fbpx
 
A murit Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB

A murit Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB


Vadim Bakatin, ultimul șef al serviciului sovietic de securitate - KGB - a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat luni presa rusă de stat, citată de Reuters. Kabatin a condus pentru scurt timp KGB-ul sovietic, înainte de prăbușirea URSS.

Presa de stat din Rusia nu a furnizat detalii despre decesul lui Bakatin.

Bakatin a fost numit de liderul sovietic Mihail Gorbaciov la conducerea serviciului de securitate după ce predecesorul său, Vladimir Kryuchkov, a fost protagonistul unei tentative de lovitură de stat împotriva lui Gorbaciov, în august 1991.

După destrămarea URSS, Bakatin a condus serviciul de securitate care a înlocuit KGB.

Într-o discuție televizată cu fostul disident Vladimir Bukovsky, Bakatin spunea că a găsit un dosar al securității vizându-l pe bunicul său, executat sub regimul lui Stalin în 1937, după ce a fost denunțat de un informator.

El mai susținea că este deschis, în principiu, ideii de a deschide arhivele KGB pentru a face lumină în cazuri neelucidate, precum asasinarea în 1963 a președintelui american John F. Kennedy.

„Aveți dreptate într-un singur lucru: arhivele referitoare la acele mistere în care stabilirea adevărului are o mare importanță pentru omenire trebuie deschise”, i-a spus Bakatin lui Vladimir Bukovsky, conform Reuters. Câteva luni mai târziu, Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Cu permisiunea liderului sovietic de atunci Mihail Gorbaciov și într-un gest de „bunăvoință", Bakatin a predat Statelor Unite interceptări telefonice și dispozitive prin care ambasada SUA la Moscova era interceptată de către KGB, conform unui raport din decembrie 1991 al Washington Post. Gestul său a fost criticat dur la Moscova, fiind acuzat inclusiv de trădare.

În ianuarie 1992, Vadim Bakatin a fost demis de către Boris Elțîn, iar de atunci nu a mai ocupat nicio funcție publică.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30