fbpx
 
Un inculpat din Dosarul Cheșcu a făcut acord de recunoaștere la DNA. Lovitură pentru primarul inculpat

Un inculpat din Dosarul Cheșcu a făcut acord de recunoaștere la DNA. Lovitură pentru primarul inculpat


Expertiza grafologică a demonstrat că semnăturile de pe edificarea falsificată la blocul omului de afaceri Gheorghe Cheșcu sunt autentice. Cel care a semnat este Mihai Chirica

Documentele originale au dispărut din arhiva Primăriei

Cei cinci inculpați în acest dosar sunt Mihai Chirica – primar, Gabriel Harabagiu – viceprimar, Anca Brândușescu – arhitect-șef, Mariana Popa – registrator OCPI, Tudor Cheșcu – administrator SC Flux SRL

Doar un inculpat poate semna acord de recunoaștere

Procurorii DNA susțin că Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu știau situația reală a blocului cu 9 niveluri și au forțat intabularea ilegală a acestuia

Blocul familiei Cheșcu de la Doi Băieți face parte dintr-o serie lungă de construcții ilegale, intabulate prin mită în timpul mandatelor lui Mihai Chirica

Asul din mâneca procurorilor DNA: o persoană dintre cele implicate în dosarul Flux a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Mutarea-bombă va avea impact în dosarul penal al cărui protagonist este primarul Mihai Chirica.  
A doua exclusivitate: lucrarea este aproape gata și, susțin surse judiciare, rechizitoriul va fi trimis curând la instanță pentru a începe judecata.

A treia dezvăluire: semnăturile de pe certificatele de atestare a edificării, inclusiv ale lui Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu (fost viceprimar), au fost expertizate de Institutul Național de Criminalistică și le aparțin persoanelor respective.

Al patrulea detaliu important: un expert IT al DNA a stabilit cu exactitatea data creării și a ultimei modificări a unui fișier șters de pe un calculator din Primărie, manevră prin care un funcționar a crezut că va ascunde urmele.

Numele este ținut la secret

Acordul de recunoaștere a vinovăției este un document încheiat între procuror și inculpat, în cuprinsul acestuia cele două părți convenind și asupra modalității de individualizare a pedepsei.

„Mai important decât recunoașterea individuală este efectul de domino pe care îl poate avea un astfel de acord în cadrul acelui dosar. Diferența față de calitatea de martor este că la acord se recunoaște fără echivoc comiterea faptei și înțelegerea poate fi privită ca o primă victorie a procurorului în această speță”, a precizat, sub rezerva anonimatului, un experimentat avocat din Iași.

Numele celui care a făcut acest pact cu procurorii este ținut deocamdată la secret.

De la un parter s-a ajuns la 6 etaje

La blocul edificat de firma Flux (a familiei Cheșcu) pe strada Vasile Lupu nr. 95G, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) prevedea realizarea unui imobil cu două subsoluri, parter și etaj, iar autorizația de construire doar cu subsol+subsol+parter. Or, în realitate, acum acolo există un bloc cu 9 niveluri (subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje și mansardă).

Clădirea are 68 de loturi, unități individuale însemnând spații de depozitare, garaje, spații comerciale, apartamente. Locuințele nici măcar nu au fost prevăzute în autorizația inițială.

Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, un apropiat al Bisericii într-un mod formalist

Mihai Chirica: „Nu știu. Habar n-am”

REPORTER DE IAȘI a publicat aceste dezvăluiri în ianuarie 2022, menționând, totodată, că în cazul acestui imobil au existat mai multe certificate de atestare, cu conținut și semnatari diferiți.

La câteva zile, primarul Mihai Chirica a organizat o conferință de presă. Iată un fragment din declarația acestuia: „Nu știu. Habar n-am. Poate au fost 3. Poate au fost 4. Dumnezeu știe. Atât timp cât nu sunt semnate și nu am nicio cunoștință despre asta, de ce să mă pronunț?”.

Practic, primarul acredita ideea că el n-a semnat nimic, deși iscălitura sa apărea pe cel puțin unul din cele 4-5 certificate de atestare a edificării.

Institutul de Criminalistică: semnăturile sunt reale
Procurorii DNA au făcut lumină în această privință: „În prezenta cauză a fost dispusă, prin ordonanța din data de 18.02.2022, efectuarea unei constatări grafoscopice cu privire la semnăturile executate de persoanele care au participat la emiterea celor trei certificate de atestare a edificării (...). Datele rezultate din conținutul Raportului de constatare criminalistic (...) emis de Institutul Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române confirmă că semnăturile executate pe cele trei documente aparțin, în realitate, persoanelor care figurează, în mod corespunzător, ca semnatari ai acestora”.

Documentul de edificare ajuns la OCPI poartă semnătura viceprimarului Gabriel Harabagiu. E doar una din variantele clonate

Patru edificări cu același număr de înregistrare
Certificatul de atestare a edificării este documentul emis de Primărie, după recepția lucrărilor, prin care se adeverește că amenajările au respectat indicatorii urbanistici autorizați. În plus, acest act servește la intabulare, practic un dezvoltator nu poate vinde legal apartamentele/spațiile rezultate în lipsa unui astfel de certificat.
În cazul Flux, procurorii DNA vorbesc de existența „a nu mai puțin de 4 (patru) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care l-au semnat, ale acestui certificat, toate cu același număr de înregistrare, din care 3 (trei) variante ale înscrisului au fost atașate la prezentul dosar”.

Gabriel Harabagiu: „Nu cunosc cu exactitate”
Până la urmă, dintre toate variantele, la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) a fost acceptat certificatul de atestare a edificării cu numărul 101987 din data de 10.10.2018. Pe acest act, semnătura finală îi aparține lui Gabriel Harabagiu (fost viceprimar) care a semnat ca înlocuitor al primarului Mihai Chirica.

Prima suspiciune a procurorilor: că documentul semnat de Harabagiu a fost la o altă dată decât 10 octombrie 2018, cea trecută pe act.

Audiat, Harabagiu a dat-o după cireș: „La momentul când îmi sunt aduse pentru semnare certificatele de edificare, acestea nu au trecut în partea stângă sus data eliberării” și „nu cunosc cu exactitate data când am semnat acest certificat”.

O clonă a aceleiași edificări, cu același număr de înregistrare, este semnată de însuși primarul Mihai Chirica. Era ca un concurs: cine falsifică mai mult

Au șters documentul, dar procurorii tot l-au găsit

Anchetatorii au mers pe fir și i-au verificat calculatorul funcționarului Victor Gavriluță, un apropiat de-al primarului.

„În urma efectuării perchezițiilor informatice autorizate (...) în sistemul informatic folosit de martorul Gavriluță Victor pentru redactarea documentelor de serviciu, prin intermediul căruia acesta a întocmit și Certificatul de edificare nr. 101987/10.10.2018, cu privire la redactarea acestui document au fost regăsite urme sub forma existenței în sistemul informatic a fișierului (document format Word) având denumirea «R-251-101987- SC Flux SRL – imobil str. Vasile Lupu nr. 95G.docx» care s-a aflat în folder-ul F: Atestare Edificare construire Certificate de atestare finală 2018.

Deși documentul respectiv a fost șters din memoria calculatorului, datele cu privire la intervențiile asupra acestuia au putut fi recuperate, din informațiile puse la dispoziție de specialistul care a percheziționat dispozitivul reieșind că documentul a fost creat la data de 09.10.2018 ora 16:57:26 și a fost modificat pentru ultima oară la data de 26.11.2018 ora 16:21:41. Astfel, începând cu această dată de modificare a înscrisului în format electronic, putem considera că documentul «corectat» conform cerințelor de admisibilitate la OCPI fusese creat în forma finală, formă în care acesta a fost depus în dosarul de cadastru pentru intabularea construcției”, a argumentat procurorul.  

Mihai Chirica își exercită în continuare mandatul, printre numeroasele audieri la DNA și DIICOT

Data reală a edificării false: după 26 noiembrie 2018

La data de 12 decembrie 2018, certificatul semnat de Harabagiu a fost dus la Societatea Profesională Notarială Macovei Raluca și Antohie Răzvan pentru legalizarea unei copii care, pe 21 decembrie, a fost depusă la Cadastru. În aceste condiții, a concluzionat procurorul, documentul iscălit de Harabagiu și datat 10 octombrie 2018 a fost, de fapt, semnat de fostul viceprimar în intervalul de timp 26 noiembrie (data ultimei modificări în format electronic a documentului) și 12 decembrie 2018 când a fost depus la notar pentru legalizarea unei copii.

Încă un argument pentru această localizare temporală. Fix pe 26 noiembrie 2018, primarul Mihai Chirica îi delegase lui Gabriel Harabagiu atribuțiile „aplicării procedurilor de eliberare a Certificatelor de atestare a edificării construcțiilor”.
DNA: „Chirica și Harabagiu știau situația blocului”

De mai multe ori pe parcursul ordonanței, procurorul a notat că atât Chirica cât și Harabagiu au semnat certificatele știind că imobilul nu respectă parametrii din autorizație și PUZ. Iată ce a remarcat procurorul, atunci când a anunțat schimbarea încadrării juridice în cazul lui Chirica: „Inculpatul, în calitate de primar al municipiului Iași, cunoscând că imobilul (...) a fost edificat fără respectarea autorizației de construire, a acceptat emiterea documentelor de atestare a edificării imobilului în aceste împrejurări și nu a dispus măsurile legale cu privire la conținutul neadevărat al acestor înscrisuri, acordând astfel sprijin moral și încurajând pe (...) inculpatul Harabagiu (...) să semneze certificatul de atestare (...)”.
Alt paragraf, aceeași concluzie. „Analizând probatoriul administrat, apreciem că inculpatul Harabagiu Gabriel-Vasile știa că primarul în funcție este cel care: a dispus emiterea documentului în condițiile în care construcția nu era edificată conform autorizației, este de acord cu eliberarea certificatului de edificare în aceste împrejurări, nu se va opune acestui demers și nici nu va dispune vreo măsură legală în situația eliberării documentului de edificare conținând date neadevărate. Prin toate acestea, inculpatul Chirica Mihai l-a sprijinit moral pe viceprimarul Harabagiu Gabriel-Vasile care a fost astfel încurajat să semneze certificatul de edificare în baza căruia a fost intabulată clădirea”.

Incredibil: o edificare falsă la același bloc a eliberat și Poliția Locală, încă din 2017. Autoarea e Mihaela Tulică, șef Control Urbanism, cumătra primarului

Istoria celor patru edificări contrafăcute
Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au identificat patru certificate de atestare a edificării în cazul acestui bloc al firmei Flux:
1) Certificat 101987/11.10.2018, semnat de: Mihai Chirica, primar, Raluca Mocanu (Direcția Arhitectură) care a semnat în locul Ancăi Brândușescu, Gabriel Ghergheșanu (reprezentant UAT) și Victor Gavriluță (inspector Primărie).

În acesta, imobilul are demisol, parter, mezanin, 3 etaje și mansardă, deci 2 niveluri mai puțin decât în realitate. „Despre acest document, martorul Gavriluță Victor care a fost audiat în prezentul dosar, arată că l-a avut scanat în calculator”. Înscrisul a fost recuperat de procurori și e atașat la dosar.
2) Certificat 101987/10.10.2018, semnat de Chirica, Raluca Mocanu (în locul lui Brândușescu), Ghergheșanu și Gavriluță. Aici imobilul are subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje și mansardă.

Procurorul a explicat: „Acest document a fost depus la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în copie legalizată, în dosarul nr. 164406/18.10.2018 soluționat cu Încheierea de respingere din data de 23.10.2018. Actul a fost ridicat de organul de urmărire penală în baza ordonanței procurorului din data de 27.01.2022, fiind atașat la dosarul prezentei cauze”.
3) Certificat 101987/10.10.2018, semnat de viceprimarul Gabriel Harabagiu (în locul primarului Chirica), Anca Brândușescu, Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță. Blocul are subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje și mansardă. Acesta este documentul pe baza căruia imobilul a fost intabulat la Cadastru.
4) Certificatul al patrulea nu s-a concretizat. „Cea de-a patra variantă a înscrisului (...) a fost semnată de Ghergheșanu Gabriel ca reprezentant UAT Municipiul Iași, precum și de inspectorul de specialitate Gavriluță Victor, act pe care, însă, numita Mocanu Raluca-Andreea a refuzat să-l mai semneze în locul numitei Brândușescu Anca Nora, situație în care documentul nu a mai fost emis. Acest înscris nu a fost regăsit, în fizic, pentru a putea fi atașat la prezentul dosar, datele referitoare la acesta fiind cunoscute din declarațiile martorilor audiați”.

Gheorghe Cheșcu, unul dintre cei mai bogați oameni din Iași, avându-l la degetul mic pe primar. Cel care plătește oalele sparte este fiul său

Și Poliția Locală a falsificat o edificare la același bloc
În plus, față de aceste patru variante ale aceluiași certificat de atestare a edificării la imobilul Flux din Vasile Lupu 95G, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în februarie acest an că a mai existat încă unul emis de Poliția Locală. Care, de fapt, este primul în ordine cronologică pentru că datează din luna iulie 2017. A fost semnat de Adrian Hrițcu, polițist local, Mihaela Tulică, șef serviciu (cumătra primarului Chirica), și Georgel Grumeza, directorul adjunct.

Acest act a atestat că blocul care în 2017 avea, fizic, 9 niveluri a fost realizat respectând autorizația de construire care prevedea doar două niveluri de subsol și parter.

Lista inculpaților din dosarul Flux și noile încadrări juridice
- Mihai Chirica (primarul Iașului): complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, fals intelectual în formă continuată (două acte materiale)
- Gabriel Harabagiu (fost viceprimar): pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

- Anca Brândușescu (fost arhitect șef - foto): fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit
- Mariana Popa (registrator Cadastru): abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit
- Tudor Cheșcu (administrator Flux): complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit
- Flux SRL: complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit .

Article image
* Chirica a semnat prima edificare în fals, dar Oficiul de Cadastru a respins-o. Scria „conform PUZ” și era prea evidentă mistificarea * Au făcut a doua edificare și au antedatat-o. Chirica l-a pus pe viceprimarul Harabagiu, cumătrul său, să semneze. DNA: „Există probe pentru instigarea la uzurparea funcției” * Harabagiu n-avea dreptul să semneze – primarul Chirica era la serviciu * Ghergheșanu, omul de încredere al lui Chi...
Autor Cezar Moraru Anchete 08 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30