fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
UPDATE. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Mai avem stocuri de oxigen pentru cinci ore. Vom folosi oxigen tehnic

UPDATE. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Mai avem stocuri de oxigen pentru cinci ore. Vom folosi oxigen tehnic


Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, de care aparţine şi unitatea modulară de la Leţcani, mai are oxigen medicinal pentru câteva ore după care, în după amiaza zilei de duminică, medicii vor nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical. 

UPDATE

Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi a primit, duminică după amiază, butelii cu oxigen, astfel încât nu vor exista sincope în tratarea pacienţilor. Unitatea sanitară va primi de asemenea, cu titlu de împrumut, 50 de butelii de oxigen de la Spitalul Judeţean Suceava. Autorităţile reafirmă că oxigenul denumit „tehnic”, cu o concentraţie de 93%, a fost aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pentru a fi utilizat pentru pacienţi.

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi a anunţat, duminică după amiază, că unitatea medicală, în subordinea căreia se află şi spitalul modular de la Leţcani, a primit un transport de butelii de oxigen „atât de necesar pacienţilor”. 
Pe de altă parte, spitalul ieşean va primi cu împrumut oxigen de la un spital din Suceava.
„Pentru luni, întâi noiembrie  avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen. Mulţumim conducerii Spitalului Judeţean Suceava şi Domnilor Prefecţi ai celor două judeţe, Iaşi şi Suceava, pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize. O soluţie complementară o reprezintă utilizarea staţiei de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iaşi, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, transmite, duminică după amiază, prin intermediul unui comunicat de presă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.
Potrivit aceleiaşi surse, spitalele din judeţ se confruntă cu o criză de oxigen încă de săptămâna trecută, când au apărut „disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu oxigen la nivelul cerinţelor”.

Știre inițială

O circulară emisă de autorităţi în urmă cu câteva zile permite folosirea oxigenului medical la pacienţi, pentru depăşirea crizei pe care o traversează sistemul sanitar. Medicul ATI Florin Roşu, manager al spitalului din Iaşi susţine însă că la Universitatea de Medicină şi Farmacie, este reticent faţă de această soluţie, afirmând că a fost instruit să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal.

„În momentul de faţă din nefericire, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi mai avem stocuri de oxigen pentru cinci ore. Ulterior, vom fi nevoiţi să folosim oxigen tehnic, astfel încât pacienţii noştri să poată să beneficieze de acest tratament. Am semnalat aceste neajunsuri începând de azi dimineaţă, dorind să găsim o rezolvare. În continuare dorim ca pacienţii noştri să aibă parte de îngrijirile medicale corespunzătoare din toate punctele de vedere: din punct de vedere medical şi sigur, din punctul de vedere al siguranţei”, a declarat duminică, în jurul orelor prânzului, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul ATI Florin Roşu.

Întrebat care sunt dezavantajele folosirii oxigenului medical, tehnic, Roşu a răspuns că la şcoala de medicină a învăţat că pacienţilor li se administrează oxigen medicinal.

„Nu vă pot da aceste detalii. Eu în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”, a declarat medicul.

Totodată, întrebat dacă spitalul va folosi oxigen tehnic, medicul arată că există o circulară care aşa recomandă. Doctorul Florin Roşu spune că pentru el important este ca pacienţii să primească cea mai bună îngrijire.

„Până în momentul de faţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a depus toate eforturile, prin toată echipa tehnică, astfel încât să nu existe atât în cadrul spitalului de pe strada Octav Botez cât şi în cadru secţiei exterioare Leţcani, din punct de vedere al medicaţiei, din punct de vedere al materialelor sanitare şi al oxigenului care face parte din tratamentul pacientului, dar dacă vom ajunge în această situaţie vom fi nevoiţi, conform unei circulare... este o circulară care ne spune că folosim oxigen tehnic”, a mai sus Florin Roşu.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis pe 25 octombrie către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96% ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

În documentul prezentat de News.ro se arată că oxigenul medical O93 este produs cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, la faţa locului, concentratoare care sunt dispozitive medicale reglementate. Chiar dacă oxigenul medical 093 nu este omologat ca medicament de uz uman, acesta este o soluţie foarte bună pentru depăşirea sincopelor în aprovizionarea cu oxigen medicinal şi nu există vreun risc legat de utilizarea lui, conform documentului.

Concentratoarele de oxigen şi produsul rezultat al acestora, oxigenul medical 093 sunt deja acceptate de sistemul public de sănătate, se mai arată în document. Concentratoarele se pot acorda prin închiriere, decontată de CNAS, pacienţilor, pentru recuperarea pulmonară post COVID-19, iar pacienţii îşi pot administra singuri oxigenul necesar, numai la indicaţia medicului însă.

„Considerăm că, atât timp cât pacienţii îşi pot administra singuri acasă oxigenul 093, utilizarea acestuia în spitale, inclusiv prin încărcarea buteliilor de oxigen, când nu există o altă resursă, nu este de natură a genera alte riscuri suplimentare, nici pentru pacienţi, nici în procedurile de distribuire, cu condiţia ca echipamentul generator să fie autorizat, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în document.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac