat după operație, a fost detubat și mutat în salon. După 4-5 ore pacientul se putea deplasa și a doua zi a fost externat în condiții normale. În aceeași zi s-a efectuat o ecografie transtoracică pentru siguranța și confortul pacientului. După intervenție, timp de 3-6 luni este important tratamentul medicamentos. Din acel moment nu mai este necesar niciun tratament, iar dispozitivul devine parte din peretele inimii.

Închiderea percutană a DSA în cazurile cu indicaţie pentru acest tip de intervenţie este o procedură minim invazivă, eficientă şi sigură, cu raport cost-eficienţă superior chirurgiei. Succesul cu care s-a tratat acest caz se datorează tehnologiei existente în Spitalul de Cardiologie Arcadia și expertizei echipei medicale de cardiologie intervențională.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30