fbpx
 

Talibanii au cucerit 5 capitale de provincii în Afganistan în ultimele 3 zile


Talibanii au preluat controlul asupra oraşului Taloqan, în nord-estul Afganistanului, a 3-a capitală de provincie care cade în mâinile insurgenţilor duminică şi a 5-a în ultimele 3 zile, relatează AFP, citând locuitori şi o sursă din domeniul securității.

„Guvernul a eşuat în a ne trimite ajutor şi ne-am retras din oraş în această după-amiază”, a declarat - potrivit Agerpres - un responsabil al forţelor de securitate afgane, în timp ce un locuitor din Taloqan a relatat că „talibanii sunt peste tot”.

Astfel, talibanii şi-au consolidat controlul duminică în nordul Afganistanului, cucerind alte trei capitale de provincii, între care marele oraş Kunduz, într-o amplă ofensivă căreia armata afgană pare incapabilă să-i facă faţă.

Kunduz, cu aproximativ 300.000 de locuitori, care a căzut deja în două rânduri în mâinile insurgenţilor în ultimii ani - în 2015 şi în 2016 - este un punct strategic în nordul Afganistanului.

Cucerirea oraşului Kunduz, un important nod comercial între Kabul, situat la 300 km sud, şi Tadjikistan, situat la 50 km nord, reprezintă o victorie fără precedent pentru talibani în încercarea lor de a recâştiga puterea, comentează AFP.

La intervale de câteva ore, insurgenţii au preluat controlul asupra Sar-e-Pul şi Taloqan, capitale de provincii la sud şi est de Kunduz. În prezent, ei controlează cinci dintre cele 34 de capitale de provincie afgane, conform AFP.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: