fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Un stat mafiot: Băcăoanu face bloc ilegal, Chirica nu-l demolează de 5 ani, ieșeanul revoltat ia 5.000 de euro amendă

Un stat mafiot: Băcăoanu face bloc ilegal, Chirica nu-l demolează de 5 ani, ieșeanul revoltat ia 5.000 de euro amendă


* Mihai Popa are bloc lipit de curtea casei, aproape să-i dărâme gardul
* Dezvoltatorul Radu Băcăoanu a construit fără autorizație: din două apartamente a făcut 14
* Instanța a anulat definitiv autorizația, urmarea trebuind să fie demolarea
* Mihai Chirica a refuzat să o facă, mergând chiar prin cartier să convingă oamenii
* Vecinul revoltat a cerut instanței să oblige Primăria să demoleze blocul ilegal
* Instanța a stabilit că simplul ieșean nu are calitate procesuală, iar cheltuielile de judecată se ridică la 5.000 de euro
* Blocul e în picioare, Chirica e tot primar, ieșeanul e bun de plată cu dreptatea în mână
* Distopie totală: suntem gubernie rusească la marginea Siberiei

La Iași, cine dorește să se facă dreptate, iar dezvoltatorii care încalcă legea să fie sancționați, riscă să își piardă averea. O arată cazul lui Mihai Florin Popa, un ieșean pus la zid de judecători după ce a cerut ca o clădire ilegală, învecinată cu locuința sa, să fie demolată.

Există de cinci ani o sentință definitivă prin care s-a anulat autorizația acestei construcții, dar acest lucru nu a contat: Popa a pierdut procesul, în primă instanță, și pus la plata a 5.000 de euro cheltuieli de judecată. Acest lucru în rejudecare, după ce, inițial, la aceeași instanță, câștigase el procesul! 

Radu Băcăoanu (foto mic) și imobilul ilegal pe care l-a ridicat în Tătărași

Haiducie: n-a respectat nimic din autorizație

Mori falit cu dreptatea în mână: astfel o arată situația lui Mihai Florin Popa, un ieșean ce deține o casă pe strada Valter Mărăcineanu, în Tătărași, exact în vecinătatea unui imobil ridicat ilegal de firma Sitera Development a dezvoltatorului Radu Băcăoanu.

Primăria a autorizat aici, în 2013, ca societatea să construiască două apartamente. Firma a construit 14. În plus, nu a respectat caracteristicile volumetrice ale zonei și armonizarea cu clădirile învecinate, doar case.

În plus, acesta trebuia să facă 14 locuri de parcare, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, în loc de P+2 și acoperiș șarpantă, cum era trecut în certificatul de urbanism, în autorizație a fost trecut P+2 + etaj tehnic + terasă.

Primăria, alianță cu dezvoltatorul care a încălcat legea

Drept urmare, Popa a dat în judecată Primăria Iași și dezvoltatorul, cerând anularea autorizației de construcție.
În mod normal, Primăria ar fi trebuit să facă acest lucru, dar, surpriză: pârâții – ditamai instituția și dezvoltatorul imobiliar – au făcut alianță și s-au opus din răsputeri cererii lui Popa. Paradoxal, un cetățean se lupta cu Primăria pentru a-i demonstra că o firmă a încălcat legea construcțiilor, fapt evident.
Popa a câștigat procesul, în primă instanță, dar decizia a fost atacată și dosarul a ajuns, prin strămutare, la Curtea de Apel Bacău. În 2016, prin sentință definitivă, această instanță a anulat autorizația de construire emisă în 2013 de Primărie pentru Sitera.

Ioan Șalaru spune că lucrările la bloc au continuat, deși instanța le suspendase. Primăria lui Chirica nu l-a deranjat pe constructor

2019: instanța i-a dat dreptate

Ulterior acestei decizii, Primăria Iași trebuia să elibere autorizația de demolare a blocului lui Băcăoanu. Timp de doi ani, instituția condusă de Mihai Chirica nu a făcut acest lucru, așa că, în 2018, Popa s-a adresat din nou judecătorilor, depunând o acțiune în care a solicitat obligarea municipalității la semnarea autorizației de demolare.

În noiembrie 2019, Tribunalul i-a dat dreptate și a decis să oblige Primăria la semnarea documentului invocat de Popa. În motivare, judecătorii au scris: „Trebuie reținut de asemenea că lipsa unei autorizații valabile în ceea ce privește construirea unui imobil îndreptățește la demolare si corespunde atât unui interes public cât și unui interes privat, recunoscut prin hotărârile judecătorești. Pe de altă parte, inactivitatea autorității publice, exercitarea incorectă, incompletă sau ineficientă a competentelor acesteia, nu pot limita dreptul reclamantului (Popa - n.r.) de a reclama și obține satisfactie într-o actiune proprie, prin care se urmăreste protejarea unui bun propriu și respectarea unor hotărâri judecătorești definitive.”

Stupefacție: nu are calitate procesuală

Sitera Development a depus apel și, în iulie 2020, la Curtea de Apel Iași, a obținut o primă victorie: trimiterea cazului spre rejudecare de la 0, motivul fiind stupefiant: Popa nu ar fi avut calitatea procesuală pentru a cere emiterea autorizației de demolare, un astfel de atribut fiind doar al Primăriei.

Aceasta contravine, însă, procesului prin care acesta a cerut și a obținut, în 2016, prin decizie definitivă, anularea autorizației de construire: acolo, judecătorii din Iași și Bacău i-au recunoscut, de fiecare dată, calitatea procesuală.   

Între bloc și gardul lui Mihai Popa nu este niciun metru. Vestul Sălbatic

2021: aceeași instanță l-a pus la zid

În iunie 2021, Tribunalul a luat o decizie total opusă celei pe care o luase în acest caz în noiembrie 2019 și a decis să respingă acțiunea lui Popa.
Motivarea deciziei încă nu a fost făcută publică, dar frapează o mențiunea din pronunțarea pe scurt:
„Admite în parte cererea accesorie formulată de pârâta S.C. SITERA DEVELOPMENT S.R.L. în contradictoriu cu reclamantul Popa Mihai Florinel, privind obligarea acestuia la plata cheltuieluielilor de judecată. Obligă reclamantul să plătească pârâtei cu titlu de cheltuieli de judecată suma de 18.677 lei, reprezentând taxă parţială de timbru recurs şi onorariu parţial avocat”.

Primăria a jucat, în proces, de partea dezvoltatorului

Popa poate ataca sentința la instanța superioară, dar, între timp, Sitera poate angaja oricând un executor judecătoresc ca să îl execute silit pe Popa pentru a-și încasa banii. Îi poate pune poprire pe venituri sau scoate la licitație bunurile până la îndestularea datoriei. Suma totală pe care o are ieșeanul de plătit este de 5.000 de euro.

De menționat ar mai fi faptul că, în timpul procesului, Primăria Iași s-a luptat cu ardoare cu judecătorul, făcând jocurile Sitera. Astfel, municipalitatea a cerut de două ori recuzarea judecătorului din acest dosar.

Imaginati-vă că vă treziti cu un asemenea bloc în curte, după o viață trăită într-un cartier liniștit. Și imaginați-vă că primarul refuză să îl demoleze, în ciuda unei sentințe definitive. Anarhie

Șirul controverselor de la Sitera

Firma Sitera Development și patronul Radu Băcăoanu nu sunt la prima abatere de la legea construcțiilor, existând dubii asupra legalității relațiilor cu cei cărora le-a vândut imobile.
O familie a chemat societatea la bară acuzând faptul că, după ce a plătit un avans de 15.000 de euro pentru achiziția unei vile în complexul Cubic Vilage al Sitera din Valea Lupului, nu i-a fost predat imobilul ba, mai mult, acesta a fost vândut altor persoane. Reclamanții cer acum rezilierea contractului și banii înapoi.
O altă familie de ieșeni a susținut că a fost țepuită de Sitera cu suma de 9.000 de euro, prin aceeași metodă, dar a pierdut procesul intentat pentru a-și recupera banii.

Sitera a fost amendată de Primăria Valea Lupului pentru încălcarea regulilor urbanistice, dar a obținut anularea sancțiunii la Judecătoria Iași.

Băcăoanu e sponsorul consilierului local PNL Ciprian Bostan

REPORTER DE IAȘI a dezvăluit, în 2019, o controversată afacere imobiliară pe care Băcăoanu a făcut-o cu un consilier local liberal, Ciprian Bostan. În 2012, Bostan nu-și mai plătise ratele la bancă și casa sa din Bucium era scoasă la licitație.
Ca să nu ajungă la străini, Bostan a găsit colacul salvator la Radu Băcăoanu. Acesta i-a cumpărat casa, dar nu l-a pus să se mute de-acolo. Și în prezent Bostan locuiește în acest imobil.     

În ceea ce privește imobilul din Tătărași, în ultimii ani Băcăoanu a încercat de mai multe ori să obțină de la Primărie o decizie de intrare în legalitate a lucrărilor, fără succes.

Mihai Chirica l-a apărat pe Radu Băcăoanu până în pânzele albe împotriva ieșenilor din Moara de Vânt

„Este un semnal să lăsăm imobiliarii în pace”

Mihai Florinel Popa povestește, din curtea casei sale, dominată acum de blocul părăsit de alături, că instanța a decis să plătească cheltuieli de judecată enorme după numai un singur termen.

„A fost un singur termen pentru care judecătorul a acordat 5000 de euro cheltuieli de judecată. Suma este mult exagerată și nu a fost vina mea, ci a Primăriei, care nu a reacționat la faptul că avem aici o clădire cu autorizația anulată. Corect era așa: a pierdut procesul cu autorizația, Primăria era obligată prin lege să someze proprietarul să demoleze. Dacă el nu făcea nimic, instituția trebuia să se ocupe de demolare și să-i dea factura. Pentru că Primăria Iași nu a făcut nimic, am cerut în instanță să fie pusă în executare demolarea și aici am primit, în primă instanță, plata acestor cheltuieli. Eu interpretez altfel ce s-a întâmplat. Este un semnal să lăsăm imobiliarii în pace, indiferent ce fac ei. Care se ia de ei, așa pățește”, spune Mihai Florinel Popa.

Omul are o evaluare făcută proprietății sale din perioada anterioară apariției blocului: sunt peste 500.000 de euro. „Dacă ar fi să vând acum, pe lângă faptul că a scăzut piața față de perioada aceea, oricum n-aș obține cât face acum din cauza vecinătății cu acest imobil părăsit”, mai spune Popa.

Primăria i-a permis să construiască deși lucrările erau suspendate

Acesta crede că Radu Băcăoanu a fost protejat să nu respecte autorizația: „Când am deschis proces, am cerut și suspendarea lucrărilor, ceea ce s-a și întâmplat. Dar a lucrat în continuare, fără ca vreo instituție să-l oprească. Avem fotografii făcute cu stadiul lucrărilor când am deschis procesul și cum era imobilul când s-a terminat”.
Mai mult, războiul l-a costat deja peste 30.000 de lei: cheltuieli de judecată, documente depuse la Cadastru prin care a cerut înscrierea în cartea funciară a litigiului și altele.
„Sunt 16 apartamente în bloc, dintre care 4 la subsol, nu apar în niciun document, și am plătit câte 300 de lei pentru fiecare să înscriu în cartea funciară faptul că este proces”, mai spune omul.

Un alt vecin peste curtea căruia se prăbușește blocul susține că toată strada a asistat la lucrările de pe șantier și, oricâte sesizări au fost făcute, nimeni nu le-a oprit. „Aici este zonă de case cu regim de înălțime de 9 metri. Însuși faptul că a fost aprobat un bloc între case este o dovadă a faptului că imobiliarul a fost protejat și interesele noastre batjocorite”, spune Ioan Șalaru, vecinul din cealaltă parte a blocului.

 

Article image
Soțiile celor doi erau prietene. Ciprian Bostan nu-și mai plătise ratele la bancă și casa era executată. Ca să nu ajungă la străini, Bostan a găsit colacul salvator la Radu Băcăoanu. I-a cumpărat casa dar nu l-a pus să se mute de-acolo. Schema e originală: la 80 de ani, socrii consilierului PNL au devenit asociați cu Băcăoanu într-o firmă, până la răscumpărarea imobilului. „Banii chiar i-au fost înapoiați”, spune Ciprian Bo...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 04 Octombrie 2019

 

Article image
Șefii Primăriei nu s-au lăsat până nu au demolat o scară metalică, o copertină și o anexă fără autorizație, în curtea proprie a unei văduve de 85 de ani. Sunt blocuri ilegale construite în Iași pe care Mihai Chirica nu le-a demolat deși sunt sentințe definitive și irevocabile. Sunt blocuri fără autorizație pe care Chirica le-a făcut scăpate de buldozer pierzând lamentabil în instanță, prin lipsa „calității procesuale”. La v...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 06 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac