fbpx
 
În stânga, gardul împrejmuitor al terenului pe care urma să fie ridicat turnul din Podu de Piatră, lângă un bloc cu „bulină roșie”, cu risc seismic maxim În stânga, gardul împrejmuitor al terenului pe care urma să fie ridicat turnul din Podu de Piatră, lângă un bloc cu „bulină roșie”, cu risc seismic maxim

HAIDUCIA LUI CHIRICA. Tribunalul anulează autorizațiile aberante pentru blocurile din Șoseaua Națională și Tg. Cucu


Tribunalul Iași a stopat ieri realizarea a două proiecte imobiliare puse la cale cu încălcarea legii, prin complicitatea Primăriei și Consiliului Local Iași. Judecătorii au anulat autorizația de construire și certificatul de urbanism eliberate de municipalitate în vederea ridicării unui turn cu 11 nivele în zona Podu de Piatră, pe Șoseaua Națională nr. 180-182, la mică distanță de blocurile existente. De asemena, magistrații au anulat Planul Urbanistic Zonal petru un imobil din zona Târgu Cucu: un bloc mascat sub aparența unei locuințe individuale. Sunt doar două dintre proiectele girate de Primăria Iași și anulate de instanțe în ultima perioadă, toate fiind aprobate de oamenii primarului Mihai Chirica în mandatul trecut, unul de tristă amintire pentru aspectul urbanistic al orașului.

Clădire de peste 35 de metri

Prin decizia din 25 noiembrie a Tribunalului Iași, a fost anulată autorizația de construire numărul 361 din 5 mai 2020 (foto jos) și Certificatul de Urbanism nr. 2678 din 16 septembrie 2018. Dosarul a fost intentat în octombrie anul trecut de Prefectura Iași, în urma unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Autorizația prevedea că imobilul, cu funcțiuni mixte birouri și spații de locuit, urma să aibă, printre altele, 71 de apartamente (7 cu o cameră, 42 cu 2 camere, 14 cu 3 camere), cu 110 locuri de parcare (71 în subteran, 39 la suprafață). Coeficientul de Utilizare a Terenului prevăzut era de 3,78, adică imobilul de pe terenul de 2.179 mp trebuia să aibă o suprafață construită de 8.242 mp, suprafața utilă fiind de aproape 7.000 mp. Regimul de înălțime era 2S+P+M1+M2+8E – circa 35,5 metri înălțime.

Actele inițiale au fost depuse de către Paul Avătăji (patronul Imperia Imobiliare), soția sa și Constantin Gavrilă, dar, la câteva zile după eliberare, autorizația a fost vândută, pentru 500.000 de euro, către SC Bauer Solution SRL, firmă patronată de omul de afaceri Denis Țugulschi. 

UPDATE, 12.30, 26.11.2021: Reprezentanții Inamstro, dezvoltatori imobiliari de top din Iași, dezmint orice legatură cu proiectul din Șoseaua Națională: „Dezavuăm alăturarea numelui companiei noastre de interesele firmei Bauer. Denis Tugulschi a fost un simplu angajat în Inamstro, nu a avut o funcție în conducerea companiei, și nu mai lucrează la noi de 3 ani. Drumurile noastre sunt despărțite de mult timp și investiția firmei Bauer nu are nicio legătură cu Inamstro”.

Paul Avătăji a aflat de la REPORTER de decizia judecătorilor: „Îmi pare foarte rău, dar eu nu sunt afectat. Îmi pare rău pentru cumpărător. Nu îmi explic sentința, pentru că judecătorul a cerut Planul Urbanistic General în timpul judecății și acest document prevede un regim suficient de înalt pentru zona de acolo”. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, nu a răspuns unui mesaj al REPORTER pe marginea acestei decizii a Tribunalului.

 

A fost încălcată o Hotărâre de Guvern

Locatarii din zonă, revoltați de conținutul autorizației din mai 2020, au sesizat Inspectoratul în Construcții, iar specialiștii de aici le-au dat dreptate.

Controlul a stabilit că autorizația eliberată de Primăria Iași este ilegală deoarece noul imobil, care urma să depășească 35 de metri, urma să fie ridicat la distanțe cuprinse între 8,5 și 10 metri de blocul vechi din vecinătate, care are 4 etaje. Or, Hotărârea de Guvern nr. 525 din 1996 prevede, la articolul 23, că „autorizaţia de construire se emite numai dacă înălţimea clădirii nu depăşeşte distanța măsurată, pe orizontală, din orice punct al clădirii faţă de cel mai apropiat punct al aliniamentului opus”. Așadar, turnul se afla la o distanță de trei-patru ori mai mică de blocul cu 4 etaje decât permite legea.

Așa urma să arate turnul pentru care un judecător a anulat aurorizația de construcție

„Din ce am înțeles, noul bloc vine foarte aproape de noi. Oamenii sunt speriați, nu știu exact cum va arăta când se termină. Dar proprietarul clădirii care va fi construită a fost aici, a vorbit cu ei și le-a explicat că blocul va fi doar într-o parte înalt, în cealaltă va avea două etaje”, declara în octombrie 2020, pentru REPORTER, un locatar din blocul de 4 etaje de pe Șoseaua Națională. Oamenii mai erau îngrijorați și de faptul că blocul lor are „bulină roșie” fiind afectat de lucrările anterioare de la alte proiecte imobiliare de anvergură din zonă. Ei au scris în sesizarea trimisă la ISC că: „Au apărut crăpături ale elementelor de scară. Au apărut crăpături longitudinale la partea superioară a fațadei, balcoane care se lasă și la care se fisurează treptat planșeul suport și ruperea podestelor de acces în casa scării”.

REPORTER a dezvăluit în octombrie 2020 ilegalitățile din jurul acestui proiect

Avătăji se apăra la acel moment declarând: „Conform planurilor, blocul nu este înalt peste tot. Pe partea cu spălătoria ar urma să aibă 2 etaje, iar pe partea cu o clădire de birouri s-ar duce la nivelul maxim. A existat un studiu de însorire care a arătat că este o clădire orientată pe nord care nu va face umbră către clădirea din spate. Dar s-a mers pe o înălțime mai mică într-o parte tocmai pentru a nu fi afectat blocul de 4 etaje.” La rândul său, Țugulschi se prevala de aprobările de la Primărie, spunând că „Distanța acolo este de 10 metri. Este distanța la care ni se permite să construim, conform documentelor pe care le-am obținut”.

Primăria Iași, Avătăji și Țugulschi au dreptul de a formula recurs după ce vor primi motivarea sentinței.

 

Proiectul unei șefe din Primărie: out

Tot ieri, Tribunalul a decis anularea Planului Urbanistic Zonal (PUZ)  adoptat în ultimele zile de funcționare ale precedentului Consiliu Local. Documentul prevedea construirea de către firma Teomalis SRL a unei locuințe individuale pe strada Mr. Popescu Eremia nr 33-35, în zona Târgu Cucu. Teomalis SRL îi aparține omului de afaceri Cătălin Drăgan, soțul unei șefe din Primăria Iași. REPORTER a dezvăluit că una dintre firmele lui Cătălin Drăgan a fost furnizor de materiale pentru vila din Frasin construită de fratele primarului Mihai Chirica, un muncitor la Antibiotice deținător formal al imobilului.

REPORTER a detaliat și în cazul Teomalis abaterile de la lege săvârșite de angajații municipalității în complicitate cu foștii consilieri locali.

Astfel, pe un teren de numai 337 mp, la 9 metri distanță de un alt bloc de locuințe din spatele Palatului de Justiție, Drăgan intenționa ridicarea unui imobil cu patru nivele demisol, parter și două etaje (D+P+2E) camuflat într-o „locuință individuală”. PUZ-ul din Târgu Cucu a fost votat fără să existe avizul unic al Consiliului Județean, deși este zonă centrală, iar acest aviz era oligatoriu. REPORTER a mai dezvăluit că anterior, terenul a aparținut unei familii care încercase să ridice o clădire de birouri. Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a respins personal documentația PUZ, cu mențiunea că nu se poate aglomera zona cu un spațiu office. Ulterior, după ce Drăgan a cumpărat proprietatea, cei din Primărie au aprobat construirea unui imobil, considerând că e locuință individuală. Vecinii din zonă s-au opus vehement, dar nimeni din Primărie nu i-a băgat în seamă.

În final, acțiunea depusă de Prefectura Iași împotriva acestui PUZ s-a bazat pe lipsa avizului unic de la Consiliul Județean, iar magistrații au dat dreptate reclamantului. Teomalis SRL și Primăria pot depune recurs, lucru pe care, cel mai probabil îl vor face, municipalitatea jucând deseori de partea investitorilor în aceste situații.

 

Lungul șir al ilegalităților

Anularea autorizației pentru blocul de pe Șoseaua Națională reprezintă doar una dintre deciziile de acest gen pe care le-au luat, în ultima vreme, judecătorii. Este rezultatul anilor de tiranie absolută, în disprețul legii, care a domnit în Consiliul Local și la Serviciul de Urbanism din Primărie în mandatul 2016-2020, mandat în care Iașul a devenit celebru la nivel național pentru încălcarea legislației în domeniul urbanismului. A fost un mandat în care, spre exemplu, consilieri locali, ce erau în același timp dezvoltatori imobiliari, își aprobau la foc automat și cu indici urbanistici generoși propriile proiecte, alți beneficiari ajutați pe șest fiind constructori care au fost la celebra cumătrie a primarului Mihai Chirica sau patronul Bună Ziua Iași, publicația de casă a edilului.

Printre Planurile Urbanistice Zonale/autorizațiile a căror legalitate a fost infirmată de instanțele ieșene se află cel al unei firme deținute de Violeta Găburici, consilier local PMP în mandatul 2016-2020 sau cea pentru un bloc care urma să fie ridicat în Copou, investitori fiind Ioan Alexandru Amarie, Petru și Delia Nicoleta Abătăcesei. Aceeași soartă a avut-o aprobarea pentru imobile care să fie edificate pe Toma Cozma, tot în Copou, beneficiari fiind Great Lakes Construction SRL şi Next Capital Investments SRL.

Pe rolul Tribunalului există alte trei cereri ale Prefecturii care solicită anularea unor autorizații eliberate de Primărie, vizate fiind imobile în Cantemir, Pod Bucium și Alexandru cel Bun (Restaurantul Familial).

 

Article image
* Este al doilea caz anul acesta. Aberația din Cantemir miroase de la o poștă: legea nu permite construirea la o distanță mai scurtă decât înălțimea blocului, dar lasă o portiță * La Primărie, unii intră pe această portiță, cu niște proiecte scandaloase, iar altora li se resping autorizațiile în exact același situații * Construirea unui turn la 10 m de blocul oamenilor este o crimă urbanistică: ieșenii nu mai văd soarele ...
Autor cristi tanasa Anchete 28 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: