fbpx
 
Rețeta îmbogățirii: Șavlovschi a sărit iarăși de la stat la firma-căpușă Hotarnic. Are pensiune în Deltă și ranch la Iași!

Rețeta îmbogățirii: Șavlovschi a sărit iarăși de la stat la firma-căpușă Hotarnic. Are pensiune în Deltă și ranch la Iași!


Soția fostului director de la Oficiul de Cadastru Iași a redevenit acționară la vedere cu 50% în firma de topometrie Hotarnic SRL

Bogdan Șavlovschi se află de ani de zile într-o incompatibilitate mascată foarte subțire: el director la OCPI, iar firma Hotarnic încasa milioane de lei de la comunele din județ, acționară fiind bunica de 80 de ani

Șavlovschi ieșise formal din firmă, soția lui rămânând angajată acolo. Acum, când nu mai e director, soția a recăpătat acțiunile

Achizițiile firmei Hotarnic sunt spectaculoase în ultimul an: Șavlovschi și asociații dețin o pensiune la Crișan, pe Brațul Sulina, și un ranch de 9,5 ha la Ipatele, în județul Iași

Fostul director OCPI a devenit celebru prin achiziția a patru apartamente (dintre care un duplex) de la milionarul Gheorghe Cheșcu – dezvăluire 7IAȘI. În paralel, Șavlovschi i-a înlesnit acestuia mai multe intabulări ilegale la Cadastru

Dan Pădure, asociatul lui Bogdan Șavlovschi la firma Hotarnic SRL

Soția fostului director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași, Bogdan Șavlovschi, a preluat cu acte jumătate din firma Hotarnic SRL. Șavlovschi, care a declarat mereu că nu mai are nicio treabă cu societatea pe care a înființat-o, a ieșit formal din acționariat în 2015.
În locul lui și-a lăsat bunica, cea care în februarie 2022 a lăsat, la rândul ei, locul Larisei Șavlovschi, soția directorului OCPI.
Firma și-a înregistrat puncte de lucru în satul Crișan din Tulcea (pensiune în Delta Dunării pe numele acționarilor din Hotarnic) și o cabană din Ipatele, județul Iași. Aici este proprietar, alături de ceilalți acționari din firmă și de sora sa, Dumitrița Gafencu Șavlovschi.
Numele ei apare în tranzacționarea apartamentelor luate sub prețul pieței de la Cheșcu, patronul Flux, pe care Cadastrul condus atunci de Șavlovschi l-a ajutat să-și intabuleze imobile cu parametri urbanistici mult depășiți.

Numit de PSD la conducerea OCPI Iași, Bogdan Șavlovschi și-a transformat mandatul într-o mină de aur. Acum a revenit oficial în firma-căpușă

Șavlovschi: „N-am nicio treabă cu Hotarnic”

În 2015, proaspăt numit la conducerea OCPI Iași, Ion Bogdan Șavlovschi a ieșit, formal, din acționariatul firmei pe care a înființat-o în 2005: Hotarnic SRL. În locul său, pachetul de acțiuni a fost preluat de către Maria Zugravu: bunica lui Șavlovschi. Femeia a devenit și administratorul firmei.
Ulterior, de câte ori era întrebat de legăturile cu Hotarnic SRL, directorul OCPI spunea mereu același lucru: „N-am nicio legătură cu firma, am ieșit de acolo”. Și, în acest timp, societatea aparținând unui fost coleg de școală și, oficial, bunicii, lua contracte publice pe bandă rulantă și lucra zilnic cu instituția condusă de nepot.
În 2018, într-o singură lună, au fost operate două modificări importante: a fost cooptat, cu 20% din acțiuni, Anton Breaur, iar bunica, Maria Zugravu, a fost scoasă din acționariat și din administrarea firmei. În același an, a fost făcută încă o modificare a firmei care are legături cu tranzacțiile ulterioare: i-a fost adăugat ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci.
În 2022, Anton Breaur a ieșit din firmă, renunțând la cei 50% pe care-i deținea în favoarea Larisei Șavlovschi, soția fostului director OCPI, actual inspector în instituție.
„Nu am nicio treabă cu Hotarnic. Nu-mi aparține, nu știu nimic despre firmă. Întrebați-o pe soția mea, ea este acționar, nu eu“, a spus Bogdan Șavlovschi, întrebat despre legăturile cu societatea.

Pensiunile din Crișan au sezon turistic 10 luni pe an

Stau pe bani: au cumpărat o pensiune în Delta Dunării

În septembrie 2021, firma familiei Șavlovschi a notat la Registrul Comerțului două noi puncte de lucru: în satul Crișan din județul Tulcea, pe brațul Sulina din Delta Dunării și la Ipatele – Iași.
În Deltă, punctul de lucru este o pensiune de 127 mp ridicată de soții Vasile și Eugenia Ciubuc, pe un teren de 1.500 mp concesionat în 2009, pe 49 de ani, de la Primăria Crișan.
Există referințe asupra unei case de vacanță „Eugenia” care la contact are numărul de telefon al soților Ciubuc. Doar că Eugenia Ciubuc nu recunoaște c-a deținut-o vreodată: „Nu am avut nimic niciodată la Crișan”, a spus ea. Primarul comunei, Silviu Florin Rahău, este la fel de secretos, deși pensiunea este pe un teren al localității: „Nu știu nicio casă de vacanță Eugenia la noi”.
Cumpărătorii pensiunii și cei care au preluat concesionarea pe terenul de 1.500 mp din sat sunt soții Ioan și Viorica Pădure – părinții asociatului Dan Pădure din Hotarnic SRL și Victor și Lica Enache – părinții Larisei Șavlovschi, fostă Enache.

Proprietatea de 9,5 ha de la Ipatele văzută din satelit: mai multe construcții la marginea pădurii, pârâu, fâneață și iaz

Un ranch impresionant la Ipatele

A doua proprietate este la Ipatele: un domeniu imens, de 9,5 hectare în marginea pădurii, din care soții Pădure Ioan și Viorica – părinții lui Dan Pădure, al doilea acționar al Hotarnic - au bucăți cumpărate în 2017 și 2020, iar al doilea proprietar este Dumitrița Alexandra Gafencu Șavlovschi – sora lui Bogdan Șavlovschi.
Aici este înregistrat cel de-al doilea punct de lcuru al societății, pe un domeniu impresionant, cu cabană de 224 mp, cu o anexă de 16 m, 5 ha de pădure, fâneață de 2,5 ha, teren arabil – 1,3 ha, lac de 5.500 mp și pârâu. Ambele proprietăți devenite punct de lucru pentru Hotarnic SRL au legătură cu noile domenii de activitate cerute de acționari la Registrul Comerțului: creșterea animalelor, pescuit, acvacultură, facilități de cazare, alte activități sportive.

Socrii lui Bogdan Șavlovschi au devenit acționarii la vedere ai pensiunii din Crișan

Hotarnic, abonată la banii publici oferiți chiar de OCPI

În 2015, Ministerul Dezvoltării lansa Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, cu un buget de 1,165 miliarde de euro – de la bugetul central și de la UE. Scopul: toată România va avea cărți funciare până în 2023.
Câteva luni mai târziu, Șavlovschi ajungea director la OCPI și ieșea, formal, din Hotarnic SRL, lăsându-și bunica în loc. Soția, Larisa Enache, rămânea angajată acolo. Contractele dinspre OCPI spre Hotarnic au curs, între 2018 și 2020, prin intermediul primarilor din județ. Plățile erau efectuate de către primării, dar numai după ce OCPI vira banii în conturile comunelor, pe facturi și situații de lucrări realizate.
Din 2018 și până în august 2020, când Șavlovschi a fost schimbat din funcție, firma Hotarnic SRL a avut 47 de contracte publice cu instituții de stat, în valoare totală de 3.480.762 lei. În afară de primării, au mai fost contracte cu Casa de Cultură a Studenților și Primăria Municipiului Iași. După ce Bogdan Șavlovschi a fost schimbat de la OCPI, încasările și numărul de contracte cu Hotarnic a scăzut: în 2021, firma a obținut doar 4 comenzi cu finanțare publică, în valoare totală de 200.000 de lei.
Datele financiare de pe Ministerul Finanțelor sunt lămuritoare: 2018 – cifră de afaceri 579.747 de lei, pierdere 71.069 lei. În 2019, cu zeci de contracte servite, 1,13 milioane de lei cifră de afaceri, cheltuieli de 682.000 de lei, profit de 444.126 de lei. În 2020, cifră de afaceri  de 1,01 milioane de lei, cheltuieli de mai bine de un milion de lei, profit de 85.563 de lei.

Alexandra Gafencu, sora lui Bogdan Șavlovschi, a luat unul din cele patru apartamente de la Gheorghe Cheșcu

Familia Șavlovschi s-a umplut de case de la Cheșcu

Jurnaliștii de la 7IAȘI au descoperit că familia Șavlovschi a cumpărat un penthouse și 3 apartamente de la Gheorghe Cheșcu (Flux) la prețuri mult subevaluate, când Șavlovschi era director OCPI și instituția realiza intabulări pentru clădiri cu indicatorii urbanistici mult depășiți.
Unul dintre blocurile intabulate în care se găsesc apartamente ale familiei lui Șavlovshi avea un etaj în plus, cel de-al doilea avea 67 de apartamente în loc de 44.
Pentru un penthouse din blocul Cubis, care se vindea cu 120.000 de euro, soția lui Șavlovschi a plătit mai puțin de 80.000 euro, iar alte două apartamente din același bloc au ajuns la sora fostului director OCPI, Alexandra Gafencu Șavlovschi, la prețul de 27.000 de euro, în condițiile în care costau cel puțin 33.000 de euro.
Socrii lui Bogdan Șavlovschi au achiziționat un apartament în blocul învecinat, ridicat tot de Cheșcu. Fostul director OCPI a spus că este doar o iluzie că sunt prețurile mai mici. De fapt, ar fi fost stabilite în urma unor negocieri.

După ce a primit patru apartamente, Șavlovschi, prin firma Hotarnic, n-a mai văzut, la măsurători, ditamai restaurantul de 400 mp deținut fără acte de Gheorghe Cheșcu, binefăcătorul său. În avizul de Cadastru, topometristul a scris că pe teren se află o casă de 81 mp, din chirpici

Afacerea Vivo: legătura frauduloasă dintre Șavlovschi și Cheșcu

Numele lui Șavlovschi este legat de Gheorghe Cheșcu. Pe 13 februarie 2020, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, șefa GIS-Cadastru Paula Fînaru și viceprimarul Gabriel Harabagiu, semnatar în locul primarului Mihai Chirica, au parafat un aviz care demonstra că firma lui Gheorghe Cheșcu deține un teren în zona Smârdan și o casă de 81 mp.
În realitate, casa nu mai exista de 30 de ani. Pe teren se găsea o clădire de 400 mp, P+1, făcută fără niciun document de autorizare și cumpărată ca atare de către Gheorghe Cheșcu, care știa foarte bine pe ce dă banii. Frauda a fost dusă la capăt de șeful OCPI: firma Hotarnic a scos certificatul cadastral al terenului și a făcut măsurătorile la fața locului. Evident, nici Șavlovschi n-a văzut clădirea de 400 mp.
Viceprimarul Gabriel Harabagiu, arhitectul șef Mustiață și sefa de serviciu Fânaru au semnat un act în cuprinsul căruia se află o schiță prin care se atestă că pe acea parcelă se află o casă de 81 mp.Pe schița atașată documentului este parafa și semnătura lui Dan Pădure, inginer la Hotarnic SRL, cel de-al doilea acționar. La acea vreme, Șavlovschi era încă director al OCPI Iași, instituție unde a fost depusă documentația.

Article image
Pe 13 februarie 2020, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, șefa GIS-Cadastru Paula Fînaru și viceprimarul Gabriel Harabagiu, care a semnat în locul primarului Mihai Chirica, au parafat un aviz care demonstra că firma lui Gheorghe Cheșcu deține un teren în zona Smârdan și o casă de 81 mp Casa, în realitate nu mai exista de 30 de ani. Pe acel teren se află o clădire de 400 mp, P+1 Deși bazele de date sunt la îndemâna șefilor ...
Autor Cezar Moraru Anchete 10 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30