fbpx
 

Poluare cu petrol, în Marea Neagră, pornită dintr-un port rusesc


O scurgere de petrol în apele de pe coasta rusă a Mării Negre survenită în weekend s-a extins pe o suprafaţă de circa 80 de kilometri pătraţi şi este mult mai mare decât s-a estimat iniţial, au declarat miercuri cercetători de la Academia de Ştiinţe a Rusiei (RAN), pe baza unor imagini din satelit.

Scurgerea provine de la petrolierul sub pavilion grecesc Minerva Symphony şi s-a produs în terminalul Iujno-Ozereievka, lângă Novorossiisk, a anunţat Consorţiul conductei petroliere caspice, care deţine acest terminal.

Acest consorţiu, care transportă petrol din Kazahstan, a transmis luni că o scurgere de circa 12 metri cubi de petrol s-a răspândit pe 200 de metri pătraţi în apa mării, adăugând că a fost pusă rapid sub control şi nu reprezintă vreo ameninţare pentru oameni sau fauna marină.

Însă miercuri institutul de cercetări din spaţiu al RAN a anunţat că imaginile captate din satelit şi studiate de către doi cercetători arată că scurgerea de petrol acoperă o suprafaţă mult mai mare.

„Conform calculelor lor (…), suprafaţa poluării cu petrol în momentul captării imaginii de către radar a ajuns la circa 80 de kilometri pătraţi”, notează academia rusă pe website-ul său. De asemenea, adaugă aceasta, „pata de petrol se întindea de la ţărm către largul mării pe o distanţă de 19 kilometri pe data de 8 august”.

Vicepremierul rus Victoria Abramcenko, în a cărei atribuţii intră şi problemele ecologice, a dispus organismului statal de mediu să evalueze amploarea şi impactul scurgerii de petrol.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: