fbpx
 
Foto: Facebook Foto: Facebook

Rechizitoriul DNA în Dosarul Tabla: Alexe voia tonele de marfă ca să-și construiască o grădină zoologică. EXCLUSIV


Rechizitorul Direcției Naționale Anticorupție arată, în detaliu, modul în care Costel Alexe, fost ministru al Mediului, a cerut mită de la un oficial al combinatului siderurgic din Galați, precum și ingineriile birocratice puse la cale pentru a ascunde șpaga ca fiind o sponsorizare acordată unei asociații a familiei sale. În acest sens, unul dintre contractele de sponsorizare a fost antedatat, lucru dovedit de anchetatori.

Un posibil inculpat a scăpat

Procurorii DNA au relatat că, în ianuarie 2020, Alexe, pe atunci ministru, a vizitat combinatul gălățean: „În acest context, după ce a luat la cunoștință, în mod direct, despre posibilitățile combinatului siderurgic de a-i pune la dispoziție anumite produse siderurgice de care avea nevoie, în data de 06.04.2020, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din București, Costel Alexe i-a pretins lui Bogdan Grecu, reprezentant al Sidex SA, mai multe produse siderurgice (tablă cutată - 2800 mp, șipcă gard – 1600 ml, bară rectangulară 15cmx15cm - 120 ml, bara rectangulară 4x3 sau 4x4 - 1000 m, tablă pentru pereți - 1300 mp), invocând realizarea unei grădini zoologice în județul Iași.”

Fostul ministru, în „vizită de lucru” la Combinatul Liberty, de la care a primit „sponsorizarea”

Având în vedere că funcția lui Grecu, cea de country manager, era una de reprezentare și mai puțin una decizională, acesta i-a transmis unui superior solicitarea lui Alexe, acesta acceptând solicitarea ministrului.

Din rechizitoriu nu reiese faptul că acest superior a fost cercetat sau pus sub acuzare, deși atitudinea sa ar fi îndreptățit cercetarea pentru complicitate la dare de mită. Din 2019, combinatul gălățean este deținut de compania britanică Liberty Steel al care patron este un miliardar indian pe nume Sanjeev Gupta.

Sidex nu a mai anunțat dacă vrea înapoi mita

Foloasele pretinse au fost transportate, pe 23 aprilie și 7 iulie 2020, la Sculeni, unde se află punctul de lucru al SC Corporex SRL, societate deținută de Raluca Elena, soția lui Alexe la acel moment. La Sculeni, familia actualului președinte al Consiliului Județean Iași deține un domeniu de mai multe hectare, pe care se află mai multe clădiri.

Domeniul de la Sculeni al familiei Alexe unde a ajuns tabla de la Galați

O expertiză a DNA a stabilit că valoarea foloaselor necuvenite primite de Alexe este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice (95.103 lei), a manoperei (1.552 lei) și a transportului (3.301 lei). Tabla a ajuns de la Galați la Sculeni cu mașini conduse de șoferi ai combinatului. În prezent, se află tot acolo și este sub sechestrul dispus de procurori. În februarie 2021, Sidex a comunicat DNA că ”după efectuarea unor demersuri interne vor fi în măsură să stabilească dacă se constituie parte civilă, până la finalizarea cercetărilor necomunicând acest fapt.” (fragment rechizitoriu)

Motivul șpăgii

DNA susține că șpaga ar fi fost dată în legătură cu alocarea, cu titlu gratuit, de către Ministerul Mediului, către Sidex, de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020. Sidex a primit un număr de 5.527.525 de certificate. În plus, Sidex mai avea o problemă legată de închiderea unui depozit de deșeuri neconforme, lucru cerut României, în 2018, de Comisia Europeană pentru 68 de astfel de depozite. „Preocuparea ministrului ALEXE COSTEL referitoare la acest subiect reiese inclusiv din declarația martorului (...), care, așa cum am precizat anterior, a susținut că, în timpul vizitei din ianuarie 2020 de la combinatul siderurgic, și-a manifestat interesul pentru halda de zgură din incinta combinatului, aspect de natură să constituie un element determinant în acceptarea pretinderii avansate de ministru.”

Prima operațiune de mușamalizare

În paralel, dar și ulterior, Grecu și Alexe au lucrat la un plan de a acoperi urmele șpăgii „pentru justificarea acestei operațiuni folosindu-se două contracte de sponsorizare fictivă.” (fragment rechizitoriu)

Din informațiile REPORTER, din partea lui Alexe a fost folosită Asociația Help People and Nature, în care figurau mai mulți membri ai familiei sale, printer care frații Mihai și Florin, precum și soția Raluca Elena. Anchetatorii au mai descoperit că data întocmirii unuia dintre cele două contracte a fost modificat în fals de un membru al familiei Alexe: „iar, cu privire la cel de-al doilea (contract n.r.), inclusiv mențiuni nereale privind data întocmirii, în sensul că a atestat în mod nereal că a fost întocmit la data de 15.06.2020, în vederea producerii de consecințe juridice, și anume de a crea aparența de legalitate a intrării în patrimoniul asociației a bunurilor primite cu titlu de mită de ALEXE COSTEL.” La această manevră au participat și două angajate de la Sidex, la ordinul country managerului Bogdan Grecu.

Costel Alexe voia să transforme Domeniul de la Sculeni într-un fel de Neverland ca al lui Michael Jackson

A doua etapă și dosarul penal

A urmat apoi, o a doua etapă a încercării de mușamalizare a mitei, în perioada decembrie 2020-ianuarie 2021, în luna din urmă având loc și anunțul public al DNA că îl anchetează pe Alexe în acest caz. Printre altele, în această etapă, au fost încheiate de membrii familiei Alexe acte în fals care atestau că firma Corporex SRL închiriase Asociației Help People and Nature, încă din ianuarie 2019, un teren de 2,5 hectare din domeniul de la Sculeni, acest lucru fiind menit să justifice faptul că tabla de la Galați a ajuns în acest sat. Pasul era necesar deoarece asociația avea sediul în municipiul Iași și era nevoie de o legătură cu Sculeniul.

Șapte inculpați

Zilele trecute, în acest dosar, DNA i-a trimis în judecată pe Alexe pentru

luare de mită și instigare la delapidare și pe Grecu pentru dare de mită,

delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Două angajate de la Sidex, precum și Raluca Elena, Mihai și Florin Alexe, ultimii fiind cei doi frați ai fostului ministru, au fost deferiți instanței pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată comise sub forma autoratului și a participației improprii în legătură cu falsificarea contractelor de sponsorizare. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Article image
Președintrele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare.
Autor cristi tanasa Anchete 20 Iunie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30