fbpx
 
După 20 de ani: judecătorii îi demolează restaurantul lui Daniel Oajdea. El avea autorizație de chioșc

După 20 de ani: judecătorii îi demolează restaurantul lui Daniel Oajdea. El avea autorizație de chioșc


După o aprigă bătălie juridică, întinsă pe mai mulți ani și la mai multe instanțe, Judecătoria Iași a luat o decizie majoră în cazul unui restaurant din Campusul Tudor Vladimirescu. Firma Concurs SRL a fostului deputat Daniel Oajdea este obligată să demoleze acest spațiu pe care l-a ridicat în campus, pe un teren al Universității Tehnice „Gh. Asachi”. În acest caz, judecătorii au descoperit că autorizația de construire prevedea edificarea unui chioșc. Niciodată până acum, în 22 de ani, Primăria Municipiului Iași nu a observat acest lucru.

În faza de apel

În luna februarie a acestui an, Judecătoria Iași a admits o cerere de chemare în judecată formulată, în 2015, de Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, pârâtâ fiind firma Concurs SRL, societate care închiriase un teren deținut de instituția de învățământ superior în Campusul Tudor Vladimirescu.

Conform deciziei, care ulterior a fost atacată cu apel de Concurs SRL, firma este evacuată de pe terenul în suprafaţă de 220 mp închiriat în anii 2000-2001 și trebuie să demoleze construcţia edificată pe acest teren în baza unei autorizații eliberată pe 16 august 2000 de Primăria Municipiului Iaşi.

În cazul în care societatea nu va face acest lucru, judecătorul a autorizat universitatea să ridice construcţia, pe cheltuiala Concurs SRL.

Apelul depus de firmă se va judeca la Tribunalul Iași, primul termen fiind stabilit pentru 29 septembrie 2022.

„Constructor cu rea-credință”

În decizie, judecătorul a dat dreptate Universității Tehnice și a stabilit că firma Concurs SRL nu mai are contract cu această instituție, pentru teren, din decembrie 2013. Cu o lună înainte de această dată, Universitatea a trimis firmei o notificare în care a anunțat că relațiile contractuale dintre cele două părți nu vor mai fi prelungite, dar Concurs SRL nu a acceptat acest lucru și s-a adresat instanțelor, solicitând să îi admită o acțiune prin care să se constate că are drept de superficie (folosire a terenului). Societatea a pierdut definitiv acest proces în 2021.

În timpul dosarului de evacuare, magistratul a mai descoperit că, în baza contractului de închirire din anul 2000, Concurs SRL avea obligaţia de a amplasa pe teren o construcţie provizorie constând în zidărie şi tâmplărie metalică în care să asigure desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică şi comerţ cu produse ambalate şi preambalate. În acest sens, chiriașul a obținut de la Primărie, în august 2000, autorizaţie de construire privind „executarea lucrărilor de construire chioşc, construcţie provizorie”. Cu toate acestea, societatea a ridicat o clădire de zeci de metri pătrați cu destinația restaurant cu terasă. Astfel, instanțele au sesizat că firma ”este constructor de rea-credinţă atât timp cât a edificat o construcţie ce nu are caracterul provizoriu menţionat în contractul încheiat cu pârâta şi în autorizaţia de construire.”

Primăria Iași nu a luat niciodată în cei 22 de ani care au trecut de atunci vreo măsură pentru corectarea acestor ilegalități.

Tacita relocațiune, respinsă

În replică, juristul Concurs SRL a invocat existența tacitei relocațiuni - dacă, după terminarea contractului, chiriașul continuă să deţină bunul şi îşi îndeplinește obligaţiile fără vreo împotrivire din partea proprietarului, primul rămâne în posesia terenului. În această situație, însă, judecătorul a observat că ”este necesar a fi îndeplinită o condiţie esenţială pentru a opera tacita relocaţiune, respectiv ca aceasta să nu fi fost exclusă prin convenţia părţilor. Ori, în cauza de faţă, părţile au înţeles a exclude intervenirea tacitei relocaţiuni la expirarea contractului de închiriere, astfel că aceasta nu poate opera în cauza de faţă, contrar susţinerilor pârâtei.”

De asemenea, Concurs SRL a susținut că doar o instanță putea declara rezoluţiunea contractului din anul 2000, teză respinsă de magistrat deoarece obiectul dosarului intentat de universitate în anul 2015 era altul – evacuarea de pe teren.

Proprietar din umbră

Clădirea care a făcut obiectul acestui proces este situată între Magic Pizza și Iulius Mall și reprezintă efectul unor decizii controversate luate de conducerea Universității Tehnice în urmă cu 20-25 de ani. La acel moment, mai mulți lideri ai studenților din această universitate au primit terenuri sau spații din campus, la prețuri modice. Aceste afaceri le-au adus acestora venituri substanțiale, având în vedere vadul comercial constant.

Daniel Oajdea

În cazul terenului în litigiu, inițial în suprafață de doar 50 de mp, acesta a fost scos la licitație în anul 2000. Au depus oferte SC Imagistic SRL, reprezentata de Daniel Oajdea, lider al unei ligi studențești din universitate, și SC Concurs SRL, a Mihaelei Macovei, sora soției acestuia. După ce societatea din urmă a câștigat, Oajdea a fost numit director general chiar la firma împotriva căreia a licitat. Ulterior, suprafața a fost mărită, prin acte adiționale, la 75 de mp și, apoi, la 220 de mp. Oficial, Oajdea s-a ținut departe de acționariat, preluând de la un interpus cele 100 de părți sociale de-abia în anul 2021, în baza unui contract de cesiune încheiat în anul 2010, dar care nu a fost activat timp de 11 ani. Fost consilier local și deputat PDL și PP-DD, Oajdea a dispărut de câțiva ani din viața publică.

Conform datelor oficiale, în perioada 2016-2021, firma Concurs SRL a avut cifre de afaceri cuprinse între 3,4 și 3,9 milioane de lei. 

Article image
Dispărut din viaţa publică, un fost parlamentar vrea să-şi scoată pârleala pe spezele municipalităţii. Suma ar reprezenta reparaţii făcute de firma Albă ca Zăpada SRL la Cinematograful Dacia, spaţiu închiriat în 2009 de la RADEF. În acte, societatea reclamantă aparţine unei foste consiliere a lui Daniel Oajdea. Recent, Primăria a preluat cinematograful, cu ajutorul unui executor judecătoresc.   Cinematografele ieşene au f...
Autor cristi tanasa Anchete 07 Septembrie 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30